9/8/11

Ο Υπουργός Εσωτερικών προήδρευσε σύσκεψης για την ενίσχυση των μέτρων για αντιμετώπιση των πυρκαγιών


09/08/2011





Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νεοκλής Συλικιώτης προήδρευσε σήμερα σύσκεψης στην παρουσία του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη και του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Λουκά Λουκά, με θέμα την ενίσχυση των μέτρων για αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Στη σύσκεψη συμμετείχαν, επίσης, εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Τμήματος Δασών, της Πολιτικής Άμυνας, της Αστυνομίας και της Υπηρεσίας Θήρας.

Μετά το πέρας της σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών, ο κ. Συλικιώτης ανέφερε σε δηλώσεις του ότι η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε για δύο λόγους. Ο πρώτος λόγος, είπε, είναι για να μελετηθεί η κατάσταση όπως διαμορφώνεται και το φετινό καλοκαίρι σε ό,τι αφορά τα θέματα των πυρκαγιών και συμπλήρωσε: «Πρώτα απ’ όλα έχω συγχαρεί τις δυνάμεις γιατί μέχρι τώρα υπάρχει μία άψογη συνεργασία και συντονισμός, κάτι που εκφράζεται με την άμεση και έγκαιρη κινητοποίηση και είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει αυτός ο συντονισμός. Εστίασα σήμερα την προσοχή μου περισσότερο στην καλύτερη επιτήρηση, ειδικότερα κάποιων περιοχών στις οποίες έχουμε συχνές εστίες και ξέσπασμα πυρκαγιών».

Ο κ. Υπουργός σημείωσε ότι οι υψηλές θερμοκρασίες δημιουργούν μεγάλους κινδύνους, όμως βλέπουμε να εμφανίζονται σε κάποιες περιοχές περισσότερες πυρκαγιές και συγκεκριμένα στις περιοχές των επαρχιών Λεμεσού και Πάφου. «Το Σάββατο είχαμε ταυτόχρονα αρκετές εστίες σε περιοχές της Λεμεσού και της Πάφου αλλά το παράξενο, και θα έλεγα και το επικίνδυνο, είναι ότι είχαμε πυρκαγιές που ξέσπασαν τις βραδινές ώρες του Σαββάτου στην περιοχή των Λευκάρων και στην περιοχή Βουνί και στην περιοχή Κοιλανίου», ανέφερε και πρόσθεσε: «Θέλω για ακόμη μια φορά να κάνω μια έκκληση. Εν όψει και του τριήμερου του Δεκαπενταυγούστου χρειάζεται οι πολίτες και οι Τοπικές Αρχές να έχουμε μεγαλύτερη επαγρύπνηση, να έχουμε μεγαλύτερη ευθύνη εκεί που εμφανίζονται φαινόμενα είτε ανθρώπινης αμέλειας, είτε και κακόβουλων ενεργειών να δίδονται πληροφορίες και να καταγγέλλονται, γιατί αντιλαμβάνεστε το πόσο μεγάλη ζημιά γίνεται με τις πυρκαγιές».

Ο κ. Υπουργός είπε ότι παρόλο που δεν είχαμε ακόμη, και ευτυχώς, μεγάλες πυρκαγιές με μεγάλες καταστροφές στα δάση μας, είναι απώλεια έστω και να καίγεται ένα δέντρο. Έχουμε ευθύνη και στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και στην προστασία των ιδιωτικών περιουσιών, υπογράμμισε.

«Παίρνουμε περισσότερα μέτρα», είπε, «ειδικότερα σε ό,τι αφορά την επιτήρηση κάποιων περιοχών» και επισήμανε ότι υπάρχει συντονισμός της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και της Υπηρεσίας Θήρας που έχει υπό οδηγίες τους εποχιακούς πυροφύλακες για να υπάρχουν πιο συχνά περίπολοι σε αυτές τις περιοχές που κρίνονται ως περιοχές υψηλού κινδύνου. Παράλληλα, η ίδια δουλειά επιτήρησης γίνεται στις περιοχές των δασών από το Τμήμα Δασών, συμπλήρωσε.

Ο κ. Συλικιώτης ανέφερε στη συνέχεια: «Ο Αύγουστος είναι ένας μήνας που λόγω των υψηλών θερμοκρασιών αλλά και λόγω και των αδειών, λόγω του ότι πολύς κόσμος βρίσκεται στην ύπαιθρο, ενδεχομένως να έχουμε εστίες πυρκαγιών και είναι γι’ αυτό που κάνω την έκκληση να μην γίνονται παρανομίες ή αμέλειες που έχουν να κάνουν με εργασίες στην ύπαιθρο, με καψαλίσματα ή με άλλες εργασίες που πιθανόν να προκαλέσουν ζημιές, αλλά και να επιτηρούμε περισσότερο εκεί που ενδεχομένως να έχουμε κακόβουλες ενέργειες. Υπάρχουν ενδείξεις, αυτό αναφέρει και η Πυροσβεστική, αλλά δεν υπάρχει κάτι το συγκεκριμένο από τις τελευταίες πυρκαγιές για να μπορεί να καταγγελθεί κάποιος».

Ερωτηθείς για συγκεκριμένες ενδείξεις για τις πυρκαγιές που ξέσπασαν το Σάββατο, ο κ. Συλικιώτης ανέφερε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να είναι κακόβουλες γιατί το βράδυ είναι λίγο δύσκολο να ξεκινά μια πυρκαγιά από μόνη της, ιδιαίτερα σε μια αγροτική περιοχή όπου δεν γίνονται εργασίες. Πρόσθεσε δε ότι όλες οι εστίες των πυρκαγιών ξεκίνησαν από δρόμους και σημείωσε ότι ενδεχομένως να υπάρχουν και ανθρώπινες αμέλειες αλλά οι ενδείξεις καταδεικνύουν ότι μπορεί να πρόκειται και για κακόβουλες ενέργειες, όμως δεν μπορεί να καταγγελθεί κανένας συγκεκριμένα διότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία που να το επιβεβαιώνουν.

«Όσα μέτρα και να πάρουμε, οι Υπηρεσίες του κράτους δεν μπορεί να είναι παντού ανά πάσα στιγμή, άρα έχουμε ευθύνη όλοι μας εκεί που βλέπουμε τέτοιου είδους φαινόμενα και οι Τοπικές Αρχές και ο κάθε πολίτης να το καταγγέλλουμε αμέσως γιατί το περιβάλλον, η Κύπρος, τα δάση, όλες οι περιοχές είναι κοινή μας ιδιοκτησία», τόνισε.

Ερωτηθείς, τέλος, εάν στα μέτρα που αποφασίστηκαν περιλαμβάνεται η αύξηση των περιπολιών, ο κ. Υπουργός είπε ότι περιπολίες γίνονται συνεχώς, απλώς συμφωνήθηκε όπως στις περιοχές όπου παρατηρήθηκαν τα φαινόμενα - Λεμεσού και Πάφου - δοθεί μια ιδιαίτερη σημασία προσθέτοντας ότι αυτό είναι κάτι που ήδη γίνεται τις τελευταίες μέρες.

Ο κ. Υπουργός ανέφερε ενδεικτικά κάποιες από τις περιοχές στις οποίες θα δίδεται ιδιαίτερη σημασία μεταξύ των οποίων είναι στην Επαρχία Λεμεσού οι περιοχές Άγιος Αμβρόσιος, Βουνί, Σούνι – Ζανατζιά, Πάχνα, όπως και στην Επαρχία Πάφου οι περιοχές Στρουμπί, Τσάδα, Πολέμι και Λετύμπου.