9/8/11

Δηλώσεις του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος

09/08/2011

Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλής Αλετράρης συμμετείχε σήμερα σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών κατά την οποία συζητήθηκε η ενίσχυση των μέτρων για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.



Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο κ. Αλετράρης προέβη σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους για θέματα της επικαιρότητας.

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον θα υπάρξουν περικοπές νερού λαμβάνοντας υπόψη ότι η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος είναι περιορισμένη και ότι οι μονάδες αφαλάτωσης λειτουργούν περιορισμένα, ο κ. Αλετράρης δήλωσε: «Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο για περικοπές νερού. Τονίζουμε όμως συνεχώς την ανάγκη ο κόσμος να μην κάνει σπατάλη στο νερό και να το χρησιμοποιεί αποκλειστικά για τις απαραίτητες χρήσεις.

Είναι γεγονός ότι μετά το ατύχημα της 11ης Ιουλίου στο Μαρί και τη μειωμένη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στις μονάδες αφαλάτωσης μειώθηκε και η παραγωγή του αφαλατωμένου νερού. Όπως αργά αλλά σταθερά η Αρχή Ηλεκτρισμού επανακτά τη δυναμικότητα της για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, έτσι και οι μονάδες αφαλάτωσης μπορούν να παράγουν περισσότερο αφαλατωμένο νερό.

Κατά την κρίσιμη περίοδο χρειάστηκε να αντλήσουμε περισσότερο νερό απ’ όσο θα επιθυμούσαμε από τα φράγματα ακριβώς για να μην ταλαιπωρήσουμε τον κόσμο και να προχωρήσουμε σε περικοπές, θέσαμε σε πλήρη λειτουργία τα διυλιστήρια επεξεργασίας νερού αντλώντας νερό από τα φράγματα αλλά τώρα έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία η Μονάδα Αφαλάτωσης της Δεκέλειας, έχει επαναρχίσει τη λειτουργία της η Μονάδα Αφαλάτωσης στη Μονή και ελπίζουμε ότι μέχρι τα τέλη Αυγούστου ή τις αρχές Σεπτεμβρίου θα έχουμε επανέλθει στην παλιά δυναμικότητα για παραγωγή αφαλατωμένου νερού. Μέχρι τότε λειτουργούμε αναλόγως με βάση την παροχή ηλεκτρικού φορτίου που παραχωρείται στις μονάδες αφαλάτωσης, το οποίο αυξάνεται καθημερινά. Παρακολουθούμε την κατάσταση σε καθημερινή βάση και θα έλεγα ότι είναι πλήρως υπό έλεγχο η κατάσταση και δεν πρέπει να ανησυχούμε».

Ερωτηθείς σχετικά με τα αποθέματα νερού, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι με βάση τους υπολογισμούς θα υπάρχουν ασφαλή αποθέματα στα φράγματα μέχρι το τέλος του χρόνου και σημείωσε ότι ο σχεδιασμός γίνεται πάντοτε λαμβάνοντας υπόψη το χειρότερο σενάριο που μπορεί να προκύψει, ότι δηλαδή δεν θα έχουμε καθόλου εισροή νερού κατά τη χειμερινή περίοδο. Με ένα τέτοιο συντηρητικό σενάριο, πρόσθεσε, δεν υπάρχει περίπτωση να γίνουν περικοπές ή να υπάρξει έλλειψη νερού.

Τέλος, ο κ. Αλετράρης αναφέρθηκε στην απόφαση των υπαλλήλων του Επαρχιακού Γραφείου Αμμοχώστου του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, στα Κοκκινοχώρια, να καθιερώσουν βάρδιες μέχρι τις 11.30 μμ και να εργαστούν χωρίς καμία χρηματική αποζημίωση για τις ανάγκες του αρδευτικού έργου Κοκκινοχωριών, ευχαριστώντας τους για την προσφορά τους.