15/7/11

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια

15/07/2011
Οι απολογίες της Κυβέρνησης και του Προέδρου της Δημοκρατίας για τα συμβάντα στη ναυτική βάση στο Μαρί πρέπει να θεωρούνται δεδομένες και είναι δεδομένες, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας, επισημαίνοντας ότι οι Αρχές και οι θεσμοί του κράτους θα ερευνήσουν και θα αποδώσουν ευθύνες όπου υπάρχουν.



Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά την τέλεση του μνημοσύνου των πεσόντων στο πραξικόπημα, στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και στη συνέχεια το τρισάγιο στους τάφους των πεσόντων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η ημέρα αυτή δεν πρέπει ποτέ να ξεχαστεί. Πρέπει να είναι ημέρα φρονηματισμού, ημέρα τιμής στους πεσόντες που αντιστάθηκαν στο φασιστικό πραξικόπημα της Χούντας και της ΕΟΚΑ Β’ που έκαψε το Προεδρικό Μέγαρο, οι νέες γενιές πρέπει να το εμπεδώσουν αυτό, και που κουβάλησαν την Τουρκία στην Κύπρο η οποία ταλανίζει τον λαό μας εδώ και 37 χρόνια με την κατοχή του 37% του κυπριακού εδάφους.

Ό,τι και να συμβαίνει και συνέβησαν προχθές ακόμη τραγικά γεγονότα, δεν μπορεί αυτή η ημέρα να μπαίνει στο περιθώριο. Επειδή έγινε λόγος για απολογία στο διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας: οι απολογίες της Κυβέρνησης και του Προέδρου για τα συμβάντα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες και είναι δεδομένες. Από εδώ και πέρα θέλω να καλέσω όλους να χαμηλώσουν τους τόνους και οι όποιες δηλώσεις εμπάθειας να τερματιστούν. Τώρα είναι ώρα προβληματισμού, είναι ώρα ενότητας και κοινής δράσης για να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες του τραγικού συμβάντος.

Από πλευράς της Κυβέρνησης αναλαμβάνονται πλήρως οι ευθύνες που της αναλογούν, αλλά κανείς, επαναλαμβάνω, δεν έχει το δικαίωμα να στήνει λαϊκά δικαστήρια, να δικάζει και να καταδικάζει. Υπάρχουν οι Αρχές του κράτους, οι θεσμοί, που είναι υπεύθυνοι και για να ερευνήσουν και για να αποδώσουν ευθύνες εκεί και όπου υπάρχουν, όπως είπα, μέχρι το ανώτατο επίπεδο - και το ανώτατο επίπεδο είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αφού θέλουν κάποιοι να το ακούσουν να το ακούσουν - θα αναλάβουν πλήρως και απόλυτα τις ευθύνες τους. Όμως, δεν δέχομαι δίκες και καταδίκες ως να είμαστε ένα κράτος αναρχίας. Υπάρχει τάξη, υπάρχουν θεσμοί και πρέπει να σεβαστούμε τους θεσμούς. Όταν οι θεσμοί δεν έγιναν σεβαστοί και προσπάθησαν ορισμένοι στις 15 Ιουλίου 1974 να τους ανατρέψουν και να τους καταργήσουν, ιδού που φτάσαμε.

Κατά συνέπεια, καλώ σε ενότητα, σε ψυχραιμία και λίγη καρτερικότητα και όλα θα μπουν στη θέση τους όπως πρέπει και όπως αξίζει στους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν χαθεί, άδικα μεν αλλά έχουν χαθεί».