14/7/11

Γραπτή δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών κ. Μάρκου Κυπριανού Ακούστε Ζωντανά / www.euro- Vouli.net-Live Radio

14/07/2011
Ο τόπος μας και ο λαός μας συγκλονίζεται ακόμα από το τραγικό συμβάν στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί. Προβληματίζεται και αναζητά τις ευθύνες που πρέπει να καταλογιστούν με πλήρη διαφάνεια και δικαιοσύνη.



Οι επιλεκτικές, ωστόσο, διαρροές και οι αυθαίρετες ερμηνείες αποσπασματικών στοιχείων και σχολίων και η εξαγωγή αβάσιμων συμπερασμάτων, κάθε άλλο παρά συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση. Αντιθέτως, δεν διαφωτίζουν και διαστρεβλώνουν τα γεγονότα χωρίς να επιτρέπουν ούτε στις ανακριτικές αρχές να κάνουν αμερόληπτα τις έρευνές τους, ούτε στην κοινή γνώμη να σχηματίσει μία αντικειμενική κρίση.

Γι΄ αυτό και από την πλευρά μου δεν πρόκειται, σε αυτή τη φάση, να προβώ σε οποιαδήποτε δήλωση ή ενέργεια που μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω σύγχυση ή και να ανατροφοδοτήσει εικοτολογίες που εξυπηρετούν ίσως κάποιες σκοπιμότητες. Δεν εξυπηρετούν όμως ούτε την αλήθεια, ούτε το δημόσιο, ούτε το εθνικό συμφέρον.

Έστω και αν αισθάνομαι ότι πίσω από δημοσιεύματα και δημόσιες αναφορές υπάρχει συχνά η πρόθεση να στοχοποιηθώ, θεωρώ πολιτικά ορθό και θεσμικά επιβεβλημένο να συνεχίσω υπεύθυνα να συνεργάζομαι με τις Αρχές που διερευνούν την υπόθεση, παρά να συμμετάσχω εκούσια σε ένα παιγνίδι εντυπώσεων και αλληλομετάθεσης ευθυνών που καμία σχέση δεν έχει με την ανάγκη απόδοσης των πραγματικών πολιτικών ή ποινικών ευθυνών. Νοείται ότι είμαι έτοιμος να αναλάβω το μερίδιο ευθύνης που, τυχόν, μου αναλογεί.

Σε κάθε περίπτωση, κατά τη συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Άμυνας την ερχόμενη Δευτέρα, 18 Ιουλίου, θα δοθούν με πλήρη διαφάνεια όλες οι απαντήσεις και εξηγήσεις που αφορούν το Υπουργείο Εξωτερικών.