15/7/11

Αναφορά του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Ομήρου κατά την Ειδική Συνεδρία της Βουλής για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής
15/07/2011





Για 37η χρονιά ο λαός μας, με νωπές τις μνήμες και ανεπούλωτα τα τραύματα, αποτίνει φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους υπέροχους αγωνιστές της αντίστασης που θυσίασαν τη ζωή τους για την ελευθερία και τη δημοκρατία και την υπεράσπιση του νόμιμου εκλεγμένου ηγέτη του λαού μας, Εθνάρχη Μακαρίου.

Τιμά ο λαός μας ακόμη τους μάρτυρες - μαχητές που έδωσαν τη ζωή τους αγωνιζόμενοι εναντίον της τουρκικής εισβολής, που υπήρξε η δεύτερη φάση του δίδυμου εγκλήματος του 1974. Τιμούμε όσους έδωσαν το “παρών” τους στον αντιστασιακό αγώνα για υπεράσπιση της δημοκρατίας, της νομιμότητας και του Προέδρου Μακαρίου, ενάντια στη Χούντα και την ΕΟΚΑ Β΄, και κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ στις θυσίες και τα μαρτύρια του λαού μας ευγνωμονώντας για πάντα τους ηρωικούς μας νεκρούς. Τιμούμε τους ηρωικούς μας εγκλωβισμένους, τους συγγενείς των αγνοουμένων μας και τον προσφυγικό μας κόσμο που για 37 ολόκληρα χρόνια σηκώνουν έναν αβάστακτο σταυρό μαρτυρίου.

Τριάντα επτά χρόνια από την προδοσία και το έγκλημα και οφείλουμε να συντηρούμε αλώβητη τη μνήμη. Όχι για την αναβίωση ενός εφιαλτικού διχαστικού παρελθόντος αλλά για τη μόνιμη ιστορική καταδίκη των ενόχων και για να φωτίζεται διδακτικά η σημερινή και η μελλοντική μας πορεία.

Στη φετινή θλιβερή επέτειο του δίδυμου εγκλήματος είμαστε δυστυχώς υποχρεωμένοι να τιμούμε τη μνήμη και να αποτίνουμε φόρο ευγνωμοσύνης προς τους αδικοχαμένους αξιωματικούς, ναύτες και πυροσβέστες που έπεσαν ηρωικά και με αυτοθυσία κατά τη φονική έκρηξη στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης». Θύματα μιας απίστευτης τραγωδίας που την συνθέτουν πολλά και αμείλικτα ερωτηματικά. Θύματα εγκληματικής και ασυγχώρητης αμέλειας για την οποία επιβάλλεται πλήρης, αντικειμενική και αδιάβλητη έρευνα και καταλογισμός ευθυνών. Μόνο έτσι θα ικανοποιηθεί το περί δικαίου το αίσθημα του λαού μας και θα εμπεδωθεί αίσθημα εμπιστοσύνης προς τους θεσμούς.

Η καταδίκη της προδοσίας του πραξικοπήματος και του εγκλήματος της εισβολής δεν πρέπει να μετατρέπεται σε μια απλή επετειακή εκπλήρωση χρέους και απόδοσης τιμών στους αγώνες και τους ηρωικούς μας νεκρούς. Επετειακές εκδηλώσεις, όπως η σημερινή, πρέπει να χρησιμεύουν για την άντληση διδαγμάτων για τη συνέχιση και τη δικαίωση του αγώνα για την άρση των φοβερών συνεπειών της προδοσίας.

Τριάντα επτά χρόνια μετά, η Τουρκία εξακολουθεί να επιμένει στην αναχρονιστική στρατιωτική κατοχή μιας ευρωπαϊκής χώρας όπως είναι η Κύπρος και να περιφρονεί σκαιότατα αρχές, ψηφίσματα και αποφάσεις της διεθνούς και της ευρωπαϊκής κοινότητας. Ταυτόχρονα, ο παράνομος εποικισμός των κατεχομένων από την Τουρκία συνεχίζεται, προωθείται συστηματικά η καταλήστευση ελληνοκυπριακών περιουσιών και καταστρέφονται μνημεία ελληνικού και χριστιανικού πολιτισμού ανεκτίμητης αξίας, κτήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η ευρισκόμενη σε εξέλιξη διαδικασία των απευθείας διαπραγματεύσεων είναι φανερό ότι δεν μπορεί να αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας με δεδομένη την τουρκική στρεψοδικία, κακοπιστία και αδιαλλαξία. Αντίθετα, οι πρόσφατες εξελίξεις δημιουργούν κινδύνους για την εθνική μας υπόθεση. Η δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ μετά την πρόσφατη συνάντηση της Γενεύης προαναγγέλλει προσπάθειες για αλλαγή της διαδικασίας όπως αρχικά είχε συμφωνηθεί. Παραπέμπει σε λογική χρονοδιαγράμματος με αναφορά σε δυνατότητα συμφωνίας λύσης μέχρι τον Οκτώβριο του 2011, ενώ αναφέρεται σε διεθνή διάσκεψη, χωρίς προσδιορισμό της σύνθεσης και του αντικειμένου της.

Η θέση μας πρέπει να είναι απολύτως σαφής. Μόνο όταν οι διαπραγματεύσεις φτάσουν σε απόσταση συμφωνίας και μόνο τότε θα μπορεί να εξεταστεί και να συμφωνηθεί διεθνής διάσκεψη. Για συζήτηση μόνο της διεθνούς πτυχής του Κυπριακού. Σε τέτοια περίπτωση οι όροι σύγκλησής της δεν θα πρέπει να υπονομεύουν το κύρος και τη μοναδική διεθνή νομική οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ούτε να προσδίδουν κύρος ή να υποβοηθούν την αποσχιστική οντότητα των κατεχομένων.

Τώρα όμως πρέπει να καταστεί σαφές σε όλους ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούμε επιδιαιτησία με τη μορφή διεθνούς διάσκεψης, χρονοδιαγράμματα και εκβιασμούς.

Χρέος μας η αδιαπραγμάτευτη διεκδίκηση των στοιχειωδών δικαιωμάτων του λαού μας. Η ανάδειξη της πραγματικής φύσης της κυπριακής κρίσης. Η απαίτηση για εφαρμογή των αρχών του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου. Η απλή διακήρυξη και εμμονή, χωρίς ταλαντεύσεις, ότι το Κυπριακό είναι θέμα εισβολής και κατοχής ενός ανεξάρτητου κράτους από την Τουρκία. Και η σαφής υπόδειξη πως όσοι ενδιαφέρονται πραγματικά για λύση δίκαιη και βιώσιμη θα πρέπει να στρέψουν το ενδιαφέρον, την επιρροή και τις πιέσεις τους προς την κατοχική δύναμη.

Τριάντα επτά χρόνια μετά την προδοσία και το έγκλημα σε βάρος της Κύπρου, μνημονεύουμε και τιμούμε τους ηρωικούς μας νεκρούς. Τιμούμε τους αγωνιστές της δημοκρατικής αντίστασης και όλους όσοι έπεσαν αγωνιζόμενοι εναντίον της τουρκικής εισβολής. Ξαναδίνουμε περιεχόμενο στη θυσία τους και επαναπροσδιορίζουμε το δικό μας καθήκον. Να συνεχίσουμε τον αγώνα για ελευθερία και δικαίωση.

Τιμή και δόξα στους ήρωες της αντίστασης, της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Όλοι μαζί ενωμένοι για τη δικαίωση.