25/7/11

* Ο Υπουργός Εμπορίου επιθεώρησε την εκφόρτωση των ηλεκτρογεννητριών από την Ελλάδα*

25/07/2011
Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνης Πασχαλίδης επισκέφθηκε σήμερα το Λιμάνι Λεμεσού, όπου επιθεώρησε την εκφόρτωση του δεύτερου πλοίου με ηλεκτρογεννήτριες από την Ελλάδα. Παρούσα κατά την επίσκεψη ήταν, επίσης, η επιτετραμμένη της Πρεσβείας της Ελληνικής Δημοκρατίας κα Αικατερίνη Ξαγοράρη.



Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους σχετικά με την επίσκεψή του, ο κ. Πασχαλίδης ανέφερε: «Να καλωσορίσουμε και να χαιρετίσουμε την άφιξη του εξοπλισμού και των γεννητριών από την Ελλάδα, που συνολικά θα προσφέρουν 70 MW στο σύστημα ενέργειας της Κύπρου. Η μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουμε για την επάρκεια της ενέργειας συνεχίζεται. Μίλησα πριν λίγο με το Κέντρο Ελέγχου και πρέπει να πω ότι θα υπάρξουν διακοπές σήμερα – στόχος είναι να υπάρξουν μόνο μία φορά. Η έκκληση συνεχίζεται: ο κόσμος να μην χρησιμοποιεί τα κλιματιστικά, ούτως ώστε να μπορούμε και εμείς να περιορίσουμε τις διακοπές».

Σε ερώτηση ως προς το πότε αναμένεται να είναι έτοιμες για να παράγουν τα 70 MW οι γεννήτριες από Ελλάδα, ο Υπουργός Εμπορίου είπε: «Το συντομότερο δυνατό. Δεν μπορούμε να πούμε τώρα αν θα είναι σε επτά ή δέκα μέρες, αλλά θα δουλέψουν οι τεχνικοί της ΔΕΗ, οι τεχνικοί της ΑΗΚ όλοι μαζί για περίπου 24 ώρες, ούτως ώστε να παραδοθούν στην παραγωγή ενέργειας το συντομότερο δυνατό. Δεν είναι σήμερα ή αύριο, αλλά το συντομότερο δυνατό. Θα το ανακοινώσουμε».

Κληθείς να αναφέρει την παραγωγή ενέργειας τη συγκεκριμένη στιγμή, ο κ. Πασχαλίδης επισήμανε: «Αυτή τη στιγμή έχουμε 680 MW δική μας παραγωγή και 75 MW από τα κατεχόμενα, 755 σύνολο. Σήμερα πηγαίνουμε σχετικά καλά και ο στόχος είναι να περιοριστούν οι διακοπές σε μία, νοουμένου - επαναλαμβάνω - ότι δεν χρησιμοποιούμε κλιματιστικά».

Ερωτηθείς πώς συνεχίζεται πλέον η προσπάθεια να καλυφθεί το κενό που άφησε η καταστροφή στο Βασιλικό, ο Υπουργός Εμπορίου σημείωσε: «Συνεχίζεται με την αξιολόγηση και το κάλεσμα στις ιδιωτικές εταιρείες που ενδιαφέρονται για να πουλήσουν είτε τις γεννήτριες είτε την ενέργεια. Είναι θέμα ημερών για να γίνουν οι συμβάσεις μαζί με την ΑΗΚ».

Σε ερώτηση αν θα έχουμε αποτελέσματα μετά το πέρας του καλοκαιριού, ο κ. Πασχαλίδης εξήγησε:

«Από την επόμενη βδομάδα, βάσει του σχεδιασμού μας, θα υπάρξει μείωση στη ζήτηση και θα υπάρξει και μία αύξηση στην παροχή. Από την επόμενη βδομάδα θα κλείσουν και κάποιες βιομηχανίες. Το Τσιμεντοποιείο Βασιλικού - έχω μιλήσει μαζί τους - το οποίο καταναλώνει περίπου 20 MW, θα σταματήσει την Παρασκευή και θα μας δώσει και τις δικές του γεννήτριες, τις οποίες θα εντάξουμε στη δική μας παραγωγή ενέργειας.

Επίσης, θα ήθελα να αναφέρω ότι αύριο, νωρίς το βράδυ, θα επισκεφθώ τα χωριά που έχουν επηρεαστεί – το Μαρί, το Ζύγι και όλα τα χωριά. Θα κάνουμε σύσκεψη μαζί με τους Κοινοτάρχες για να ξεπεραστεί και αυτό το πρόβλημα των επιφυλάξεων και των φόβων που υπάρχουν. Θέλουμε να βοηθήσουμε και σε αυτό το κομμάτι, έτσι ώστε η παρουσία μας εκεί να δείξει ότι το πρόβλημα εξετάστηκε από το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας και δεν υπάρχει κίνδυνος. Είναι κατανοητό ο κόσμος να έχει επιφυλάξεις, όμως έχει εκλείψει ο οποιοσδήποτε κίνδυνος.

Να χαιρετίσω, ακόμη μια φορά, και να ευχαριστήσω την επιτετραμμένη της Ελληνικής Πρεσβείας και όλη την Ελλάδα για αυτή τη στήριξη και για αυτή τη βοήθεια».

Τέλος, η κα Ξαγοράρη προέβη σε σύντομη δήλωση, στην οποία ανέφερε: «Η Ελλάδα στέκεται έμπρακτα στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας, ιδίως αυτή την κρίσιμη φάση, προσφέροντας αυτό το υλικό για την αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος που προέκυψε. Ευχόμαστε να πάνε όλα καλά, καλή δύναμη στον κ. Υπουργό και κουράγιο στον κυπριακό λαό για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος».