25/7/11

* Πρώτη συνεδρία της Μονομελούς Επιτροπής για τη διερεύνηση της έκρηξης στη Ναυτική Βάση ''Ευάγγελος Φλωράκης'' *

Πρώτη συνεδρία της Μονομελούς Επιτροπής για τη διερεύνηση της έκρηξης στη Ναυτική Βάση ''Ευάγγελος Φλωράκης''

25/07/2011





Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών η πρώτη συνεδρία της Ερευνητικής Επιτροπής που διορίστηκε για την απόδοση ευθυνών σε σχέση με την έκρηξη στη Ναυτική Βάση στο Μαρί. Παρόντες σε αυτήν ήταν ο επικεφαλής της Επιτροπής κ. Πόλυς Πολυβίου, οι Νομικοί που θα τον πλαισιώσουν και εμπειρογνώμονας πυροτεχνουργός.

Σε δήλωσή του ο κ. Πολυβίου ανέφερε ότι την απόλυτη ευθύνη για τη διεξαγωγή της έρευνας και για τα συμπεράσματα τα οποία θα προκύψουν από αυτήν θα την έχει ο ίδιος προσωπικά. Είπε, επίσης, πως στόχος αυτής της πρώτης συνεδρίας ήταν να επεξηγηθούν ο χαρακτήρας της Επιτροπής, το αντικείμενο της έρευνας και η διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

Ο κ. Πολυβίου ξεκαθάρισε ότι ο διορισμός του από το Υπουργικό Συμβούλιο έγινε στη βάση του υφιστάμενου περί Επιτροπών Νόμου και διαβεβαίωσε ότι από την έρευνα δεν θα εξαιρεθούν ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ούτε και οι Υπουργοί.

Αντικείμενο της έρευνας, είπε ο κ. Πολυβίου, είναι η διακρίβωση των γεγονότων που οδήγησαν στην έκρηξη της 11ης Ιουλίου στη Ναυτική Βάση ''Ευάγγελος Φλωράκης'' στο Μαρί και η απόδοση των όποιων ευθυνών υπάρχουν πέρα από τις ποινικές τις οποίες διερευνά η Αστυνομία. Ο κ. Πολυβίου δήλωσε πως δεν έχει δικαίωμα να καταλήξει σε συμπεράσματα σχετικά με τις όποιες ποινικές ευθύνες και θα είναι εξαιρετικά προσεκτικός ούτως ώστε η λειτουργία της Ερευνητικής Επιτροπής να μην επηρεάσει τις παράλληλες έρευνες που γίνονται από την Αστυνομία.

Ο κ. Πολυβίου ανέφερε ότι ήδη ξεκίνησε η ταξινόμηση όλων των σχετικών εγγράφων και ταυτοχρόνως η μελέτη τους. Ανέφερε επίσης ότι έχουν ζητηθεί όλα τα έγγραφα που αφορούν την υπόθεση, από το Προεδρικό μέχρι και τον τελευταίο Λειτουργό, και πρόσθεσε ότι δόθηκε προθεσμία μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη για παράδοσή τους.

Σύμφωνα με τον κ. Πολυβίου σύντομα θα αρχίσουν οι ακροάσεις σε ανοικτές ως επί το πλείστον συνεδρίες, έχοντας πάντα κατά νου τον μη επηρεασμό της σε εξέλιξη ευρισκομένης διαδικασίας για καταλογισμό ποινικών και πειθαρχικών ευθυνών, κάτι που δεν εμπίπτει στους όρους της δικής του εντολής.

Ο κ. Πολυβίου ξεκαθάρισε ότι η Επιτροπή δεν θα λειτουργήσει ως Δικαστήριο και ότι στις ακροάσεις δεν θα λεχθεί οτιδήποτε που θα θέσει σε κίνδυνο την ποινική διαδικασία. Ανέφερε ότι θα διερευνηθεί το τί ακριβώς έγινε και τα γεγονότα από την εκφόρτωση των εμπορευματοκιβωτίων μέχρι και μετά την έκρηξη.

Πρόσθεσε ότι οι ακροάσεις της Επιτροπής θα αρχίσουν στις 22 Αυγούστου και το πόρισμα θα παραδοθεί στις 30 Σεπτεμβρίου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος και θα αποφασίσει για το πώς και πότε θα το δημοσιοποιήσει.