25/7/11

Γραπτή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια για τον θάνατο του Μιχάλη Κακογιάννη

25/07/2011





Με αισθήματα οδύνης έχουμε πληροφορηθεί τον θάνατο του μεγάλου Κύπριου σκηνοθέτη, συγγραφέα και πνευματικού ανθρώπου, του δημιουργού Μιχάλη Κακογιάννη. Τρέφω απεριόριστη εκτίμηση στον δημιουργό Μιχάλη Κακογιάννη και στο έργο του. Η Κύπρος είναι περήφανη γιατί γέννησε έναν άντρα όπως ο Κακογιάννης, ο οποίος με το έργο του και τη στάση ζωής θα την τιμά για πάντα. Εκφράζω και δημοσίως τα βαθύτερα συλλυπητήριά μου προς τους συγγενείς και τους οικείους του.

Ο Μιχάλης Κακογιάννης υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες μορφές της σύγχρονης Κύπρου αλλά και της Ελλάδας. Υπήρξε κορυφαία προσωπικότητα της πολιτιστικής μας δημιουργίας. Η συμβολή του στον κινηματογράφο και το θέατρο, για δεκαετίες, εξέφραζε τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά της κυπριακής και ελληνικής κοινωνίας, τις τάσεις και τις αγωνίες της με τρόπο που προκαλούσε το παγκόσμιο ενδιαφέρον και θαυμασμό. Εξέφραζε τις προοδευτικές και δημοκρατικές ιδεολογικές ανησυχίες του. Η ικανότητά του να εκφράζει μέσα από υψηλής αισθητικής έργα τις ιστορικές, τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που ορίζουν τον άνθρωπο και την ιστορία του, τον καθιέρωσε ως μια από τις παγκόσμιες μορφές του κινηματογράφου στον 20ο αιώνα.

Ο Μιχάλης Κακογιάννης, συνδέθηκε όσο λίγοι με την πνευματική ανάταση της Ελλάδας και της Κύπρου στις δεκαετίες του ’50, του ’60 και του ΄70. Επίσης, τα έργα του για την κυπριακή τραγωδία του 1974 εξέφρασαν όσο λίγα έργα την πολιτική και κοινωνική διάσταση της προδοσίας και της εισβολής, και τα σημάδια που άφησαν στη λαβωμένη πατρίδα μας. Εξάλλου το Ίδρυμα Κακογιάννη, που πρόσφατα ο ίδιος ίδρυσε, παραμένει ένας σημαντικός θεσμός για την Ελλάδα και την Κύπρο ώστε να συνεχίσουμε την καλλιέργεια του πολιτισμού και της τέχνης. Είναι σημαντικό ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αναγνωρίζοντας το κορυφαίο έργο του Μιχάλη και την τεράστια προσφορά του, υπέγραψε πρόσφατα συμφωνία συνεργασίας με το Ίδρυμα.

Ο Μιχάλης Κακογιάννης παραμένει φωτεινό παράδειγμα για όλους μας σήμερα, που οι μεγάλοι άνθρωποι του πολιτισμού και της τέχνης λιγοστεύουν. Ας είναι το έργο και η μνήμη του παράδειγμα και έμπνευση για όλους μας, στους απαιτητικούς καιρούς που διερχόμαστε.