18/7/11

Παρέμβαση του Υπουργού Εσωτερικών στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στην Πολωνία
18/07/2011





Τις ευχαριστίες του προς την ΕΕ και τα κράτη μέλη που έχουν διακηρύξει την ετοιμότητά τους να προσφέρουν στην Κύπρο βοήθεια προς αντιμετώπιση της κρίσιμης κατάστασης όπως έχει διαμορφωθεί μετά το τραγικό ατύχημα στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», καθώς και για τη βοήθεια που ήδη δεχόμαστε εξέφρασε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νεοκλής Συλικιώτης, στο πλαίσιο των εργασιών του Άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων που πραγματοποιείται στην πόλη Σόποτ της Πολωνίας. Απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους ομολόγους του, ο κ. Συλικιώτης αναφέρθηκε τόσο στις ανθρώπινες απώλειες όσο και στο πλήγμα που δέχθηκε η Κύπρος σε κρίσιμες υποδομές. Όπως εξήγησε «ο βασικός και πλέον σύγχρονος ηλεκτροπαραγωγός σταθμός της Κύπρου έχει υποστεί ανεπανόρθωτες βλάβες, θέτοντας εκτός λειτουργίας το 50% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στο σύνολο της κυπριακής οικονομίας. Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί χρήζει άμεσων ενεργειών. Ήδη προχωρήσαμε στην ενεργοποίηση του μηχανισμού MIC, στο πλαίσιο του οποίου αριθμός Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων βρίσκεται στην Κύπρο προς αντιμετώπιση κρίσιμων καταστάσεων».

Στο επίκεντρο των εργασιών του Άτυπου Συμβουλίου βρέθηκαν τα θέματα που αφορούν το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου (ΚΕΣΑ) καθώς και οι μηχανισμοί για ενίσχυση και διεύρυνση του συστήματος Σένγκεν. Σε ό,τι αφορά το ΚΕΣΑ, ο κ. Συλικιώτης τόνισε ότι με την ολοκλήρωση της σχετικής εργασίας, το ΚΕΣΑ πρέπει να συμβάλλει στην παροχή προστασίας υψηλού επιπέδου, στη μείωση των διαφορών μεταξύ των συστημάτων χορήγησης ασύλου των κρατών μελών και στη στήριξη των κρατών μελών που δέχονται μεγάλες πιέσεις στα συστήματα ασύλου, μέσω συγκεκριμένων μέτρων και μηχανισμών κοινής ευθύνης και αλληλεγγύης. Σε ό,τι αφορά την πρόταση της Προεδρίας για αφαίρεση του μηχανισμού αναστολής των μεταφορών από τον αναθεωρημένο Κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ και συμπερίληψή του σε νέο νομοθέτημα, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι η Κύπρος δεν διαφωνεί με αυτό, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι παράλληλα με την έγκριση των τροπολογιών του Κανονισμού του Eurodac όσο και του αναθεωρημένου Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ θα είμαστε σε θέση να εγκρίνουμε και το νέο αυτό νομοθέτημα για την κοινοτική αλληλεγγύη. Στο νέο αυτό νομοθέτημα θα πρέπει να καλύπτονται μέτρα όπως η ενίσχυση του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, η δημιουργία μηχανισμού για ενδοκοινοτική ανακατανομή των δικαιούχων διεθνούς προστασίας, η δημιουργία μόνιμου έκτακτου ταμείου για την αντιμετώπιση καταστάσεων κρίσεων, η παροχή οικονομικής και πρακτικής βοήθειας στα κράτη μέλη που υπόκεινται σε δυσανάλογες πιέσεις από μικτά μεταναστευτικά ρεύματα, καθώς και η δημιουργία μηχανισμού για αναστολή των μεταφορών αιτητών ασύλου σε έκτακτες περιπτώσεις.

Συνεχίζοντας, ο κ. Υπουργός ανέφερε: «Είναι πλήρως κατανοητή η προσπάθεια της Προεδρίας να ξεπεράσουμε το αδιέξοδο στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα στο θέμα αυτό, όμως θα πρέπει να γίνουν κατανοητές και οι πραγματικές ανησυχίες εκείνων των κρατών μελών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και δέχονται ισχυρότατες πιέσεις από μικτά μεταναστευτικά ρεύματα, όταν μάλιστα γι’ αυτά τα κράτη μέλη εγείρονται και ζητήματα δημογραφίας. Και δυστυχώς, κατά κοινή ομολογία, αυτά τα κράτη μέλη εξακολουθούμε να παραμένουμε ακόμη σε πολύ μεγάλο βαθμό χωρίς επαρκή βοήθεια και στήριξη από την ΕΕ».

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για το θέμα του χώρου Σένγκεν, ο κ. Συλικιώτης τόνισε ότι η ελεύθερη διακίνηση αποτελεί ένα από τα πιο απτά και επιτυχή επιτεύγματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και ότι η διακυβέρνηση και η συνεργασία στον χώρο Σένγκεν θα πρέπει να αναβαθμιστεί περαιτέρω έτσι που να καταφέρουμε ουσιαστική ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των κρατών μελών. Όπως επισήμανε η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να ενισχύσει τους ελέγχους στα εξωτερικά της σύνορα καθώς και την πρακτική και ουσιαστική στήριξη τον κρατών μελών που δέχονται ιδιαίτερες πιέσεις από ισχυρά μεταναστευτικά ρεύματα, έτσι που η διαχείριση της όποιας κρίσης να είναι πραγματικά συλλογική και αποτελεσματική. Η εμπειρία που αποκομίσαμε από τη διαχείριση της κρίσης στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή απέδειξε πως εκείνο που χρειαζόμαστε είναι περισσότερη αλληλεγγύη και περισσότερη Ευρώπη, όχι λιγότερη.