19/7/11

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για τις απευθείας συνομιλίες

19/07/2011
Απόλυτα καταδικαστέες χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας τις δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού κ. Ταγίπ Ερντογάν για την Κύπρο, προσθέτοντας ότι αισθάνεται πως και ο ΟΗΕ έχει δυσανασχετήσει από αυτές τις αναφορές.



Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους σήμερα μετά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο από τον χώρο διεξαγωγής των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Στη Γενεύη συμφωνήσαμε μαζί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να εντατικοποιηθούν οι συνομιλίες μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων. Στη σημερινή συνάντηση συζητήσαμε διαδικαστικής φύσης θέματα που αφορούν ακριβώς τις συναντήσεις. Οι συναντήσεις αυτές θα γίνονται δυο φορές την εβδομάδα αναλόγως των δυνατοτήτων, μπορεί να είναι Δευτέρα και Παρασκευή ή Τρίτη και Παρασκευή, αναλόγως και των υποχρεώσεων, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Θα γίνει διακοπή από τις 7 μέχρι 21 Αυγούστου και τις μέρες της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών - αρχίζει η Γενική Συνέλευση πάντοτε την τρίτη εβδομάδα Σεπτεμβρίου - και θα επανερχόμαστε».

Ερωτηθείς για τις συναντήσεις, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Βασικά θα είναι ολοήμερες. Καθορίστηκε επίσης και ο αριθμός των ημερών περίπου που θα διατίθενται για κάθε βασικό ζήτημα και η ελπίδα είναι να υπάρξει αλλαγή σε συμπεριφορές ούτως ώστε να έχουμε πρόοδο. Αν κρίνει κανείς από τις δηλώσεις του κ. Ερντογάν οι οποίες είναι απόλυτα μα απόλυτα καταδικαστέες, που όζουν κυνισμού πρέπει να πω, αν θα ακολουθηθεί αυτή η γραμμή αντιλαμβάνεστε ότι δεν θα υπάρξει πιθανότητα για παραμικρή πρόοδο. Νιώθω ότι δυσανασχετούν και τα Ηνωμένα Εθνη από τις δηλώσεις του κ. Ερντογάν ασφαλώς, διότι αλλιώς τα Ηνωμένα Έθνη σχεδιάζουν τέλος πάντων και αλλιώς είναι η επιθυμία του Γενικού Γραμματέα και η δική μας επιθυμία για να υπάρξει πραγματική πρόοδος στις συνομιλίες.

Βέβαια εκεί έχουν εκφραστεί συλλυπητήρια και από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών ακόμη μια φορά και από πλευράς του κ. Έρογλου για τα θύματα της τραγωδίας στο Μαρί και ανταλλάξαμε κάποιες απόψεις σχετικά με την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Δεν είναι από ‘επίσημες’ πλευρές η διαδικασία αυτή, αλλά εγώ εξέφρασα την εκτίμησή μου για το γεγονός ότι οι Τουρκοκύπριοι είχαν την προθυμία να παραχωρήσουν ηλεκτρισμό την ώρα της μεγάλης δυσκολίας χωρίς να απαιτούν τις οποιεσδήποτε άμεσες ή έμμεσες αναγνωρίσεις των όποιων ‘Αρχών’».

Ερωτηθείς για το θέμα της Αμμοχώστου και αν υπάρχει κάτι που να αφορά μονομερή κίνηση για άνοιγμά της, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Τα Ηνωμένα Εθνη και πολλοί άλλοι στον διεθνή χώρο ανέμεναν όταν παράνομα θα επισκεπτόταν ο κ. Ερντογάν τα κατεχόμενα να κάνει εξαγγελίες θετικού χαρακτήρα και όχι εκρηκτικές τοποθετήσεις. Αυτή είναι μια εκρηκτική τοποθέτηση που δεν μπορεί κανείς να προβλέψει πού το πάει τελικά ο κ. Ερντογάν. Αντίθετα, αν αυτή είναι η επίσημη γραμμή της Τουρκίας, σημαίνει ουσιαστικά να οδηγήσουν τα πράγματα σε προσπάθεια αναγνώρισης του ψευδοκράτους. Εύχομαι και ελπίζω να ήταν μια έκρηξη λόγω ενός αυθόρμητου ανθρώπου και να μην είναι αυτή η γραμμή της Τουρκίας. Αν είναι αυτή, τα πράγματα είναι φοβερά δύσκολα με την έννοια ότι ουσιαστικά βάζουν δυναμίτιδα κάτω από τα θεμέλια των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού».

Ερωτηθείς αν από εδώ και πέρα θα συζητηθούν τα λεγόμενα δύσκολα θέματα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Όλα ανεξαιρέτως. Τώρα πόσο θα συζητηθούν και πώς θα συζητηθούν ίδωμεν. Είναι ένα θέμα το οποίο θα δούμε».

Τέλος, σε ερώτηση με ποια θέματα θα αρχίσουν τις εντατικές συνομιλίες, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Αρχίζουμε με θέματα διακυβέρνησης».