18/7/11

Συνάντηση της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων με τους κοινωνικούς εταίρους και εκπρόσωπο της ΑΗΚ
18/07/2011





Υπό την προεδρία της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους πραγματοποιήθηκε σήμερα σύσκεψη με τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων και εκπροσώπου της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, προς συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με τα προβλήματα που προκύπτουν στις επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους από τις διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος και τους τρόπους αντιμετώπισης της κατάστασης.

Σε δηλώσεις της μετά το πέρας της συνάντησης, η κα Υπουργός ανέφερε πως στόχος της σύσκεψης ήταν η συζήτηση και η ανταλλαγή απόψεων για το συγκεκριμένο θέμα με τις συνδικαλιστικές και τις εργοδοτικές οργανώσεις, οι οποίες από την πρώτη στιγμή εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να βοηθήσουν στην άμβλυνση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί στην παροχή της ηλεκτρικής ενέργειας. «Ανταλλάξαμε, λοιπόν, απόψεις ώστε αυτή η διάθεση για βοήθεια να γίνει πιο στοχευμένη με στόχο να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα λειτουργικότητας των επιχειρήσεων, αλλά ταυτοχρόνως και της εξοικονόμησης ενέργειας», σημείωσε η κα Χαραλάμπους.

Ο εκπρόσωπος της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου μας ενημέρωσε για τις ενέργειες που γίνονται από πλευράς ΑΗΚ, δήλωσε η κα Υπουργός, έτσι που να υπάρχουν τα λιγότερα δυνατά προβλήματα στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας προς στις επιχειρήσεις και ειδικότερα προς επιχειρήσεις για τις οποίες η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας είναι πάρα πολύ σημαντική στη διαδικασία της λειτουργίας τους.

«Το πρώτο που θέλω με ικανοποίηση να σημειώσω είναι το πνεύμα και τη διάθεση όλων όπως εμπράκτως συμβάλουν στη συλλογική αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί. Πρέπει να πω πως στο τραπέζι κατατέθηκαν αφενός διάφορες σκέψεις και προβληματισμοί για ενέργειες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στο να προγραμματίσουν καλύτερα οι επιχειρήσεις τη λειτουργία τους και αφετέρου, σκέψεις και εισηγήσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εξοικονόμηση ενέργειας λαμβανομένων υπόψη και των περιόδων εκείνων όπου υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση ενέργειας. Ζητήσαμε από την ΑΗΚ να αξιολογήσει αυτές τις εισηγήσεις και μέχρι την Τετάρτη να έχουμε μία εικόνα από την ΑΗΚ στη βάση των προβληματισμών που κατατέθηκαν. Ακολούθως, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα επανέλθει, αν χρειαστεί, και σε νέα συνάντηση έτσι που να λάβουμε τελικές αποφάσεις. Επαναλαμβάνω και υπογραμμίζω ότι η κοινή συνισταμένη είναι η διάθεση μέσα από διάλογο – εκεί και όπου χρειάζεται – να βρίσκονται λύσεις είτε στο επίπεδο των επιχειρήσεων είτε στο επίπεδο των περιοχών που θα απαντούν στα τυχόν προβλήματα που δημιουργούνται», επισήμανε η κα Χαραλάμπους.

Στόχος είναι να εξυπηρετηθούν και οι επιχειρήσεις, αλλά και να υπάρξει η καλύτερη δυνατή διαχείριση της ηλεκτρικής ενέργειας, πρόσθεσε. «Ο στόχος είναι οι επιχειρήσεις να εξυπηρετηθούν για να μπορούν να προγραμματίζουν τις δραστηριότητές τους, κάτι το οποίο είναι σημαντικό και για τις επιχειρήσεις και για τους εργαζόμενους, διότι και οι εργαζόμενοι πρέπει να γνωρίζουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα εργάζονται. Ταυτοχρόνως, ο στόχος είναι, αν και εφόσον δύναται, να γίνουν οι ρυθμίσεις εκείνες που έμπρακτα θα βοηθήσουν στην καλύτερη διαχείριση της διαθέσιμης ηλεκτρικής ενέργειας, και αυτό αναμένουμε να μας υποδειχθεί από την ΑΗΚ, και εμείς θα τα συζητήσουμε με τους κοινωνικούς εταίρους», διευκρίνισε η κα Υπουργός.

Εμείς πιστεύουμε πως υπάρχει το καλό πνεύμα και η καλή διάθεση να συζητήσουμε αυτά τα ζητήματα και ως Υπουργείο θα υποβοηθήσουμε, εάν χρειαστεί, αυτή τη συζήτηση, κατέληξε η κα Χαράλαμπους.