5/7/11

Άρχισαν οι εργασίες της Διάσκεψης των Προέδρων των Επιτροπών Άμυνας των Κοινοβουλίων της ΕΕ
05/07/2011





Άρχισαν χθες στη Βαρσοβία οι εργασίες της Διάσκεψης των Προέδρων των Επιτροπών Άμυνας των Κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), στην οποία τη Βουλή των Αντιπροσώπων εκπροσωπεί ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας κ. Γιώργος Βαρνάβα. Η Διάσκεψη, την οποία διοργανώνει το πολωνικό κοινοβούλιο, πραγματοποιείται από τις 3 ως τις 5 Ιουλίου, στο πλαίσιο της τρέχουσας Πολωνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Κατά τις χθεσινές εργασίες πραγματοποιήθηκε, μεταξύ άλλων, συζήτηση σχετικά με τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) στη δημιουργία μιας Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΕΠΑΑ), θέμα που εισήγαγε, εκ μέρους της Υπάτης Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα ΚΕΠAΑ Λαίδης Catherine Ashton, ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Υπηρεσίας κ. Maciej Popowski. Σε σχετική παρέμβασή του, ο κ. Βαρνάβα ανέφερε ότι η Συνθήκη της Λισαβόνας και η δημιουργία νέων εργαλείων και δομών, όπως η ΕΥΕΔ, επιτρέπει στην ΕΕ να ασκεί τον ρόλο της στη διεθνή σκηνή με τρόπο πιο σφαιρικό και αποτελεσματικό. Ο κ. Βαρνάβα αναφέρθηκε επίσης στο συμβολισμό της ΕΥΕΔ, στην οποία συμμετέχει προσωπικό από όλα τα κράτη μέλη και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, με αποτέλεσμα να ευνοείται η δημιουργία κοινής κουλτούρας στον τρόπο αντιμετώπισης της ΚΕΠΑΑ, αλλά και να αναπτύσσεται ένα ευρωπαϊκό πνεύμα στην άσκηση των εθνικών πολιτικών εξωτερικών υποθέσεων.

Εξάλλου, ο κ. Βαρνάβα μίλησε για την ανάγκη δημοκρατικής νομιμότητας της ΚΕΠΑΑ, που θα διασφαλιστεί μέσω του ρόλου των εθνικών κοινοβουλίων στην άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ. Όπως ανέφερε ο κ. Βαρνάβα, η μεγαλύτερη εμπλοκή των εθνικών κοινοβουλίων στον κοινοβουλευτικό έλεγχο της ΚΕΠΑΑ, θα επιφέρει, επίσης, ευρύτερη αναγνωρισιμότητα της ΕΕ και της ΚΕΠΑΑ.

Τέλος, ο κ. Βαρνάβα αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας μίας ισχυρής ΚΕΠΑΑ, προκειμένου να υπάρξει περαιτέρω εμβάθυνση στους τομείς ασφάλειας και άμυνας. Μιας πολιτικής, όπως σημείωσε, βασισμένης στις αρχές και αξίες της ΕΕ, με τρόπο που να καθιστά την ΕΕ πιο αξιόπιστο διεθνή παράγοντα, ο οποίος να συμβάλλει στη διεθνή σταθερότητα, μέσω της στήριξης του διεθνούς δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών αρχών, ώστε να νομιμοποιεί και σχετικές δράσεις στον τομέα της άμυνας.

Με τη λήξη των εργασιών της Διάσκεψης, ο κ. Βαρνάβα συμμετείχε, εξάλλου, σε συνέντευξη Τύπου, ως εκπρόσωπος του παρόντος δεκαοκτάμηνου Τρίο Προεδρίας, στο οποίο συμμετέχει η Πολωνία, η Δανία και η Κύπρος.