5/7/11

*Κύπρος και Ουκρανία υπέγραψαν διμερείς Συμφωνίες και Μνημόνιο Συναντίληψης *

04/07/2011
Στο περιθώριο της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στην Ουκρανία υπογράφτηκαν σήμερα, στην παρουσία των Προέδρων των δύο χωρών, διμερείς Συμφωνίες και Μνημόνιο Συναντίληψης.



Μετά τις διευρυμένες συνομιλίες που είχαν οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών, στο Προεδρικό Μέγαρο στο Κίεβο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο Ουκρανός ομόλογός του κ. Victor Yanukovych παρέστησαν στην τελετή υπογραφής των Συμφωνιών και του Μνημονίου.

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνης Πασχαλίδης υπέγραψε εκ μέρους της Δημοκρατίας τη Συμφωνία για Οικονομική, Επιστημονική, Τεχνική και Βιομηχανική συνεργασία. Εκ μέρους της Ουκρανίας υπέγραψε ο Α’ Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Εμπορίου της χώρας κ. Andriy Klyuyev. Σκοπός είναι η υποστήριξη και διευκόλυνση της Κύπρο-Ουκρανικής οικονομικής, επιστημονικής, τεχνικής και βιομηχανικής συνεργασίας και η ενθάρρυνση της συμμετοχής των αντίστοιχων οργανισμών και επιχειρήσεων στην εφαρμογή και εκτέλεση των αναπτυξιακών προγραμμάτων και έργων της άλλης χώρας. Για παρακολούθηση της ανάπτυξης της συνεργασίας στους τομείς που έχουν συμφωνηθεί, θα εγκαθιδρυθεί η Κύπρο-Ουκρανική Διακυβερνητική Επιτροπή.

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού και ο Ουκρανός ομόλογός του κ. Kostyantyn Gryshchenko υπέγραψαν Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ των δύο Υπουργείων Εξωτερικών για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης με σκοπό την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των δύο Υπουργείων σε θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω της παροχής εμπειρογνωμοσύνης και τεχνογνωσίας στην Ουκρανία για εφαρμογή των πολιτικών της ΕΕ. Η πιο πάνω συνεργασία θα αφορά: α) Εκπαιδευτικά προγράμματα και σεμινάρια για δημόσιους υπαλλήλους της Ουκρανίας, β) Παροχή τεχνογνωσίας για την ανάπτυξη της θεσμικής υποδομής του δημόσιου τομέα της Ουκρανίας, γ) Πραγματοποίηση εκπαιδευτικών επισκέψεων από την Ουκρανία στην Κύπρο, δ) Πραγματοποίηση κοινών μελετών και ερευνών και ε) Ανταλλαγές επισκέψεων εμπειρογνωμόνων.

Υπογράφτηκε, επίσης, Συμφωνία Αμοιβαίας Προστασίας Διαβαθμισμένων Πληροφοριών. Τη Συμφωνία υπέγραψαν εκ μέρους της Κύπρου ο κ. Κυπριανού και εκ μέρους της Ουκρανίας ο Διευθυντής Υπηρεσιών Ασφάλειας της χώρας κ. Valeriy Khoroshkovskyi. Με τη Συμφωνία αυτή δημιουργείται το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο καθώς και οι διαδικασίες εξουσιοδότησης των αρμόδιων φορέων για διαβίβαση, λήψη, αποθήκευση, προστασία και χρήση Διαβαθμισμένων Πληροφοριών, ήτοι πληροφορίες οποιασδήποτε μορφής, φύσης ή μεθόδου μετάδοσης ή υλικού οι οποίες χρήζουν προστασίας από μη επιτρεπόμενη πρόσβαση σύμφωνα με την εσωτερική νομοθεσία έκαστου Μέρους και στις οποίες έχει αποδοθεί διαβάθμιση ασφαλείας μέχρι ένα καθορισμένο επίπεδο και για καθορισμένη περίοδο.

Ο κ. Πασχαλίδης και ο Α’ Υφυπουργός Εθνικής Υποδομής της Ουκρανίας κ. Kostyantyn Yefymenko υπέγραψαν Συμφωνία Οδικών Μεταφορών. Η υπό αναφορά Συμφωνία παρέχει το υπόβαθρο για ανάπτυξη της μεταφοράς επιβατών και εμπορευμάτων μεταξύ των δύο χωρών και διά μέσου των επικρατειών τους, καθώς επίσης και από και προς τρίτες χώρες. Στα πλαίσια της Συμφωνίας αυτής ρυθμίζονται επίσης θέματα όπως είναι το καθεστώς αδειοδότησης των οχημάτων που θα διενεργούν τις μεταφορές, οι τύποι των απαιτούμενων αδειών καθώς και τα φορτία για τα οποία δεν απαιτείται η κατοχή οποιουδήποτε είδους αδειών για την πραγματοποίησή τους.

Τέλος, υπογράφτηκε Συμφωνία Άμυνας στην οποία περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η ανταλλαγή επισκέψεων για εκπαιδευτικούς σκοπούς και η συνεργασία σε θέματα εκπαίδευσης καθώς και σε γενικότερα τεχνικά θέματα που αφορούν οπλικά συστήματα. Τη Συμφωνία υπέγραψε εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Υπουργός Εξωτερικών και εκ μέρους της Ουκρανίας ο Υπουργός Αμυνας κ. Mykhailo Yezhel.