5/7/11

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναγορεύθηκε Επίτιμος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Μαριούπολης
05/07/2011





Προσερχόμαστε στη συνάντηση της Γενεύης εκτιμώντας ότι οι διαπραγματεύσεις, ειδικότερα το τελευταίο χρονικό διάστημα, δεν προχωρούν όπως εμείς αναμέναμε. Έχουμε απόψεις και εισηγήσεις για το πώς θα γίνουμε πιο αποτελεσματικοί στηριζόμενοι πάντα σε απαραβίαστες αρχές και ελπίζουμε ότι αυτή η συνάντηση θα δημιουργήσει καλύτερες προοπτικές για την τρέχουσα διαδικασία, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας.

Μιλώντας στην τελετή αναγόρευσής του σε Επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου της Μαριούπολης, από όπου ολοκληρώνει τη διήμερη επίσημη επίσκεψή του στην Ουκρανία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε ολόψυχα το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μαριούπολης για τη μεγάλη τιμή που του προσφέρει ανακηρύσσοντάς τον σήμερα Επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου».

Και πρόσθεσε: «Πρόκειται για μια ιδιαίτερη τιμή από ένα σημαντικό ακαδημαϊκό ίδρυμα, σε μια ιστορική πόλη με ιδιαίτερους πολιτιστικούς δεσμούς με την πατρίδα μου, την Κύπρο. Είναι μια τιμή η οποία προέρχεται από πανεπιστήμιο μιας φίλης χώρας, με την οποία αναπτύσσουμε συνεχώς τις διακρατικές μας σχέσεις. Η Ουκρανία είναι μια πολυπληθής φιλική χώρα στην κρίσιμη γεωπολιτικά περιοχή του Καυκάσου και της Ευρασίας, ενώ η Κύπρος κατέχει μια σημαντική θέση στη νοτιοανατολική Μεσόγειο όντας ταυτόχρονα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κύπρος και Ουκρανία μπορούν να δημιουργήσουν μια ευρύτερη γέφυρα συνεργασίας σε όλους τους τομείς.

Οι παραδοσιακές, ιστορικές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ουκρανίας ενδυναμώνονται σταθερά, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Η επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιούμε στην Ουκρανία θα συμβάλει ακόμη περισσότερο προς αυτή την κατεύθυνση. Στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης, η οποία αποτελεί την πρώτη επίσκεψη Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ουκρανία, υπογράψαμε τέσσερις διακρατικές συμφωνίες. Χθες εγκαινιάσαμε την Κυπριακή Πρεσβεία στο Κίεβο, η λειτουργία της οποίας αναμένεται ότι θα αναβαθμίσει αισθητά τις σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ουκρανίας. Στην επίσκεψή μας, μας συνοδεύουν πέραν των 40 επιχειρηματιών από την Κύπρο οι οποίοι έλαβαν μέρος στο Κυπρο-Ουκρανικό Επιχειρηματικό Φόρουμ για ενίσχυση των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Ταυτόχρονα η Κυπριακή Δημοκρατία διατηρεί Επίτιμα Προξενεία στο Κίεβο και τη Μαριούπολη, ενώ έχει ήδη εγκρίνει τον διορισμό Επίτιμου Προξένου στην Οδησσό, το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και διεθνή εμπορικό κόμβο. Μια επιπλέον σημαντική παράμετρο της συνεργασίας μας αποτελούν οι αδελφοποιήσεις μεταξύ κυπριακών και ουκρανικών πόλεων όπως αυτές της Οδησσού με τη Λάρνακα, της Γιάλτας με τη Λεμεσό και βεβαίως της Μαριούπολης με την Πάφο.

Ιδιαίτερη έμφαση αποδίδουμε στην εκπαιδευτική συνεργασία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των ιδρυμάτων των δύο χωρών. Τέτοιου είδους συνεργασίες είναι η συνεργασία μεταξύ του Κολεγίου Τουρισμού και Διεύθυνσης Ξενοδοχείων με το Κρατικό Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Οδησσού και το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μαριούπολης, και η συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Εθνικού Πανεπιστημίου της Οδησσού και του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μαριούπολης.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Μαριούπολης, καθώς είναι το μοναδικό πανεπιστήμιο στην Ευρώπη όπου η ελληνική γλώσσα και ο ελληνικός πολιτισμός διδάσκονται σε πέραν των 700 φοιτητών της σχολής Ελληνικής Φιλολογίας. Επιθυμώ σε αυτό το σημείο να απευθύνω ιδιαίτερες ευχαριστίες και να εκφράσω τη βαθιά μου εκτίμηση προς τον Πρύτανη του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μαριούπολης Καθηγητή Balabanov, όχι μόνο για την προσφορά του στην εκπαιδευτική συνεργασία των δύο χωρών αλλά και για την ευρύτερη συμβολή του, αφού παράλληλα ασκεί καθήκοντα Επίτιμου Προξένου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην πόλη.

Η πατρίδα μου, η Κύπρος, έχει το θλιβερό ‘προνόμιο’ να αποτελεί τη μοναδική σήμερα μοιρασμένη χώρα στην Ευρώπη. Η πρωτεύουσά μας, η Λευκωσία είναι η τελευταία μοιρασμένη πόλη στον ευρωπαϊκό χώρο. Το 1974 η Τουρκία, εκμεταλλευόμενη την αφορμή που έδωσε το προδοτικό, φασιστικό πραξικόπημα της Χούντας των Αθηνών και της τρομοκρατικής οργάνωσης ΕΟΚΑ Β΄, εισέβαλε παράνομα στο νησί μας σπέρνοντας τη φρίκη και τον όλεθρο και επιβάλλοντας με τη βία των όπλων την de facto διχοτόμηση του νησιού. Εδώ και 37 χρόνια η δύναμη των όπλων κρατά μοιρασμένη την πατρίδα μας και τον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά εργάζεται για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας και του λαού μας στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας - η οποία συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο κοινοτήτων από το 1977 - με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Τα ψηφίσματα προνοούν ότι η ενωμένη ομοσπονδιακή Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι ένα κράτος με μια και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα. Στόχος μας είναι η επίτευξη μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό. Αναγνωρίζουμε ότι ο παράγοντας χρόνος εργάζεται σε βάρος του κυπριακού λαού και των συμφερόντων του. Την ίδια ώρα γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η λύση πρέπει να διασφαλίζει συγκεκριμένες αρχές για να δημιουργηθεί ένα ευοίωνο και ελπιδοφόρο μέλλον για τον κυπριακό λαό και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή. Η λύση που θα εξευρεθεί θα πρέπει να τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό.
Να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων πολιτών, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Αρμενίων, Μαρωνιτών και Λατίνων. Να συνάδει με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Να αποκαθιστά την ενότητα του χώρου, του λαού, των θεσμών και της οικονομίας.

Οι προσπάθειες της δικής μας πλευράς όσο και της διεθνούς κοινότητας προσκρούουν στην επιμονή της Τουρκίας να επιβάλει τη δική της επεκτατική πολιτική, η οποία εκφράζεται με τη δημιουργία και προώθηση προς αναγνώριση διεθνώς του παράνομου ψευδοκράτους, της λεγόμενης ‘Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου’. Ενός αποσχιστικού και παράνομου μορφώματος το οποίο έχει καταδικαστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Αναχωρώντας από την Ουκρανία θα ταξιδεύσουμε για τη Γενεύη όπου θα πραγματοποιήσουμε συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Έρογλου και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Μπαν Κι Μουν. Προσερχόμαστε σε αυτή τη συνάντηση εκτιμώντας ότι οι διαπραγματεύσεις, ειδικότερα το τελευταίο χρονικό διάστημα, δεν προχωρούν όπως εμείς αναμέναμε. Έχουμε απόψεις και εισηγήσεις για το πώς θα γίνουμε πιο αποτελεσματικοί στηριζόμενοι πάντα σε απαραβίαστες αρχές. Ελπίζουμε ότι αυτή η συνάντηση θα δημιουργήσει καλύτερες προοπτικές για την τρέχουσα διαδικασία.

Επαναλαμβάνω συχνά ότι η επίλυση του Κυπριακού, η απελευθέρωση της πατρίδας και του λαού μας, αποτελεί για μένα στόχο ζωής. Τα τελευταία χρόνια έχουμε κάνει εντατικές προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση. Ενισχύσαμε τις διεθνείς μας σχέσεις, ιδιαίτερα με χώρες-κλειδιά στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο. Πετύχαμε την εμπλοκή στο Κυπριακό και των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αναδείξαμε τη σημασία της Κύπρου ως γέφυρας μεταξύ της Ευρώπης και Μέσης Ανατολής και ως ενεργειακού κέντρου. Θα συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα.

Όραμά μας είναι μια Κύπρος ελεύθερη και επανενωμένη. Απαλλαγμένη από κατοχικά στρατεύματα και εθνικιστικές συγκρούσεις. Μια πατρίδα όπου όλα τα παιδιά της θα ζουν και θα δημιουργούν σε μια διαπολιτισμική κοινωνία, με ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και με ανεπτυγμένη πολιτιστική δημιουργία».

Από την πλευρά του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου κ. Konstyantyn Balabanov μιλώντας στην τελετή τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για διευθέτηση του Κυπριακού, προσθέτοντας ότι δίνει ιδιαίτερη σημασία στη διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ των λαών της Ουκρανίας και της Κύπρου, ενώ παρέχει σημαντική υποστήριξη στην ανάπτυξη του Πανεπιστημίου.

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς άξονες διεθνούς συνεργασίας του Πανεπιστημίου της Μαριούπολης, το οποίο λαμβάνει την υποστήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών.

Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον Επίτροπο Προεδρίας κ. Γιώργο Ιακώβου, τον οποίο χαρακτήρισε φίλο του Πανεπιστημίου και της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας. «Είναι ο κ. Ιακώβου που ως Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας το 2006 ανέλαβε την πρωτοβουλία της ίδρυσης Επίτιμου Προξενείου στη Μαριούπολη, του οποίου προΐσταμαι», κατέληξε ο κ. Balabanov.