5/7/11

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακηρύχθηκε Επίτιμος Δημότης της Μαριούπολης
05/07/2011





Στον Ελληνισμό που διαμένει στη Μαριούπολη και στη δική του συμβολή στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ουκρανίας αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας κατά την τελετή ανακήρυξής του σήμερα, στο Δημαρχείο της Μαριούπολης, σε Επίτιμο Δημότη της πόλης.

Μιλώντας στην τελετή και απευθυνόμενος στο πλήθος κόσμου που τον υποδέχθηκε στη Μαριούπολη, όπου διαμένουν δεκάδες χιλιάδες ελληνικής καταγωγής Ουκρανοί, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Η πόλη σας συμβάλλει στην παραπέρα ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ουκρανίας τις οποίες συνδέουν στενοί πολιτικοί, πολιτισμικοί και οικονομικοί δεσμοί, τόσο μεταξύ των δύο Κυβερνήσεων όσο και μεταξύ των λαών των δύο χωρών».

Πρόσθεσε ότι «και οι δύο χώρες έχουν απόλυτη θέληση να αναπτύξουν και να ενισχύσουν τις ήδη πολύ φιλικές και μακρόχρονες σχέσεις τους» και είπε ότι «η έκφραση αυτής της θέλησης είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ουκρανία».

Σημείωσε ότι «η επίσκεψη αυτή είναι πολύ παραγωγική» και πρόσθεσε ότι «με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας έχουμε αναπτύξει θερμό, φιλικό και αδελφικό διάλογο σε όλες τις πτυχές των σχέσεων των δύο χωρών και όχι μόνο. ΄Εχουμε ανασκοπήσει τις σχέσεις των δύο χωρών σε όλους τους τομείς και συζητήσαμε τρόπους για την περαιτέρω ανάπτυξή τους» διευκρινίζοντας ότι με τον Ουκρανό ομόλογό του συζήτησαν θέματα που αφορούν τον Καύκασο, τη νοτιοανατολική Μεσόγειο και την Ευρώπη ευρύτερα. Αναφέρθηκε ακόμη στις πέντε συμφωνίες που υπογράφηκαν μεταξύ Κύπρου και Ουκρανίας και στην πλήρη στήριξη της Κύπρου στις προσπάθειες της Ουκρανίας να καταστεί μέλος της ΕΕ.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας πρόσθεσε ότι στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών σοβαρό ρόλο διαδραματίζει τόσο το Πανεπιστήμιο της Μαριούπολης όσο και ο Ελληνισμός της πόλης.

Τέλος, ανέφερε ότι η ανακήρυξή του σε Επίτιμο Δημότη αντανακλά τη φιλία των λαών των δύο χωρών, ενώ σημείωσε ότι η Μαριούπολη είναι αδελφοποιημένος δήμος με τον Δήμο Πάφου.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος της πόλης κ. Γιούρι Χοτλομπέι αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις εξαίρετες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών σε όλους τους τομείς καθώς και στο έργο του Ελληνισμού της διασποράς και του πανεπιστημίου της πόλης.