5/7/11

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δέχθηκε αντιπροσωπεία της Κίνησης για την Υπεράσπιση του Παγκύπριου Γυμνασίου
05/07/2011





Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δέχθηκε σήμερα στο γραφείο του αντιπροσωπεία της Κίνησης για την Υπεράσπιση του Παγκύπριου Γυμνασίου.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο Πρόεδρος της Βουλής προέβη στην εξής δήλωση: «Είχα τη χαρά να συναντηθώ σήμερα με την Κίνηση για την Υπεράσπιση του Παγκύπριου Γυμνασίου, αυτού του λαμπρού και αρχαιότερου εκπαιδευτηρίου της Κύπρου. Άκουσα με προσοχή τις απόψεις, τις θέσεις και τις προτάσεις της Κίνησης για τη σωτηρία του Παγκύπριου Γυμνασίου. Με βρίσκει σύμφωνο η θέση ότι θα ήταν αδιανόητο και πράξη ιεροσυλίας να καταστραφεί, να αλλοιωθεί η φυσιογνωμία αυτού του ιστορικού εκπαιδευτηρίου του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού, της Εκκλησίας της Κύπρου, των αγωνιστών της ΕΟΚΑ, εκπαιδευτήριο το οποίο λάμπρυναν με την εκεί φοίτησή τους διακεκριμένες προσωπικότητες από όλα τα στρώματα της κυπριακής κοινωνίας που αναδείχθηκαν στυλοβάτες του κυπριακού κράτους.

Το θέμα απασχολεί και την αρμόδια Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, αλλά δηλώνω τη δική μου θέση, ότι ενστερνίζομαι και υιοθετώ τις απόψεις που μου έχουν σήμερα κατατεθεί και συνηγορώ στην υπεράσπιση του Παγκύπριου Γυμνασίου ως ενός χώρου, κτηρίου και μιας ιστορικής ενότητας και διαχρονικής αίγλης από όποιες τυχόν επεμβάσεις που θα μπορούσαν να αλλοιώσουν τη φυσιογνωμία του».

Εκ μέρους της Κίνησης, ο πρώην Γυμνασιάρχης του σχολείου και μέλος της Κίνησης, κ. Γιώργος Χατζηκωστής ευχαρίστησε τον κ. Ομήρου για τη συμπαράσταση και σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι με τη συνένωση των δυνάμεων όλων εκείνων που μπορούν να υπερασπιστούν το σχολείο, θα μπορέσει να συνεχίσει και την εκπαιδευτική του πορεία και να διατηρήσει τη κτηριακή του φυσιογνωμία, όπως την έχει διαμορφώσει η ιστορία.

Ερωτηθείς ποιες είναι οι ανησυχίες της Κίνησης, ο κ. Χατζηκωστής είπε ότι δεν επιθυμούν να αλλοιωθεί το κτηριακό συγκρότημα και να χάσει την ιστορική του φυσιογνωμία, με προσθήκες ή με κατεδαφίσεις. Πρόσθεσε, παράλληλα, ότι υπάρχουν φόβοι και για το κατά πόσο το ίδιο το σχολείο θα μπορέσει να παραμείνει ένα σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο μέλλον.

Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση του Πανεπιστημίου Κύπρου να μετατραπεί το Παγκύπριο Γυμνάσιο σε πρότυπο και πειραματικό σχολείο, ο κ. Χατζηκωστής είπε ότι η πρόταση αυτή έγινε από την Κίνηση και ακολούθως υιοθετήθηκε από το Πανεπιστήμιο.

Αρχή