9/6/11

* O Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου *Ακούστε Ζωντανά / www.euro- Vouli.net-Live Radio

09/06/2011
O Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας προήδρευσε σήμερα συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Μετά τη λήξη της συνεδρίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου προέβη στην ακόλουθη δήλωση:



«Το Υπουργικό Συμβούλιο διόρισε σήμερα τον Πρόεδρο και τα Μέλη του ΚΥΣΑΤΣ. Ο κ. Κώστας Χρήστου, ο οποίος ήταν Πρόεδρος του ΚΥΣΑΤΣ διορίστηκε Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ανοικτού Πανεπιστημίου πριν από μερικούς μήνες και ως εκ τούτου Πρόεδρος του ΚΥΣΑΤΣ διορίζεται ο κ. Μάριος Μαυρονικόλας, Αντιπρύτανης και Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο οποίος ήταν Αντιπρόεδρος του ΚΥΣΑΤΣ.

Νέος Αντιπρόεδρος του ΚΥΣΑΤΣ διορίζεται ο κ. Χριστόδουλος Σοφοκλέους, Καθηγητής Τμήματος Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Μέλος διορίζεται η κα Βάσω Ιωαννίδου, Καθηγήτρια Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Τβέντε της Ολλανδίας, στη θέση του κ. Μιχάλη Χαλιάσου, ο οποίος δήλωσε παραίτηση από το Συμβούλιο του ΚΥΣΑΤΣ λόγω βεβαρημένου προγράμματος. Μέλος διορίζεται, επίσης, η κα Δέσποινα Μαρτίδου, Λειτουργός Εκπαίδευσης Α’, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού εξ οφίκιο στη θέση του κ. Ευστάθιου Μιχαήλ, ο οποίος έχει συνταξιοδοτηθεί από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

Επίσης, στο πλαίσιο της προσπάθειας της Κυβέρνησης για περαιτέρω μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να επεκτείνει την αναστολή της πλήρωσης θέσεων πρώτου διορισμού στον δημόσιο τομέα, που είχε εγκρίνει η Βουλή των Αντιπροσώπων και σε εκείνες τις θέσεις της Δημόσιας Υπηρεσίας, οι οποίες έχουν μεν δημοσιευτεί, αλλά οι υποψήφιοι δεν έχουν κληθεί να παρακαθίσουν σε προφορικές ή γραπτές αποφάσεις.

Πρόκειται για περίπου 520 θέσεις, κάποιες από το 2007, κάποιες από το 2008, το 2009 και το 2010, και αναμένεται ότι με την απόφαση αυτή θα εξοικονομηθούν περίπου €8 εκ.

Είναι γνωστό ότι οι θέσεις για να πληρωθούν δημοσιεύονται. Υπήρχε νόμος που είχε εγκριθεί από τη Βουλή για μη πλήρωση κενών θέσεων και η Κυβέρνηση επεκτείνει την αναστολή της πλήρωσης αυτών των θέσεων πρώτου διορισμού σε εκείνες τις θέσεις που έχουν δημοσιευτεί πλην, όμως, δεν έχουν αρχίσει ακόμη οι διαδικασίες πλήρωσης των θέσεων και συνήθως αυτές οι διαδικασίες αρχίζουν με την αποστολή επιστολών στους ενδιαφερόμενους για να παρακαθίσουν σε γραπτές ή προφορικές εξετάσεις».

Στη συνέχεια ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων ως εξής:

Ερώτηση: Πληροφορίες φέρουν την Κυβέρνηση και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να έχουν συμφωνήσει σε πάγωμα μισθών για τα επόμενα δύο χρόνια.

Απάντηση: Αντιλαμβάνομαι ότι αναφέρεστε σε δημοσίευμα εφημερίδας που κάνει λόγο στις γενικές αυξήσεις, διότι, για να ενημερώσουμε, γενικά οι αυξήσεις είναι τριών κατηγοριών: οι γενικές αυξήσεις που συμφωνούνται μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, δηλαδή τον εργοδότη που είναι το κράτος και την πλευρά των εργαζομένων, η ΑΤΑ που κάθε έξι μήνες αυτόματα προστίθεται στον μισθό και οι προσαυξήσεις που υπάρχουν στα σχέδια υπηρεσίας. Δεν υπάρχει οτιδήποτε προς ανακοίνωση. Υπάρχει διάλογος μεταξύ της Κυβέρνησης και των συνδικαλιστικών οργανώσεων περί της συνεισφοράς των δημοσίων υπαλλήλων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την παγκόσμια οικονομική κρίση και αυτό υπάρχει μέχρι τώρα. Όταν και εφόσον υπάρξουν συγκεκριμένες αποφάσεις, θα τις δημοσιοποιήσουμε.

Ερώτηση: Ο διάλογος έχει ως αντικείμενο τις γενικές αυξήσεις ή τις προσαυξήσεις;

Απάντηση: Ο διάλογος που γίνεται είναι για αυτό που καταγράφεται και στο οικονομικό πακέτο που η Κυβέρνηση έχει δημοσιοποιήσει τον περασμένο Δεκέμβριο, για τον στόχο της συνεισφοράς των δημοσίων υπαλλήλων που ανέρχεται στο ύψος των €35 εκ. για φέτος και για €35 εκ. του χρόνου. Ασφαλώς, με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις θα γίνει διάλογος και για το συνταξιοδοτικό, ως το πρώτο θέμα που έχουμε θέσει ως στόχο να επιλύσουμε ανάλογα με τις προτεραιότητες που έχει θέσει αυτή η Κυβέρνηση. Γίνεται μια γενική συζήτηση που έχει να κάνει με τη συνεισφορά των δημοσίων υπαλλήλων και για συγκράτηση των δημόσιων οικονομικών.

Ερώτηση: Ο τουρκοκυπριακός Τύπος αναφέρει ότι ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών είπε πως, επειδή ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα επαναδιεκδικήσει τη θέση του Γενικού Γραμματέα είναι δυνατόν να υπάρξει κάποια έκπληξη στη Γενεύη που να μας οδηγήσει σε εξαναγκαστική συμφωνία.

Απάντηση: Εξαναγκαστική συμφωνία δεν μπορεί να υπάρξει για τον απλούστατο λόγο ότι αυτό που είναι συμφωνημένο με τον ΟΗΕ είναι ότι η λύση στο Κυπριακό θα είναι συμφωνημένη - δηλαδή θα προκύψει μέσα από τις διαπραγματεύσεις - και δεν θα είναι αποτέλεσμα επιδιαιτησίας και μάλιστα η διαδικασία προβλέπει ότι η όποια αμοιβαία συμφωνημένη λύση στο Κυπριακό - δηλαδή θα γίνεται αποδεκτή και από τις δύο πλευρές - θα σταλεί προς έγκριση σε χωριστά και ταυτόχρονα δημοψηφίσματα στην ελληνοκυπριακή και στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. Άρα, δεν ευσταθεί αυτό που λέγει ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών.

Ερώτηση: Ο τουρκοκυπριακός Τύπος αναφέρει ότι αρχίζουν απευθείας πτήσεις από το Ιράν προς τα κατεχόμενα.

Απάντηση: Διερευνούμε το συγκεκριμένο θέμα. Από τη μέχρι τώρα διερεύνηση δεν έχει προκύψει κάτι σχετικό με τη συγκεκριμένη πληροφορία. Δεν υπάρχει κάτι που να λέει ότι θα αρχίσουν απευθείας πτήσεις από την Τεχεράνη στα κατεχόμενα. Το θέμα, όμως, συνεχίζουμε να το διερευνούμε με εκείνους τους διπλωματικούς τρόπους που υπάρχουν.

Ερώτηση: Έχει οριστεί συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Καρογιάν;

Απάντηση: Όχι ακόμη. Μόλις διευθετηθεί θα το ανακοινώσουμε.

Ερώτηση: Η ΕΔΕΚ σήμερα ζήτησε να αποσυρθούν οι υποχωρήσεις, όπως είπε, του Προέδρου πριν από τη συνάντηση της Γενεύης.

Απάντηση: Έχω διαβάσει τις δηλώσεις του κ. Παπαδάκη εκ μέρους της ΕΔΕΚ και πραγματικά δυσκολεύομαι να αντιληφθώ ποια σχέση έχουν οι δηλώσεις του κ. Ντάουνερ, χθες, ότι «οι δύο πλευρές έχουν εξετάσει όλα τα θέματα και έχουν καθαρή εικόνα για τις θέσεις η μια της άλλης», με το θέμα που θέτει η ΕΔΕΚ για την απόσυρση των θέσεων. Κάτι παρόμοιο αναφορικά με αυτό το θέμα έχει λεχθεί και από τον Πρόεδρο του ΕΥΡΩΚΟ. Είναι εμφανές πως, ανεξαρτήτως θεμάτων, κάποιοι συνεχώς αναζητούν αφορμές για να κινδυνολογούν – τώρα η αφορμή είναι η συνάντηση της 7ης Ιουλίου με τον Γενικό Γραμματέα – και για να επαναλαμβάνουν καθημερινά την επωδό περί απόσυρσης θέσεων. Εμείς δεν θα ακολουθήσουμε σε αυτό το αδιέξοδο και σε αυτή τη μη παραγωγική διαδικασία. Θα συνεχίσει ο Πρόεδρος να επικεντρώνεται στις προσπάθειες για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό διότι αυτός είναι ο αμετάθετος στόχος μας.

Ερώτηση: Χθες εκφράστηκαν απόψεις νομικών για το θέμα της επιτροπής αποζημιώσεων και ότι αν μέχρι το τέλος του Δεκέμβρη οι πρόσφυγες δεν προσφύγουν σε αυτή τότε η επόμενη μέρα θα είναι πολύ διαφορετική και για τους ίδιους και τις περιουσίες τους.

Απάντηση: Προφανώς αναφέρονται σε αυτό που υπάρχει στην απόφαση για τις 21 Δεκεμβρίου του 2011. Κατ’ αρχάς το δικαίωμα επί της περιουσίας δεν εκπίπτει, σύμφωνα και με τον διεθνή νόμο. Επίσης, λύση του περιουσιακού θέματος είναι με τη λύση του Κυπριακού που θα εξευρεθεί και όχι στα δικαστήρια. Επίσης, η Κυβέρνηση έχει μια πάρα πολύ καλά γνωστή θέση αναφορικά με την προσφυγή των προσφύγων στη λεγόμενη επιτροπή: ότι δεν προτρέπει τους πρόσφυγες να προσφεύγουν σε μια λεγόμενη επιτροπή που δεν αποτελεί αποτελεσματικό ένδικο μέσο σε σχέση με το περιουσιακό. Από ’κει και πέρα, αν χάνεται ένα δικαίωμα, όπως λένε οι διάφοροι νομικοί - δεν γνωρίζω σε ποιούς αναφέρεστε - αυτό ενδεχομένως να είναι το δικαίωμα της προσφυγής σε μια λεγόμενη επιτροπή που έτσι και αλλιώς δεν αποτελεί αποτελεσματικό μέσο διευθέτησης του ζητήματος του περιουσιακού. Γι’ αυτό επικεντρωνόμαστε στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού που περιλαμβάνει και την επίλυση του περιουσιακού.

Ερώτηση: Για τη συνάντηση του Προέδρου με τον κ. Καρογιάν έχει συζητηθεί η προσέγγιση, δεδομένου της επίσημης τοποθέτησης του ΔΗΚΟ ότι θα συζητήσει στη βάση του προεκλογικού προγράμματος που παρουσίασε το ΔΗΚΟ στις βουλευτικές;

Απάντηση: Όταν θα διευθετηθεί και θα γίνει η συνάντηση αυτό θα το δούμε. Η συνάντηση τόσο με το ΔΗΚΟ όσο και με το ΑΚΕΛ θα πρέπει να γίνουν. Περάσαμε από μια προεκλογική περίοδο, είχαμε βουλευτικές εκλογές, είχαμε εξελίξεις από τις βουλευτικές εκλογές και είναι πολύ φυσιολογικό τα κόμματα που συμμετέχουν στην Κυβέρνηση να έχουν ένα συνεχή διάλογο με την Κυβέρνηση και με τον Πρόεδρο. Τα υπόλοιπα να τα αφήσουμε όταν και εφόσον γίνουν οι συναντήσεις.

Ερώτηση: Ο Πρόεδρος εξελέγη με βάση το προεκλογικό του πρόγραμμα. Θεωρεί ότι η πυξίδα της θητείας του είναι αυτό ή ότι μπορεί να τροποποιηθεί;

Απάντηση: Δεν είναι μόνο πυξίδα, είναι και δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας έναντι των πολιτών που τον εξέλεξαν στο ύπατο αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όμως, ένα πρόγραμμα το οποίο καθοδηγεί την Κυβέρνηση περιλαμβάνει και θέματα για τα οποία πρέπει να γίνει συζήτηση για το πώς εφαρμόζονται. Υπάρχουν όμως και θέματα που προκύπτουν στην πορεία των πραγμάτων και που δεν περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα, όπως, για παράδειγμα, το θέμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που προκάλεσε διάφορα προβλήματα στην κυπριακή οικονομία και όχι μόνο, και τα ζητήματα εκείνα που έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση αυτών των επιπτώσεων. Αντιλαμβάνεστε ότι όλα αυτά τα ζητήματα που θα εξεταστούν μέσα από διάλογο, που φυσιολογικά υπάρχει και πρέπει να υπάρχει μεταξύ των συνεργαζομένων στην Κυβέρνηση.

Ερώτηση: Το Κυπριακό και η παιδεία εμπίπτουν σε αυτούς τους τομείς για τους οποίους μπορεί να υπάρξει αναθεώρηση;

Απάντηση: Είναι θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι για το Κυπριακό, στη βάση και των προγραμματικών δηλώσεων του Προέδρου που στηρίζονται στις πάγιες θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, πρέπει να υπάρχει διάλογος και πρέπει συνεχώς να καταβάλλεται προσπάθεια, να υπάρχουν συναινέσεις και ενότητα, όχι μόνο ανάμεσα στις δυνάμεις που συμμετέχουν στην Κυβέρνηση, αλλά και ευρύτερα. Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πάντοτε δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον διάλογο με τις πολιτικές δυνάμεις και για αυτό ακριβώς τον λόγο έχει πει ο Πρόεδρος πως, εν όψει της συνάντησης με τον Γενικό Γραμματέα, θα συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο. Από ’κει και πέρα υπάρχουν διάφορα ζητήματα για τα οποία ο Πρόεδρος έχει θέσεις στο δικό του πρόγραμμα και πάντοτε έχει διάθεση, βούληση και θέση να τις συζητήσει, ακριβώς για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα.

Ερώτηση: Υπάρχει περίπτωση οι προτάσεις του ΔΗΚΟ να επηρεάσουν τη συνεργασία;

Απάντηση: Ο διάλογος είναι αναγκαίος και όταν θα κάνουμε διάλογο θα έχουμε και μια ξεκάθαρη εικόνα για το πού βαδίζουν τα πράγματα με βάση τη θέληση της Κυβέρνησης και του ίδιου του Προέδρου για τη συνέχιση και την εμβάθυνση της συνεργασίας, με στόχο την υλοποίηση του προγράμματος και την αντιμετώπιση των προκλήσεων που βρίσκονται ενώπιον της κυπριακής κοινωνίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας.