9/6/11

* Δηλώσεις του Υπουργού Εμπορίου μετά τη λήξη του Υπουργικού Συμβουλίου *Ακούστε Ζωντανά / www.euro- Vouli.net-Live Radio

09/06/2011
Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα πρόταση του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού για το θέμα της διανομής των χρημάτων που έχουν εισπραχθεί από τα παλιά χρέη της Λιβύης προς τους Κύπριους επιχειρηματίες, είπε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνης Πασχαλίδης.



Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους μετά τη λήξη της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Υπουργός είπε: «Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα πρόταση του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού για το θέμα της διανομής των χρημάτων που έχουμε εισπράξει από τα παλιά χρέη της Λιβύης προς τους επιχειρηματίες μας. Η διευθέτηση, που έχει γίνει μέσω του ΚΕΒΕ προς όφελος των επιχειρηματιών, έχει πάρει την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου και θα δώσω άμεσα οδηγίες για άμεση καταβολή των χρημάτων που βρίσκονται κατατεθειμένα στο Υπουργείο Οικονομικών, εφόσον υπογραφούν τα απαιτούμενα έγγραφα».

Σε ερώτηση ποιό ποσό έχει εισπραχθεί, ο κ. Υπουργός είπε ότι «από το συνολικό ποσό των χρεών της Λιβύης, ύψους περίπου €6 εκ., έχει εισπραχθεί το ήμισυ των χρημάτων. Να θυμίσω ότι αυτές οι οφειλές εκκρεμούν για περίπου 25 χρόνια» και πρόσθεσε ότι για το θέμα της πλήρους αποπληρωμής του χρέους «αυτή τη στιγμή υπάρχει δυσκολία στη συνεννόηση με τον αρμόδιο Λίβυο Υπουργό, λόγω της κατάστασης στη χώρα, ωστόσο, το Υπουργείο θα συνεχίσει την προσπάθειά του».

Ερωτηθείς είπε ότι «οι 13 κυπριακές εταιρείες που δεν αντιμετωπίζουν νομικά προβλήματα, θα εισπράξουν τη συμφωνημένη αναλογία από τα χρέη άμεσα, ενώ για τις υπόλοιπες θα πρέπει πρώτα να διευθετηθούν οι νομικές εκκρεμότητες».

Είπε ακόμη ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε πρόταση του Υπουργείου Εμπορίου για κατάργηση της περιοχής της Ελεύθερης Ζώνης στη Λάρνακα και τη μετατροπή της σε Βιομηχανική Περιοχή και με άλλες χρήσεις. Ο λόγος της μετατροπής είναι ότι η περιοχή έχει ολοκληρώσει τον κύκλο δραστηριοποίησής της σε Ελεύθερη Ζώνη. Υπάρχουν εκεί τρεις εταιρείες, οι οποίες θα επηρεαστούν δυσμενώς οικονομικά με ένα μικρό ποσό και αυτό το ποσό θα δοθεί ως αποζημίωση. Όλο αυτό τον χώρο που μέχρι σήμερα δεν χρησιμοποιείτο επαρκώς τώρα θα μπορέσουμε να τον αξιοποιήσουμε προς όφελος των βιομηχανιών μας».

Σε ερώτηση τι αλλάζει τώρα, ο κ. Πασχαλίδης είπε ότι «αλλάζουν πολλά διότι πριν, όταν ήταν Ελεύθερη Ζώνη, πάρα πολλές κυπριακές εταιρείες οι οποίες δεν τηρούσαν τις προϋποθέσεις δεν μπορούσαν να δραστηριοποιηθούν σε αυτό τον χώρο. Έχει εκλείψει η ζήτηση από εταιρείες για να δραστηριοποιούνται στην Ελεύθερη Ζώνη, λόγω της διαφοροποίησης των αναγκών. Έτσι αυτός ο πελώριος χώρος θα μπορεί να αξιοποιηθεί από το Υπουργείο Εμπορίου πολύ περισσότερο τώρα και προς όφελος της βιομηχανίας και της βιοτεχνίας μας».