23/6/11

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους στο 13ο Παγκύπριο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Βιομηχανικών Εργατοϋπαλλήλων Κύπρου – ΟΒΙΕΚ – ΣΕΚ, στη Λευκωσία
23/06/2011





Είναι με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχθηκα την πρόσκληση της Ομοσπονδίας Βιομηχανικών Εργατοϋπαλλήλων Κύπρου – ΟΒΙΕΚ ΣΕΚ να απευθύνω χαιρετισμό στο 13ο παγκύπριο συνέδριο της.

Θέλω, με την ευκαιρία αυτή, να εκφράσω τη βαθιά μου εκτίμηση τόσο προς την ηγεσία της ΣΕΚ όσο και προς την ηγεσία και τα μέλη της Ομοσπονδίας σας για την πολύπλευρη και πολυσήμαντη συνεισφορά σας και παράλληλα να ευχηθώ όπως οι εργασίες του παγκύπριου συνεδρίου σας στεφθούν με απόλυτη επιτυχία.

Το παγκύπριο συνέδριο σας πραγματοποιείται σε μια δύσκολη περίοδο για την οικονομία. Οι τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται η ομοσπονδία σας υπόκεινται σήμερα σημαντικών μεταβολών και εξελίξεων σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Σε αυτές ήρθε να προστεθεί η οικονομική ύφεση η οποία έχει επηρεάσει δυσμενώς και τους τομείς στους οποίους δραστηριοποιούνται τα μέλη σας, ενώ περαιτέρω ανασφάλεια προκαλείται και από την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ, κάτι που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο το έργο όλων μας.

Το συνδικαλιστικό κίνημα, το οποίο με την αγωνιστικότητα του έχει θεμελιώσει σημαντικά, κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα, διασφαλίζοντας υψηλού επιπέδου κοινωνική προστασία και ικανοποιητικό βιοτικό επίπεδο για τους εργαζόμενους στον τόπο μας, είμαστε πεπεισμένοι ότι θα μπορέσει για μια ακόμη φορά να συμβάλει θετικά και αποφασιστικά στο να ξεπεράσουμε και αυτή την ομολογουμένως δύσκολη περίοδο. Η δική μας δέσμευση ως Κυβέρνηση είναι ότι θα καταβάλουμε κάθε ανθρωπίνως δυνατή προσπάθεια να διεξέλθουμε της κρίσης με ισορροπία και κοινωνική ευαισθησία διασφαλίζοντας το επίπεδο κοινωνικής προστασίας.

Μέσα σε αυτές τις νέες συνθήκες και τα προβλήματα που αναφύονται, οι κοινωνικοί εταίροι ως σύνολο καλούνται, στα πλαίσια του δομημένου κοινωνικού διαλόγου, να συνεχίσουν τη στενή συνεργασία τους για να κερδίσουμε ξανά το στοίχημα της επιστροφής της χώρας μας σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Σταθερή προτεραιότητα της Κυβέρνησης παραμένει η αποτροπή και ο περιορισμός στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό των αρνητικών συνεπειών στον τομέα της απασχόλησης. Παράλληλα, με τη δημιουργία και διατήρηση των κατάλληλων προϋποθέσεων υγιούς και ευνοϊκού περιβάλλοντος για την επιχειρηματική δραστηριότητα στον τόπο μας, προωθούμε τη δημιουργία συνθηκών που θα έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης, την απορρόφηση της συσσωρευμένης ανεργίας και τη βελτίωση της κοινωνικής συνοχής.

Όπως έχω πολλές φορές τονίσει, η αύξηση της ανεργίας μάς ανησυχεί ιδιαίτερα και φυσιολογικά έχουμε θέσει ως ύψιστη προτεραιότητα τον σχεδιασμό κινήτρων για πρόσληψη ανέργων, με έμφαση στους μακροχρόνια άνεργους, την αξιοποίηση σχεδίων κατάρτισης, επανακατάρτισης, αλλά και απόκτησης εργασιακής πείρας, έτσι ώστε να δοθεί η ευκαιρία επανένταξης τους στο εργατικό δυναμικό της χώρας μας.

Είναι, πιστεύω, αναντίλεκτο ότι το δικαίωμα στην εργασία και η διασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης, μέσα από τον δημιουργικό και παραγωγικό εργασιακό βίο, αποτελεί ένα βασικό ανθρώπινο δικαίωμα που όλοι έχουμε χρέος και ευθύνη να διασφαλίσουμε για κάθε πολίτη που ζει στον τόπο μας και προσβλέπει σε ένα καλύτερο μέλλον γι’ αυτόν και την οικογένεια του.

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων εντατικοποιεί τις ενέργειες του για εξάλειψη του φαινομένου της αδήλωτης και παράνομης εργασίας αλλά και την εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης στην εργασία, για να παταχθεί επιτέλους το φαινόμενο της εκμετάλλευσης των κοινοτικών εργαζομένων από μερίδα εργοδοτών, και η αντικατάσταση ντόπιου προσωπικού με φθηνότερα εργατικά χέρια, κατά παράβαση των αξιών και αρχών και που διέπουν την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πρέπει, στο σημείο αυτό, να τονίσω ότι και σε σχέση με τα έργα του δημοσίου έχουν εντατικοποιηθεί οι προσπάθειες επιθεώρησης και ελέγχου. Όπως γνωρίζετε, σε αυτές τις περιπτώσεις, ο κύριος εργολάβος οφείλει να τηρεί για τους εργαζόμενους του αλλά και εργαζόμενους των υπεργολάβων του τους όρους της συλλογικής σύμβασης. Έχουμε διαπιστώσει, δυστυχώς, ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει γι’ αυτό και προχωρούμε στη λήψη των αναγκαίων θεσμικών και άλλων μέτρων για διόρθωση των κακώς εχόντων, μη αποκλειομένης, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης εκ μέρους των εργολάβων, της διακοπής υφιστάμενων συμβολαίων.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφερθώ και στην ανάγκη ανανέωσης συλλογικών συμβάσεων σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας. Η συλλογική σύμβαση του κλάδου ηλεκτρικών εγκαταστάσεων έχει ως γνωστόν ανανεωθεί με τριετή ισχύ από 1.1.2010 μέχρι και 31.12.2012. Εκκρεμεί όμως η ανανέωση των συμβάσεων της μεταλλοβιομηχανίας και των εισαγωγών μηχανοκίνητων οχημάτων. Παράλληλα, η σύμβαση στον κλάδο των Εφημερίδων και Περιοδικών βρίσκεται στο στάδιο της μεσολάβησης στο Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων και γι’ αυτό τον λόγο νιώθω την υποχρέωση να τονίσω ότι οι εμπλεκόμενοι, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, θα πρέπει να επιδείξουν πνεύμα ωριμότητας, αλληλοκατανόησης και συνεργασίας για να αποφευχθούν οι όποιες αναταράξεις που θα έθεταν σε κίνδυνο την εργατική ειρήνη και την περαιτέρω επιβάρυνση του Κλάδου.

Από το βήμα του 13ου Παγκύπριου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Βιομηχανικών Εργατοϋπαλλήλων Κύπρου ΣΕΚ, θέλω να διαβεβαιώσω τους εργαζόμενους ότι το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, σε αυτή την κρίσιμη περίοδο θα συνεχίσει να είναι δίπλα τους στην προσπάθεια για διατήρηση των θέσεων εργασίας και των εργασιακών τους δικαιωμάτων, με πλήρη εφαρμογή των νομοθεσιών και των συμφωνηθέντων. Είμαι πεπεισμένη ότι με την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και τη βελτίωση των προοπτικών της οικονομίας μας, οι κοινοί μας στόχοι θα επιτευχθούν στην ολότητα τους.

Καταλήγοντας, θα ήθελα να ευχηθώ και πάλιν καλή επιτυχία στις εργασίες του 13ου Παγκύπριου Συνεδρίου της ΟΒΙΕΚ-ΣΕΚ και να επαναβεβαιώσω για την αμέριστη στήριξη του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων αλλά και εμού προσωπικά στο σημαντικό έργο που επιτελείτε.

Σημ.: Τον χαιρετισμό διάβασε ο Διευθυντής του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων κ. Ανδρέας Μυλωνάς.