24/6/11

Χαιρετισμός της συζύγου του Προέδρου της Δημοκρατίας κας Ελσης Χριστόφια στην εκδήλωση του ΚΕΝΘΕΑ «Έφηβοι στην πρόληψη», χθες, στο Προεδρικό Μέγαρο
24/06/2011





Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στην αποψινή εκδήλωση που διοργανώνει το Κέντρο Ενημέρωσης για τα Ναρκωτικά και Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΝΘΕΑ). Ιδιαίτερα καλωσορίζω τους δρομείς του Σωματείου Δρομέων Κύπρου «Περικλής Δημητρίου» για το αισιόδοξο μήνυμα που μεταφέρουν στην εκδήλωση του ΚΕΝΘΕΑ. Στην αποψινή μας εκδήλωση θα απονεμηθούν διπλώματα στους νεαρούς εθελοντές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Έφηβοι στην Πρόληψη».

Η ουσιοεξάρτηση είναι στις μέρες μας ένα τεράστιο παγκόσμιο κοινωνικό πρόβλημα, αποτέλεσμα της βαθιάς κρίσης αρχών και αξιών που περνά ο σύγχρονος κόσμος. Η ανασφάλεια μέσα στην οποία ζει και αναπτύσσεται η σύγχρονη νεολαία και η έλλειψη ιδανικών στη ζωή των νέων ανθρώπων, τους οδηγούν σε επικίνδυνα αδιέξοδα. Η φτώχεια σε ιδανικά και η θεοποίηση του κέρδους και της οικονομικής επιτυχίας είναι οι γενεσιουργοί παράγοντες του κενού που έρχεται να «συμπληρώσει» η χρήση ουσιών εξάρτησης.

Η Κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια αντιμετωπίζει με αποφασιστικότητα και προσβλέπει με αισιοδοξία στην επίλυση του προβλήματος. Έχει καθορίσει τους στόχους, έχει θέσει χρονοδιαγράμματα για την επίτευξη τους και λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για την υλοποίησή τους. Στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής έχει προωθήσει την αναθεώρηση του στρατηγικού σχεδίου για την καταπολέμηση της μάστιγας των ναρκωτικών ώστε να συνάδει με τις σύγχρονες ανάγκες. Έλαβε μέτρα για ανάπτυξη της διαφώτισης και γενικά της πρόληψης ανάμεσα στον πληθυσμό. Έλαβε μέτρα και για την αντιμετώπιση των χρηστών και ουσιοεξαρτημένων. Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν εκσυγχρονισμό της σχετικής νομοθεσίας, ενίσχυση της λειτουργίας του κέντρου για ανήλικους και έφηβους χρήστες και ουσιοεξαρτημένους, καθώς και λειτουργία πολυδύναμου κέντρου και θεραπευτικής μονάδας στις φυλακές. Έχει εκπονηθεί ολοκληρωμένο σχέδιο οικονομικής, ψυχολογικής και κοινωνικής στήριξης, για να μπορέσουν οι οικογένειες των χρηστών να στηρίζουν αποτελεσματικά τα εξαρτημένα μέλη τους. Γίνεται επίσης προσπάθεια για τη λειτουργία προγραμμάτων επανένταξης και βοήθειας πρώην χρηστών και ουσιοεξαρτημένων, καθώς και ένταξης τους στην αγορά εργασίας. Επίσης προωθείται η επέκταση των κέντρων πρόληψης σε όλη την Κύπρο, η δημιουργία κινητών μονάδων εξοπλισμένων με επιστημονικό δυναμικό και σύγχρονα μέσα για πρόληψη σε κοινότητες της υπαίθρου.

Βασική προϋπόθεση για την αντιμετώπιση της μάστιγας των ναρκωτικών αποτελεί ωστόσο η εμπλοκή ολόκληρης της κυπριακής κοινωνίας και των θεσμών της και η συγκρότηση κοινωνικού μετώπου ενάντια στα ναρκωτικά. Τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί θετικά βήματα, εντούτοις υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν.

Για ορισμένους ο όρος «πρόληψη» μπορεί να φαντάζει ως μια επιδερμική προσέγγιση αυτού του τόσο σοβαρού προβλήματος των ναρκωτικών ουσιών. Μέσα από προγράμματα όπως οι «Έφηβοι στην Πρόληψη», οι νέοι μας καλλιεργούν μέσα τους αυτά που η σημερινή κοινωνία ενδεχομένως παραλείπει. Αισθήματα αυτοεκτίμησης χωρίς υποκατάστατα ώστε κάθε νέος να διαμορφώνει μια ώριμη προσωπικότητα, αισιόδοξη, αγωνιστική. Όπως λέει και το μήνυμα της σημερινής εκδήλωσης: για μια «ζωή με νόημα, χωρίς εξαρτήσεις». Συγχαίρω θερμά όλα τα παιδιά που με προθυμία συμμετείχαν στα προγράμματα αυτά.

Στη συνολική προσπάθεια για την αντιμετώπιση του φαινομένου συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό το Κέντρο Ενημέρωσης για τα Ναρκωτικά και Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων. Η επιτυχία της προσπάθειας του ΚΕΝΘΕΑ στηρίζεται στον εθελοντισμό, ο οποίος αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της επιτυχίας κάθε οργανισμού με κοινωνική προσφορά. Μέσα από τον εθελοντισμό εκφράζονται τα πιο βαθιά, πηγαία και ευγενικά αισθήματα του ανθρωπισμού αφού ο εθελοντής διαθέτει τον εαυτό του στην υπηρεσία του συνόλου. Αναγνωρίζουμε και ενθαρρύνουμε με κάθε τρόπο την εθελοντική πρωτοβουλία και προσφορά που συμπληρώνει και ενισχύει τις κρατικές και τις ιδιωτικές προσπάθειες.

Συγχαίρω θερμά όλη την ομάδα του ΚΕΝΘΕΑ για το αξιόλογο έργο που με τόσο ζήλο και ανιδιοτέλεια επιτελεί. Με τη δράση σας, αποτελείτε πραγματικούς φορείς στην πρόληψη κατά των ναρκωτικών προσφέροντας σε όλους μας το στίγμα αυτού του οράματος για μια πιο ανθρώπινη κοινωνία. Εύχομαι να συνεχίσετε να προσφέρετε πάντα. Μέσα από αυτής της μορφής τη δράση, μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αύριο απαλλαγμένο από εξαρτήσεις.