29/4/11

Δηλώσεις Υπουργού Εξωτερικών κ. Μάρκου Κυπριανού

29/04/2011
Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού είχε σήμερα, στη Λεμεσό, άτυπη συνάντηση με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας, κ. Δημήτρη Δρούτσα, του Ισραήλ, κ. Avigdor Liberman, της Μάλτας, κ. Tonio Borg και τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας κ. Dimiter Tzantchev.


Σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με τους συναδέλφους του για περιφερειακά και διεθνή θέματα κοινού ενδιαφέροντος. «Επικεντρωνόμαστε στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και Βόρειο Αφρική, θέματα που μας επηρεάζουν εφόσον είμαστε σε μια περιοχή που γειτνιάζει με τις χώρες στις οποίες συμβαίνουν οι εξελίξεις», ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών. Είναι μια ελεύθερη συζήτηση, χωρίς ημερήσια διάταξη, κατά την οποία μπορούμε να ανταλλάξουμε πληροφορίες και απόψεις ανοιχτά και να διαμορφώσουμε μια σαφέστερη εικόνα για το πώς προχωρούμε στο μέλλον, δήλωσε ο κ. Κυπριανού. Πρόσθεσε ότι αυτά τα θέματα συζητούνται και στην ΕΕ και είναι χρήσιμο και απαραίτητο για εμάς να έχουμε τις απόψεις ειδικά και του Ισραήλ, μιας χώρας που βρίσκεται στην περιοχή και αναπόφευκτα θα επηρεαστεί από τις εξελίξεις.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν υπήρξαν οποιεσδήποτε αποφάσεις, ο Υπουργός Εξωτερικών απάντησε: «Όχι, σε εκείνο που καταλήξαμε όλοι είναι ότι οι συναντήσεις αυτής της μορφής θα πρέπει να συνεχιστούν. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο, μια μικρή ομάδα χωρών με κοινό παρονομαστή τη Μεσόγειο να μπορεί να έχει συναντήσεις και να ανταλλάζει απόψεις. Σκοπός δεν είναι να καταλήξουμε σε οποιεσδήποτε συγκεκριμένες τοποθετήσεις».

Ερωτηθείς αν έχουν προγραμματιστεί επόμενες συναντήσεις ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι οι συνάδελφοι του έχουν εκφράσει την πρόθεση να φιλοξενήσουν τις επόμενες συναντήσεις .

Σε ερώτηση αν σχολίασε ο κ. Liberman οτιδήποτε σχετικά με τη συμφωνία της Χαμάς με τη Φατάχ και την απόφαση της Αιγύπτου να ανοίξει τα σύνορα με τη Γάζα, ο Υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι ο κ. Liberman χθες σε συνέντευξη Τύπου εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για τη συνεργασία μεταξύ Χαμάς και Φατάχ διότι θεωρούν ότι η Χαμάς δεν έχει αποδεχθεί τους όρους από το κουαρτέτο. Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι «το θέμα που τίθεται είναι αν η κυβέρνηση Εθνικής Ενότητος που θα γίνει στην Παλαιστίνη, θα αποδέχεται τους όρους του κουαρτέτου».

Ερωτηθείς κατά πόσο συζητήθηκαν θέματα ενέργειας, ο κ. Κυπριανού είπε ότι σήμερα επικεντρώθηκαν στις πολιτικές εξελίξεις καθώς και στο θέμα των μεταναστευτικών κυμάτων και των επιπτώσεων τους.

Σε ερώτηση αν ανησυχεί για ενδεχόμενο κύμα προσφύγων από τη Συρία, ο Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι ήδη το Υπουργείο Εξωτερικών και άλλες υπηρεσίες μελετούν το θέμα και προβαίνουν στους απαραίτητους σχεδιασμούς.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν αποφασίστηκαν οποιεσδήποτε κοινές δράσεις για τη Συρία απάντησε ότι το θέμα συζητείται σε επίπεδο ΕΕ και ότι η Κύπρος έχει ανοιχτό διάλογο και μια ειδική σχέση με τη Συρία γι’ αυτό και μπορεί να μεταφέρει με πιο πειστικό και ειλικρινή τρόπο τις θέσεις της ΕΕ.

Ερωτηθείς σχετικά με την ανησυχία στις μεσογειακές χώρες για ενδεχόμενα κύματα μετανάστευσης από τις χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση, απάντησε ότι η λύση είναι η σταθερότητα, η ειρήνη και η οικονομική ανάπτυξη σε αυτές τις χώρες ώστε να μην υπάρχουν λόγοι μετανάστευσης. Είπε ακόμη ότι θα πρέπει η ΕΕ να συμπαρασταθεί στα κράτη μέλη που βρίσκονται στα εξωτερικά της σύνορα και δέχονται αυτές τις πιέσεις.

Τέλος, ερωτηθείς αν στις επόμενες συναντήσεις θα συμμετέχουν οι ίδιες χώρες ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι η συνάντηση δεν είναι θεσμοθετημένη και ότι υπάρχει μεν ένας πυρήνας, συγκεκριμένα οι χώρες που γειτνιάζουν περισσότερο και είναι οι πιο άμεσα επηρεαζόμενες από τις εξελίξεις στη Νότια Μεσόγειο, αλλά στις συναντήσεις μπορεί στο μέλλον να συμμετάσχουν περισσότερες ή λιγότερες χώρες.