30/4/11

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας
29/04/2011
Η Ελλάδα βρίσκεται και θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό της Κύπρου είπε απόψε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Δημήτρης Δρούτσας, ο οποίος έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια, στο Προεδρικό Μέγαρο.



Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση ο κ. Δρούτσας είπε: «Βρίσκομαι στην Κύπρο μετά από πρόσκληση και μετά από αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία του συναδέλφου μου Υπουργού Εξωτερικών κ. Μάρκου Κυπριανού για μια άτυπη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της περιοχής για τις εξελίξεις στη βόρειο Αφρική. Είναι πάντα χαρά και τιμή να βρίσκομαι εδώ στην Κύπρο.

Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είχα όπως πάντα μια συζήτηση σε βάθος και με ιδιαίτερη σημασία για τις τελευταίες εξελίξεις, ιδιαίτερα στο Κυπριακό. Τον ευχαριστώ πολύ για αυτή τη συζήτηση και για την ενημέρωση που μου έκανε για τις τελευταίες εξελίξεις.

Θα επαναλάβω το αυτονόητο, αλλά δεν θα κουραστώ να το επαναλαμβάνω, ότι η Ελλάδα βρίσκεται πάντα και θα βρίσκεται πάντα στο πλάι της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο πλάι του κυπριακού λαού. Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τις υπεύθυνες αυτές προσπάθειες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφιας για μια λύση στο Κυπριακό με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ και πάντα με σεβασμό στο ευρωπαϊκό κεκτημένο για μια Κύπρο ενωμένη και απελευθερωμένη από τα κατοχικά στρατεύματα. Είναι ένα αίσχος είναι μια ντροπή που πρέπει επιτέλους να τελειώσει.

Με ανησυχία παρακολουθούμε και χωρίς καμιά κατανόηση τις προσπάθειες του κ. Έρογλου να ξεφύγει και να εγκαταλείψει τη βάση των συνομιλιών που έχει συμφωνηθεί και να εκφράζει θέσεις και απόψεις που θυμίζουν μόνο το παρελθόν. Νομίζω δεν υπάρχουν δικαιολογίες γι’ αυτό και ο κ. Έρογλου οφείλει να προσέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών με εποικοδομητικές θέσεις και να μας πείσει όλους ότι πραγματικά επιθυμεί τη λύση και το ίδιο οφείλει και η Τουρκία να κάνει.

Επειδή είναι και μέρες αυτές που παρακολουθούμε αυτές τις εξελίξεις, ιδιαίτερα στη Λιβύη, όπου όλοι μας μιλάμε για την ανάγκη σεβασμού και εφαρμογής των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, να υπενθυμίσουμε σε όλους ότι υπάρχουν και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και για το Κυπριακό. Αυτά λοιπόν πρέπει όλοι μας να τα σεβαστούμε - πρώτα απ’ όλα και η Τουρκία - και είναι νομίζω πλέον θέμα αξιοπιστίας και της Τουρκίας, αλλά και θέμα αξιοπιστίας της διεθνούς κοινότητας να σεβαστεί επιτέλους και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό.

Είχα την ευκαιρία με τον Πρόεδρο Χριστόφια να συζητήσω και για τις εξελίξεις στην περιοχή, στη βόρειο Αφρική. Σε ό,τι αφορά στη Συρία με μεγάλη ανησυχία ακούσαμε και τα σημερινά νέα. Πάλι χρήση βίας εναντίον των πολιτών της Συρίας και απευθύνω για άλλη μια φορά έκκληση προς την ηγεσία της Συρίας να δώσει ένα τέλος σε αυτή τη βία και να σεβαστεί τις επιθυμίες που εκφράζει ο λαός της Συρίας για μεταρρυθμίσεις.

Σε ό,τι αφορά στη Λιβύη να επαναλάβω για άλλη μια φορά τη θέση της Ελλάδας, το τονίσαμε από την πρώτη στιγμή, ότι είναι πλέον επιτακτική ανάγκη για σοβαρές προσπάθειες για εξεύρεση πολιτικής λύσης για την κρίση στη Λιβύη. Δεν πρόκειται να δούμε αποτελέσματα, λύση, μόνο με στρατιωτικά μέσα και η διεθνής κοινότητα οφείλει και πρέπει πλέον με σοβαρότητα και υπευθυνότητα να δει τις προσπάθειες, να κάνει τις προσπάθειες αυτές και προς την κατεύθυνση εξεύρεσης πολιτικής λύσης. Η Ελλάδα προς αυτή την κατεύθυνση εργάζεται και θα συνεχίσει να συνεισφέρει με τις δικές της ιδέες και πρωτοβουλίες.

Και, τέλος, με αφορμή τη χθεσινή τρομοκρατική επίθεση στο Μαρόκο, για άλλη μια φορά καταδικάζω με τον πιο απόλυτο τρόπο αυτή την τρομοκρατική επίθεση και κάθε μορφή βίας και να διαβεβαιώσω το Μαρόκο και τον λαό του Μαρόκο ότι η Ελλάδα είναι δίπλα τους, είναι δίπλα τους με αλληλεγγύη».