29/4/11



Χαιρετισμός της συζύγου του Προέδρου της Δημοκρατίας κας Έλσης Χριστόφια στην εκδήλωση της Κυπριακής Λέσχης Βιβλίου, χθες
29/04/2011





Με χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση να παρευρεθώ και να χαιρετίσω την ξεχωριστή αυτή εκδήλωση. Συγχαίρω θερμά την Πρόεδρο και τα μέλη της Κυπριακής Λέσχης Βιβλίου για την απόφαση τους να ιδρύσουν ένα σύνδεσμο με σκοπό τη διάδοση της φιλαναγνωσίας. Απόδειξη της προσπάθειας αυτής είναι η πραγματοποίηση της σημερινής εκδήλωσης και Έκθεσης Βιβλίου που στοχεύει στη μύηση, ιδιαίτερα των νέων, στον κόσμο του βιβλίου.

Η Κυπριακή Λέσχη Βιβλίου αναγνωρίζοντας την αναντικατάστατη συνεισφορά των δημιουργών στην κοινωνική και πολιτιστική εξέλιξη της ανθρωπότητας, επιδιώκει να προωθήσει τη δημιουργία «συνείδησης αναγνώστη». Αποτίνοντας φόρο τιμής σε βιβλία και δημιουργούς, ενθαρρύνει τον καθένα από εμάς αλλά κυρίως τους νέους ανθρώπους να ανακαλύψουν την απόλαυση της ανάγνωσης. Η επιτυχία της προσπάθειας αυτής είναι δεδομένη, φτάνει να εξηγήσουμε στους νέους μας την ανεκτίμητη συμβολή του βιβλίου στην απόκτηση γνώσεων, την ανάπτυξη υγιών προσωπικοτήτων και τη δημιουργία ανθρώπων με κριτική σκέψη, υπεύθυνων και συνειδητών πολιτών.

Μπορεί να πει κανείς ότι το βιβλίο είναι απλά ένα μέσο έκφρασης, ένας δίαυλος επικοινωνίας του δημιουργού με τον αναγνώστη, ένα εκπαιδευτικό όπλο γνώσης και μόρφωσης. Ανάλογα με την αποστολή που έχει να επιτελέσει μπορεί να βρεθεί παντού: στο θρανίο μιας σχολικής αίθουσας, στα χέρια ενός παιδιού, σε ένα πανεπιστημιακό αμφιθέατρο, στα ράφια ενός βιβλιοπωλείου, σε μια δανειστική βιβλιοθήκη, στη βιβλιοθήκη ενός σπιτιού. Η ταυτότητά του ωστόσο παραμένει η ίδια. Αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο για να καθαρίσουμε τη ματιά μας, να τροφοδοτήσουμε τον νου, να ανακαλύψουμε έναν άλλο κόσμο που μπορεί να αλλάξει αυτόν εδώ.

Σε μια εποχή ραγδαίων επιστημονικών και τεχνολογικών εξελίξεων, το βιβλίο, ο γραπτός λόγος, έχει πρωτεύουσα θέση στην καλλιέργεια της πνευματικής μας ζωής και μόρφωσης. Το βιβλίο, η ανάγνωση και κατ’ επέκταση η μάθηση είναι τα εργαλεία που χρειάζεται ο κάθε πολίτης στην προσπάθειά του να κατακτήσει τη ζωή και τη γνώση και να δημιουργήσει το μέλλον.

Η αγάπη για την ανάγνωση δεν μπορεί παρά να συνδεθεί με έννοιες, όπως η μόρφωση, η παιδεία και η κουλτούρα. Εκτός από τη θεσμοθετημένη εκπαίδευση, η οικογένεια, τα μέσα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, το ευρύτερο περιβάλλον, ακόμη και η πολιτιστική ατμόσφαιρα μιας κοινωνίας, επηρεάζουν την πνευματική ανάπτυξη και τη διαμόρφωση του ήθους και της συμπεριφοράς ενός ατόμου. Μια τέτοια προσέγγιση αποκαλύπτει την ευθύνη της παιδείας ως προς τη διάπλαση της προσωπικότητας και της κοινωνικοποίησης των νέων.

Η ενασχόληση με το βιβλίο ενισχύει την κατάρτιση του ανθρώπου από άποψη γνώσεων, την καλλιέργεια της λογικής και την ευαισθητοποίησή του. Με την απόκτηση της γνώσης, της λογικής και της ευαισθησίας ο άνθρωπος ολοκληρώνει την πνευματική του καλλιέργεια και αποκτά καθολική αντίληψη της ζωής .

Φίλες και φίλοι,

Οι κοινωνίες της εποχής μας χαρακτηρίζονται από ανθρωπιστική κρίση και αμφισβήτηση των ηθικών κανόνων. Όσο περισσότερο ενισχύουμε την αυτομόρφωση μας τόσο πιο δυνατοί στεκόμαστε απέναντι στα αλλοτριωτικά φαινόμενα της εποχής μας. Η παιδεία και η μόρφωσή μας είναι ο κινητήριος μοχλός της προόδου των κοινωνιών.

Είμαι βέβαιη ότι εάν οι νέες και οι νέοι μας, που αποτελούν το μέλλον αυτού του τόπου, αφεθούν σε αυτό το συναρπαστικό ταξίδι ανάγνωσης και γνώσης θα εμπλουτίσουν όχι μόνο το λεξιλόγιό τους αλλά και την ίδια τους τη ζωή, συμβάλλοντας στην πρόοδο και την ανάπτυξη και της δικής μας κοινωνίας.