29/4/11

Απόσπασμα από την ομιλία του Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου κ. Χρίστου Χριστοφίδη στην εκδήλωση με την ευκαιρία της Εργατικής Πρωτομαγιάς, στο οίκημα των Λαϊκών Οργανώσεων Αραδίππου
29/04/2011
Να μη μεταδοθεί πριν τις 8 μ.μ.



Θέλω με αυτή την ευκαιρία να στείλω στον κυπριακό λαό μήνυμα αισιοδοξίας. Τα τελευταία χρόνια περάσαμε από μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο τόσο για το Κυπριακό όσο και για τα κοινωνικοοικονομικά θέματα. Όχι μόνο σταθήκαμε όρθιοι, αλλά δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις για καλύτερες μέρες. Αποτρέψαμε τα χειρότερα και δημιουργήσαμε τις συνθήκες για τα καλύτερα που έρχονται.

Σπάσαμε τη στασιμότητα στο Κυπριακό η οποία αποτελεί σύμμαχο της διχοτόμησης. Κατοχυρώσαμε μια διαδικασία που μας προστατεύει από επικίνδυνες ατραπούς του παρελθόντος. Ενισχύσαμε τη βάση των διαπραγματεύσεων με τη συμπερίληψη για πρώτη φορά της μιας κυριαρχίας, της μιας ιθαγένειας και της μιας διεθνούς προσωπικότητας. Βγάλαμε την Κύπρο από τη γωνία στην οποία άδικα βρισκόταν. Η Κύπρος είναι σήμερα πιο ισχυρή διεθνώς, όπως αποδεικνύουν οι ενισχυμένες σχέσεις μας με μια σειρά από πρωταγωνιστικές δυνάμεις στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο.

Το κεφάλαιο «Ενέργεια» δημιουργεί νέες προοπτικές για τον λαό μας. Η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της κυρίαρχης Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί τη σημαντικότερη εξέλιξη για τον τόπο τα τελευταία χρόνια. Αξιοποιούμε τον ευρωπαϊκό παράγοντα με αποτέλεσμα σήμερα η Τουρκία να βρίσκεται μπροστά σε σοβαρά διλήμματα σε σχέση με την ενταξιακή της πορεία. Μέσα σε δυσκολότερες συνθήκες, ένεκα της αναβάθμισης του ρόλου της Τουρκίας διεθνώς, διεξάγουμε με καλύτερες προϋποθέσεις τον αγώνα μας για να αποσείσουμε από τις πλάτες του λαού την κατοχή και την καταστροφική διχοτόμηση.

Αντιμετωπίσαμε την παγκόσμια οικονομική κρίση χωρίς να φορτώνουμε τα βάρη στον απλό άνθρωπο. Αντίθετα, μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες, ενισχύσαμε σημαντικά το κοινωνικό κράτος. Ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης αυξάνεται, το δημοσιονομικό έλλειμμα μειώνεται και το δημόσιο χρέος σταθεροποιείται. Επιλύουμε, επιτέλους, διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας που δημιουργήθηκαν και υπάρχουν για δεκαετίες. Ανατρέψαμε αδικίες και προκλήσεις για τον Κύπριο πολίτη που δημιουργήθηκαν εδώ και πολλά χρόνια. Επιλύσαμε σοβαρά ζητήματα τα οποία ταλάνιζαν τον κυπριακό λαό για δεκαετίες.

Σε αντίθεση με πολλές χώρες στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο δεν μειώθηκαν οι μισθοί, δεν μειώθηκαν συντάξεις, δεν ξηλώθηκε το κοινωνικό κράτος. Αντίθετα, ενισχύσαμε τις κοινωνικές παροχές, καθιστώντας την κοινωνία πιο δίκαιη μέσα σε πολύ αντίξοες συνθήκες. Ενισχύσαμε τους μαθητές, τους φοιτητές, τους ανθρώπους με αναπηρίες, τους λήπτες δημοσίου βοηθήματος, τους συνταξιούχους, τους χαμηλόμισθους, τους αγρότες, τους μονογονιούς και όλους τους συμπατριώτες μας που έχουν πραγματική ανάγκη.

Η Κυβέρνηση Χριστόφια είχε την ατυχία να αντιμετωπίσει, μόλις ανέλαβε την εξουσία, μια πρωτόγνωρη οικονομική κρίση. Ο κυπριακός λαός, όμως, είχε την τύχη σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία να βρεθεί στο πηδάλιο του κράτους μια προοδευτική Κυβέρνηση. Πού θα βρισκόμασταν σήμερα εάν επικρατούσαν και στην Κύπρο οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές τις οποίες ο ΔΗΣΥ θέλει να εφαρμόσει; Σε ποια κατάσταση θα βρισκόταν ο λαός αν επικρατούσαν οι πολιτικές της ασυδοσίας της αγοράς, της ιδιωτικοποίησης των πάντων, της εξυπηρέτησης μονοδιάστατα των συμφερόντων του πλούτου, της συνεχούς επέκτασης των ορίων αφυπηρέτησης και της επίθεσης κατά των δικαιωμάτων των εργαζομένων, οι πολιτικές δηλαδή που ευθύνονται για την οικονομική κρίση; Η απάντηση είναι απλή: μεγαλύτερη ανεργία, μεγαλύτερη φτώχια, περισσότερη ασυδοσία του πλούτου, μικρότερα εισοδήματα και δικαιώματα των εργαζομένων. Η οικονομική και κοινωνική κατάσταση, εάν εφαρμόζονταν οι πολιτικές του ΔΗΣΥ, θα ήταν πολύ-πολύ χειρότερη.

Αυτές τις πραγματικότητες τις γνωρίζει ο κυπριακός λαός και είναι γι’ αυτό τον λόγο που θα περιφρουρήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση του, περιφρουρώντας ταυτόχρονα τα δικά του δικαιώματα.