13/4/11

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο
13/04/2011
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ.



Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο κ. Ντάουνερ είπε, μεταξύ άλλων, ότι «με τον Πρόεδρο Χριστόφια είχαμε την ευκαιρία να ανασκοπήσουμε πού βρισκόμαστε στις συνομιλίες και προσβλέπω στο να φιλοξενήσω αύριο το δείπνο μεταξύ του κ. Χριστόφια και του κ. Έρογλου στην κατοικία της Ειδικού Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο κας Λίζα Μπάτενχαïμ. Θα παραστούν, εκτός των δύο ηγετών, οι δύο σύμβουλοι και δύο πρακτικογράφοι. Θα είναι εκεί η κα Μπάτενχαϊμ, εγώ, και θα υπάρχει και πρακτικογράφος των Ηνωμένων Εθνών. Θα είναι δείπνο εργασίας, δεν θα είναι κοινωνική εκδήλωση. Είχαμε δείπνα κοινωνικού χαρακτήρα από καιρό σε καιρό, αλλά αυτή τη φορά θα είναι δείπνο εργασίας. Θα επικεντρωθούμε πολύ στο μέλλον.

Υπάρχουν εκλογές στην Κύπρο στις 22 Μαΐου και υπάρχουν εκλογές στην Τουρκία στις 12 Ιουνίου, και μετά από αυτό ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα συναντηθεί με τους δύο ηγέτες. Αυτό θα είναι ένα σημαντικό σημείο στην όλη διαδικασία».

Ερωτηθείς αν έχει αποφασιστεί ημερομηνία για τη συνάντηση, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι «όχι, αλλά θα γίνει μετά τις 12 Ιουνίου».

Σε ερώτηση για το τι θα συζητηθεί αύριο κατά το δείπνο εργασίας των δύο ηγετών, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι «στα Ηνωμένα Εθνη θα θέλαμε να ανασκοπήσουμε ευρέως το πού βρισκόμαστε στις συνομιλίες όπως και να συζητήσουμε συγκεκριμένα κεφάλαια, θέματα που θεωρούμε ότι αξίζει να μελετήσουμε αυτή τη στιγμή».

Ερωτηθείς για το θέμα της απογραφής πληθυσμού, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι «και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι θα διενεργήσουν απογραφή πληθυσμού. Σχεδιαζόταν η διένεργεια απογραφής στην Κύπρο την 1η Οκτωβρίου, το επιβεβαίωσε αυτό η Στατιστική Υπηρεσία, και οι Τουρκοκύπριοι είπαν ότι θα διενεργήσουν και αυτοί απογραφή. Εμείς είπαμε ότι ο ΟΗΕ είναι ευτυχής να βοηθήσει με εποπτεία ή με οποιαδήποτε βοήθεια μπορούμε να παράσχουμε στη διενέργεια των απογραφών αυτών. Πιστεύω ότι αν οι δύο πλευρές διενεργήσουν απογραφές είναι σημαντικό να υπάρχει ευρεία διεθνής αποδοχή για την αξιοπιστία των απογραφών. Και ο ΟΗΕ μπορεί να βοηθήσει σε αυτό. Υπάρχει το Ταμείο Πληθυσμού του ΟΗΕ και αυτοί έχουν πολλή εξειδίκευση, είχα επαφές μαζί τους και συζητούμε συγκεκριμένες ιδέες».

Σε ερώτηση αν οι Τουρκοκύπριοι αποδέχθηκαν την παρουσία των Ηνωμένων Εθνών κατά τη διενέργεια της απογραφής, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι «ναι. Οι Τουρκοκύπριοι είπαν ότι θα ήταν ευτυχείς να εργαστούν με τα Ηνωμένα Έθνη. Οι λεπτομέρειες για το πώς θα γίνει δεν έχουν συζητηθεί μαζί τους, αλλά αυτό είναι κάτι που θα συζητήσει το Ταμείο Πληθυσμού του ΟΗΕ με τους Τουρκοκύπριους».

Πρόσθεσε ότι «θα υπάρξουν συζητήσεις επί τεχνικών θεμάτων για το πώς μπορούν να τους βοηθήσουν τα Ηνωμένα Έθνη. Θα διενεργήσουν την απογραφή το συντομότερο που μπορούν, όμως δεν έχουν καθορίσει ημερομηνία».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι οι Τουρκοκύπριοι θα διενεργήσουν την απογραφή πληθυσμού μόνοι τους, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι «υπάρχει όριο στο τι μπορούν να κάνουν τα Ηνωμένα Έθνη μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η απογραφή επίσης στοιχίζει πολλά λεφτά, απαιτεί πολύ προσωπικό. Στο τέλος, όμως, πιστεύω ότι οποιαδήποτε απογραφή διενεργηθεί στην Κύπρο πρέπει, υπό τις περιστάσεις, να έχει την αξιοπιστία του ΟΗΕ, να έχει την έγκριση από τον ΟΗΕ. Είναι διαφορετικό να λέμε ότι ο ΟΗΕ ο ίδιος θα διενεργήσει την όλη απογραφή, αυτό θα ήταν αδύνατο να το πράξει. Ο ΟΗΕ μπορεί να δει το πώς διενεργείται η απογραφή και να σιγουρευτεί ότι γίνεται σωστά και να εκφράσει την αποδοχή του».