1/3/11

Να μη μεταδοθεί πριν τις 5.30 μ.μ.

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Δημήτρη Ηλιάδη στα εγκαίνια του συσκευαστηρίου της Οργάνωσης Παραγωγών (Φρούτων και Λαχανικών) ΣΕΔΙΓΕΠ Σωτήρας Λτδ
01/03/2011





Να μη μεταδοθεί πριν τις 5.30 μ.μ.

Είναι με ιδιαίτερη προθυμία που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας για να εγκαινιάσουμε το σύγχρονο συσκευαστήριο της Οργάνωσης Παραγωγών ΣΕΔΙΓΕΠ Σωτήρας.

Είναι αισιόδοξο το γεγονός ότι λίγους μόλις μήνες μετά που εγκαινιάσαμε ένα ανάλογο συσκευαστήριο της Οργάνωσης Παραγωγών ΣΕΔΙΓΕΠ Λύσης στη Δρομολαξιά, τώρα είμαστε στη Σωτήρα για τον ίδιο σκοπό.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό και ελπιδοφόρο ότι οι Κύπριοι γεωργοί, με το προοδευτικό πνεύμα που τους διακρίνει, συνεργάζονται για να διατηρήσουν και να αναπτύξουν τον αγροτικό μας τομέα μέσα στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται μετά την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση.

H ΣΕΔΙΓΕΠ Σωτήρας, σαν μια πρωτοπόρος συνεργατική εταιρεία, με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση και τη ριζική αλλαγή του σκηνικού της κυπριακής γεωργίας, κατανόησε τις δυσκολίες και τις νέες ευκαιρίες και δυνατότητες από την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου στο πλαίσιο της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς Φρούτων και Λαχανικών. ΄Ετσι, η ΣΕΔΙΓΕΠ Σωτήρας πέτυχε στις 13 Δεκεμβρίου 2004 να είναι από τις πρώτες εταιρείες που αναγνωρίστηκαν ως Οργανώσεις Παραγωγών από την Αρμόδια Εθνική Αρχή.

Οι Οργανώσεις Παραγωγών διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στη μείωση του κόστους παραγωγής, στον προγραμματισμό και στην προσαρμογή της παραγωγής στα δεδομένα της αγοράς και στην ομαδική διάθεση των προϊόντων των παραγωγών-μελών τους. Αυτές οι δυνατότητες είναι ιδιαίτερα σημαντικές, καθώς τα τελευταία χρόνια η κυπριακή αγορά έχει υποστεί δραστικές αλλαγές τόσο στο χονδρικό όσο και στο λιανικό εμπόριο των γεωργικών προϊόντων.

Η ΣΕΔΙΓΕΠ Σωτήρας είναι αξιέπαινη γιατί κατάφερε να αξιοποιήσει στο έπακρο τις ευρωπαϊκές ενισχύσεις και εφαρμόζοντας από το 2005 Επιχειρησιακά Προγράμματα, να ανεγείρει αυτό το σύγχρονο συσκευαστήριο με ευρωπαϊκές προδιαγραφές, το οποίο μάλιστα έχει τύχει πιστοποίησης ως προς το πρότυπο ISO 22000, που αφορά την υγιεινή των τροφίμων.

Είναι δεδομένο ότι το νέο αυτό συσκευαστήριο θα επιτρέψει στην οργάνωσή σας να λειτουργήσει πάνω σε πιο ορθολογική βάση, με μειωμένο κόστος, αλλά, πρωτίστως, θα διαθέτει στην αγορά φρούτα και λαχανικά άριστης ποιότητας, ασφαλή για τον καταναλωτή.

Η ΣΕΔΙΓΕΠ Σωτήρας κατάφερε μέσα από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα που εφάρμοσε μέχρι στιγμής να εκταμιεύσει από την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση ενισχύσεις ύψους περίπου €457.000, ενώ άλλα τόσα έχουν συνεισφέρει οι παραγωγοί-μέλη της. Η εφαρμογή των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων βοήθησε, μεταξύ άλλων, τη ΣΕΔΙΓΕΠ Σωτήρας να βελτιώσει τις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό της, να πιστοποιεί την παραγωγή των μελών της με διεθνώς αναγνωρισμένα συστήματα ποιότητας, όπως είναι το GLOBALGAP, να εφαρμόζουν τα μέλη της καλλιεργητικές πρακτικές που σέβονται το περιβάλλον, ενώ παράλληλα να παρέχει στα μέλη της συμβουλευτικές υπηρεσίες από γεωπόνο μέσω της αγοράς υπηρεσιών.

Το Υπουργείο Γεωργίας θα είναι πάντα στο πλευρό σας στηρίζοντας τις εκσυγχρονιστικές σας προσπάθειες με στόχο την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα και την αναβάθμιση της οικονομικής και κοινωνικής θέσης του Κύπριου αγρότη.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ τον Γραμματέα, τον Πρόεδρο, την Επιτροπή, τα στελέχη και μέλη της ΣΕΔΙΓΕΠ Σωτήρας για την εργατικότητα, την επιχειρηματικότητα και την άριστη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών συνθηκών και ευκαιριών. Οι γεωργοί της Σωτήρας αποδεικνύονται άξιοι και προοδευτικοί έτσι που να μπορούμε μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης να κοιτάζουμε το μέλλον της κυπριακής γεωργίας με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία.

Σας ευχόμαστε καλές επιτυχίες στο παρόν και στο μέλλον.