1/3/11

Είναι με μεγάλη ευχαρίστηση που παρατηρώ την ευρεία συμμετοχή στη σημερινή ημερίδα με θέμα το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus Mundus, κάτι που σαφώς καταδεικνύει το έντονο ενδιαφέρον των ιδρυμάτων ανώτερης εκπαίδευσης στον τόπο μας για την κινητικότητα των φοιτητών τους, αλλά και την προσφορά πανεπιστημιακής εκπαίδευσης υψηλής ποιότητας.

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού δρος Ανδρέα Δημητρίου, χθες στην ημερίδα "Erasmus Mundus", στη Λευκωσία
01/03/2011





Είναι με μεγάλη ευχαρίστηση που παρατηρώ την ευρεία συμμετοχή στη σημερινή ημερίδα με θέμα το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus Mundus, κάτι που σαφώς καταδεικνύει το έντονο ενδιαφέρον των ιδρυμάτων ανώτερης εκπαίδευσης στον τόπο μας για την κινητικότητα των φοιτητών τους, αλλά και την προσφορά πανεπιστημιακής εκπαίδευσης υψηλής ποιότητας.

To Erasmus Mundus είναι ένα πρόγραμμα συνεργασίας και κινητικότητας στον τομέα της ανώτερης εκπαίδευσης που αποσκοπεί στην ενίσχυση της ποιότητας στην ευρωπαϊκή ανώτερη εκπαίδευση. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω μιας διαρθρωμένης συνεργασίας μεταξύ ιδρυμάτων ανώτερης εκπαίδευσης, καθιστώντας έτσι την Ευρώπη ως κέντρο αριστείας για τη μάθηση σε παγκόσμιο επίπεδο. Το πρόγραμμα στοχεύει στη διεύρυνση και στη βελτίωση των προοπτικών σταδιοδρομίας των φοιτητών και στην προώθηση της διαπολιτισμικής κατανόησης μέσω της συνεργασίας με τρίτες χώρες.

Το Erasmus Mundus συνιστά απάντηση στις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης, όπως τις αντιμετωπίζει σήμερα η ευρωπαϊκή ανώτερη εκπαίδευση, και ειδικά στην ανάγκη να προσαρμοστούν τα εκπαιδευτικά συστήματα στις απαιτήσεις της κοινωνίας της γνώσης και να ενισχυθεί η ελκυστικότητα και η προβολή της ευρωπαϊκής ανώτερης εκπαίδευσης παγκοσμίως. Τα θέματα αυτά κατέχουν κεντρική θέση στις εθνικές διαδικασίες μεταρρύθμισης της ανώτερης εκπαίδευσης που βρίσκονται επί του παρόντος σε εξέλιξη στα κράτη μέλη, όπως εξάλλου και στην Κύπρο.

Οι στόχοι και οι δράσεις του Erasmus Mundus είναι συνυφασμένοι με τη στρατηγική "Ευρώπη 2020", η οποία αποτελεί ένα σχέδιο πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάκαμψη από την οικονομική κρίση και για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη κατά την επόμενη δεκαετία. Ο εκσυγχρονισμός των πανεπιστημίων και το άνοιγμα της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης σε περισσότερους ανθρώπους, αλλά και γενικότερα οι πολιτικές που αφορούν την εκπαίδευση και την κατάρτιση είναι τα κυριότερα κλειδιά προκειμένου η Ευρώπη να ανταποκριθεί στις φιλοδοξίες της.
Η στρατηγική "Ευρώπη 2020" προτείνει επτά εμβληματικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, μια εκ των οποίων είναι η πρωτοβουλία "Νεολαία εν κινήσει", που αποσκοπεί στη βελτίωση των επιδόσεων και της διεθνούς ελκυστικότητας των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της ΕΕ και στη βελτίωση της ποιότητας όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης και της κατάρτισης. Ανεξάρτητες μελέτες δείχνουν ότι περισσότεροι από το 40% των εργοδοτών δίνουν σημασία στην πείρα που αποκτήθηκε από σπουδές και εργασία στο εξωτερικό, η οποία όχι μόνο επιτρέπει στους νέους να βελτιώσουν τις γλωσσικές τους ικανότητες, αλλά και να αποκτήσουν άλλες δεξιότητες οι οποίες θεωρούνται πολύ σημαντικές. Η Επιτροπή έχει ήδη μακροχρόνια παράδοση στήριξης της κινητικότητας μέσω των υποτροφιών που χορηγεί από διάφορα προγράμματα. Το πρόγραμμα Erasmus Mundus εντάσσεται στο πλαίσιο αυτής της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας αφού αποτελεί μια προσπάθεια προώθησης της κινητικότητας φοιτητών και ακαδημαϊκών.

Μέσα από το πρόγραμμα Erasmus Mundus τα πανεπιστήμια της Κύπρου μπορούν να προβάλουν την ποιότητα και το εύρος της κυπριακής ανώτερης εκπαίδευσης στην ενωμένη Ευρώπη και να συμβάλουν στην εισροή φοιτητών από το εξωτερικό. Η έμφαση που δίδεται στις μέρες μας στους τομείς της έρευνας, της καινοτομίας και της ανάπτυξης δεν μπορεί παρά να τεθεί σε πράξη μέσα από την άντληση νέων ιδεών από ανθρώπους ικανούς, οι οποίοι κινούνται και ερευνούν μέσα στον ακαδημαϊκό χώρο. Το πρόγραμμα Erasmus Mundus θα δώσει την ευκαιρία σε τέτοιους ανθρώπους να βρεθούν στην Κύπρο, να τύχουν εκπαίδευσης και με τη σειρά τους να συμβάλουν προσθέτοντας καινούργιες καινοτόμες ιδέες στην έρευνα και την ανάπτυξη.

Προτού ολοκληρώσω, θα ήθελα να ευχαριστήσω τη Διεύθυνση Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού που αποτελεί την Εθνική Δομή Κύπρου για το Erasmus Mundus, και ιδιαίτερα την Οργανωτική Επιτροπή για την πρωτοβουλία διοργάνωσης αυτής της ημερίδας και να ευχηθώ ό,τι καλύτερο στις εργασίες που θα ακολουθήσουν.