3/3/11

Χαιρετισμός του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνη Πασχαλίδη στo Συνέδριο του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων
03/03/2011





Με μεγάλη χαρά αποδέχθηκα και φέτος την πρόσκληση του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων να βρίσκομαι μαζί σας στο 33ο Ετήσιο Ξενοδοχειακό Συνέδριο που διοργανώνει ο Σύνδεσμος και να τελέσω τα εγκαίνια της 19ης Έκθεσης Προϊόντων και Υπηρεσιών.

Θα ήθελα, αρχικά, να συγχαρώ τον ΠΑΣΥΞΕ για τη διοργάνωση τόσο του συνεδρίου όσο και της έκθεσης προϊόντων, αφού και οι δύο αυτές εκδηλώσεις αποτελούν έμπρακτη απόδειξη των προσπαθειών του για συνεχή πρόοδο και ανάπτυξη στον ζωτικό για την οικονομία μας τομέα του τουρισμού.

Είναι σε όλους γνωστό και αντιληπτό ότι το 2010 ήταν μια χρονιά προκλήσεων για την τουριστική μας βιομηχανία. Παράγοντες που επηρέασαν και ακόμα επηρεάζουν τον τουρισμό ανά το παγκόσμιο, όπως είναι η παγκόσμια οικονομική ύφεση καθώς και άλλα σημαντικά θέματα που παρουσιάστηκαν όπως το κλείσιμο της Γιουροσύπρια και η ηφαιστειακή στάχτη, σίγουρα κατέστησαν τις προσπάθειές μας για προσέλκυση τουρισμού δύσκολες και πολύπλοκες. Όμως, με βάση τα τελικά αποτελέσματα στις αφίξεις και, κυρίως, στα έσοδα από τον τουρισμό, νιώθουμε ότι οι μεγάλες και επίπονες προσπάθειες της Κυβέρνησης, του ΚΟΤ αλλά και του ιδιωτικού τομέα, συμπεριλαμβανομένου βεβαίως και του ΠΑΣΥΞΕ, δίκαια μπορούν να χαρακτηριστούν ως αποδοτικές και επιτυχημένες.

Όσον αφορά το 2011, είναι γεγονός πως τα πράγματα είναι και πάλι αρκετά δύσκολα. Ο ανταγωνισμός συνεχίζει να οξύνεται, η οικονομική κρίση εξακολουθεί να ασκεί μεγάλες πιέσεις στον τουριστικό τομέα και η τουριστική πελατεία παραμένει επιφυλακτική. Μέσα σε αυτό, λοιπόν, το περιβάλλον των δυσκολιών και των προκλήσεων, θέλω σήμερα να σας διαβεβαιώσω ότι η Κυβέρνηση θα εργαστεί μεθοδικά και ακούραστα για να πετύχουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα σε σύγκριση με το 2010.

Με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις βρίσκομαι σήμερα στην ευχάριστη θέση να αναφέρω ότι, εάν δεν σημειωθεί κάποια απρόβλεπτη και ιδιαίτερα σημαντική αρνητική εξέλιξη, το 2011 θα είναι καλύτερη χρονιά από το 2010 για τον τουρισμό μας, αφού η βρετανική αγορά παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης ενώ άλλες αγορές, ιδιαίτερα σημαντικές για εμάς, όπως αυτές της Γερμανίας, των σκανδιναβικών χωρών και της Ρωσίας, παρουσιάζουν μια ενθαρρυντική εικόνα.

Το 2011 η τουριστική Κύπρος έχει έναν ακόμα λόγο να είναι αισιόδοξη για το μέλλον της τουριστικής μας βιομηχανίας. Η χρονιά αυτή αποτελεί την αφετηρία για την υλοποίηση του νέου Στρατηγικού Σχεδιασμού μας που θα καλύψει την περίοδο 2011-2015. Όραμά μας η αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και η προσφορά μιας ποιοτικής και πολυδιάστατης τουριστικής εμπειρίας στον επισκέπτη.

Αυτό που αξίζει να τονιστεί για το Στρατηγικό Σχέδιο 2011 – 2015 είναι ότι χαρακτηρίζεται από ρεαλιστικό σχεδιασμό, σημαντικούς μεν αλλά υλοποιήσιμους στόχους και συγκεκριμένες δράσεις. Απώτερος στόχος είναι με σκληρή δουλειά, εποικοδομητική συνεργασία και καλό συντονισμό ανάμεσα σε όλους τους εμπλεκόμενους στον τουρισμό φορείς να είμαστε όλοι περήφανοι σε λίγα χρόνια για τα σημαντικά αποτελέσματα που αναμένουμε να έχουν επιτευχθεί.

Κλείνοντας, θα ήθελα να εκφράσω την πεποίθησή μου ότι ο ΠΑΣΥΞΕ θα διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων που τίθενται στη νέα Στρατηγική μας, συνεχίζοντας, παράλληλα, τις δικές σας αξιόλογες προσπάθειες και πρωτοβουλίες για το καλό του τουρισμού και της χώρας μας.

Σας ευχαριστώ και εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του σημερινού Συνεδρίου σας.