1/3/11

Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νεοκλή Συλικιώτη στη συνέντευξη Τύπου για τα 60 χρόνια του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως με θέμα: «Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως: 60 χρόνια δημιουργικής πορείας-Όραμα και έργο»
01/03/2011





Σας ευχαριστώ για την κάλυψη της σημερινής συνέντευξη τύπου, αντικείμενο της οποίας είναι η προβολή της ημερίδας και των άλλων εκδηλώσεων που οργανώνει το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως για την παρουσίαση της πορείας, των έργων αλλά και των στόχων της Πολεοδομίας στον τόπο μας, που πραγματοποιείται με την ευκαιρία των εορτασμών των 50 χρόνων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η ιστορία του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως ακολουθεί σε γενικές γραμμές τη διαδρομή και τις αλλαγές που έχουν επισυμβεί στην ιστορία του τόπου μας. Από την περίοδο της βρετανικής αποικιοκρατίας στην Ανεξαρτησία και στις διακοινοτικές διαταραχές, και από την τουρκική εισβολή το 1974 και την κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας στην οικονομική ανάκαμψη στις δεκαετίες που μεσολάβησαν με τους ψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, και αυτό παρά τη συνεχιζόμενη κατοχή του 37% της εδαφικής επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτή η παράλληλη διαδρομή της ιστορίας του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως με την κυπριακή ιστορία ήταν απόλυτα φυσική, μιας και αποτελεί έναν από τους βασικότερους κρατικούς φορείς που συμμετέχουν στον ευρύτερο τομέα της ανάπτυξης στην Κύπρο.

Η Κυβέρνηση Χριστόφια έχει συνδεθεί, και όχι τυχαία, με τη νέα εποχή που διάγει το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως. Μια εποχή ευρύτατων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που ακουμπούν τα όρια της επανάστασης. Μια εποχή κύριο χαρακτηριστικό της οποίας είναι η τόλμη και η αποφασιστικότητα για να προχωρήσουμε μπροστά με μια εκ θεμελίων καινούρια πολεοδομική και χωροταξική πολιτική. Στο πλαίσιο της νέας αυτής πολεοδομικής και χωροταξικής πολιτικής της Κυβέρνησης Χριστόφια αναδιοργανώνουμε και εκσυγχρονίζουμε το όλο σύστημα προγραμματισμού, στρατηγικού επανασχεδιασμού και ελέγχου της ανάπτυξης έτσι που να διαμορφώσουμε επιτέλους και στην Κύπρο τις κατάλληλες εκείνες συνθήκες που θα μας επιτρέψουν μια ισόρροπη, ορθολογική και αειφόρο ανάπτυξη μεταξύ αστικών περιοχών και περιφέρειας.

Με αναφορά στις νέες στρατηγικές στα Σχέδια Ανάπτυξης και τη διαμόρφωση ενός ιεραρχημένου συστήματος Σχεδίων Ανάπτυξης, προωθείται η τροποποίηση της πολεοδομικής νομοθεσίας με σκοπό τον εκσυγχρονισμό των προνοιών που αφορούν στο «Σχέδιο για τη Νήσο» και την εισαγωγή του χωροταξικού προγραμματισμού και σχεδιασμού. Ακόμη, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα προχωρούμε με τη δημοσίευση των τροποποιημένων Τοπικών Σχεδίων όλων των μεγάλων αστικών περιοχών, ενώ στο στάδιο της υλοποίησης βρίσκεται και άλλη μια ιδιαίτερα καινοτόμος απόφασή μας που αφορά στην εκπόνηση για πρώτη φορά Τοπικών Σχεδίων για Συμπλέγματα Κοινοτήτων της Υπαίθρου, όπως για παράδειγμα οι κοινότητες της Μαραθάσας και της Σολιάς, της Νότιας Λευκωσίας, του Κόλπου Χρυσοχούς και του Ακάμα. Κατά την επεξεργασία της επικείμενης τροποποίησης των Τοπικών Σχεδίων υιοθετήσαμε μια σειρά από καινοτόμους ρυθμίσεις, πρωτοφανείς για τα κυπριακά δεδομένα, που εμπεδώνουν τη διαφάνεια και τη συμμετοχικότητα, γιατί εκείνο που επιδιώκουμε είναι να προσφέρουμε στον πολίτη τη δυνατότητα άμεσης παρέμβασης στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, κυρίως όταν αυτές αφορούν μέτρα κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής πολιτικής.

Ορισμένες από τις νέες αυτές διαδικασίες προνοούνται στην πολεοδομική νομοθεσία, αλλά πολλές άλλες ρυθμίσεις που υλοποιούνται πηγάζουν από την ευαισθησία της Κυβέρνησης για ουσιαστική συμμετοχή του πολίτη στη διαμόρφωση των Σχεδίων Ανάπτυξης και για επαρκή ενημέρωσή του για τις παραμέτρους της διαδικασίας.

Στο πλαίσιο των νέων ρυθμίσεων δόθηκε σε κάθε Τοπική Αρχή η ευκαιρία να ενημερωθεί και να συνεισφέρει στην τελική μορφή της Έκθεσης του Υπουργού για την αναθεώρηση των Τοπικών Σχεδίων. Επίσης, έχει παρασχεθεί σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη και φορέα η δυνατότητα έγκαιρης υποβολής εισηγήσεων και απόψεων που λαμβάνονται υπόψη από το Πολεοδομικό Συμβούλιο για την τροποποίηση των Σχεδίων. Ταυτόχρονα, έχουν πραγματοποιηθεί από το Πολεοδομικό Συμβούλιο δημόσιες ακροάσεις κατά τις οποίες δόθηκε η δυνατότητα δημόσιας κατάθεσης και παρουσίασης αντιπροσωπευτικών απόψεων και εισηγήσεων. Παράλληλα, για πρώτη φορά έχει ζητηθεί από όλες τις Τοπικές Αρχές να διοργανώσουν δημόσιες συζητήσεις πριν την επεξεργασία των προτάσεων που υπέβαλαν για την τροποποίηση των Σχεδίων. Προάγοντας τη διαφάνεια στη διαδικασία, έχουμε ζητήσει από κάθε Τοπική Αρχή να δημοσιοποιήσει τις προτάσεις που θα καταθέσει στο Κοινό Συμβούλιο ώστε να εξασφαλίζεται επαρκής διαφάνεια και ενημέρωση των πολιτών.

Η νέα πολεοδομική και χωροταξική μας πολιτική, όμως, δεν εξαντλείται μόνο σε αυτά. Αντίθετα, ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων βρίσκονται δύο σημαντικότατα νομοσχέδια που αφορούν τον αστικό αναδασμό και τη μεταφορά αναπτυξιακών δικαιωμάτων και στοχεύουν στην ενεργοποίηση αδρανούσας γης και την εισαγωγή για πρώτη φορά στην Κύπρο μηχανισμού ενεργού πολεοδόμησης. Κατά συνέπεια, εκτιμούμε πως θα αποτελέσουν δυναμικά εργαλεία που θα δώσουν ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στην ανάπτυξη.

Στον τομέα της ανάπτυξης ακινήτων έχουμε ταυτόχρονα προχωρήσει προς την ανάθεση μελέτης για τη δημιουργία νέων Ενιαίων Αρχών Ελέγχου της ανάπτυξης. Να υπενθυμίσω, επίσης, πως στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του συστήματος αδειοδότησης και ελέγχου της ανάπτυξης και έκδοσης εκσυγχρονισμένων τίτλων ιδιοκτησίας, ήδη από τον περασμένο Απρίλιο καταθέσαμε στη Βουλή των Αντιπροσώπων δέσμη πέντε τροποποιητικών νομοσχεδίων. Με τα νομοσχέδια αυτά επιδιώκουμε αφενός να προστατέψουμε και να κατοχυρώσουμε τους αγοραστές στο μέλλον και αφετέρου να δώσουμε διέξοδο στους δεκάδες χιλιάδες αγοραστές που είναι εγκλωβισμένοι και δεν μπορούν να πάρουν τίτλο ιδιοκτησίας, κάτι που δυσφημίζει τον τόπο μας και στο εξωτερικό με άμεσο κόστος στον κατασκευαστικό τομέα.

Είναι κοινώς παραδεκτό πως το όλο σύστημα ελέγχου της ανάπτυξης που διαθέταμε δεν υποστήριζε τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες στο βαθμό που επιθυμούμε. Εμείς αποφασίσαμε ριζικές τομές για να δώσουμε πραγματικά νέα ώθηση στην ανάπτυξη. Με μια σειρά από μέτρα που λάβαμε ήδη μετράμε ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα. Μέτρα όπως για παράδειγμα η έγκριση της υπερωριακής απασχόλησης του προσωπικού, η σημαντική βελτίωση του επιπέδου συνεργασίας των Πολεοδομικών Αρχών με τους μελετητές και η εφαρμογή απλούστερων διαδικασιών σε όλα τα επίπεδα, όπως το ειδικό λογισμικό πρόγραμμα το οποίο συνδέεται με το Διαδίκτυο και δίνει τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη που έχει υποβάλει πολεοδομική αίτηση, για πλήρη ενημέρωση σχετικά με την πρόοδο της αίτησής του. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 19.300 επισκέψεις στην ιστοσελίδα αυτή.

Στο ίδιο πλαίσιο, ένα από τα σημαντικά μέτρα που εφάρμοσε το Υπουργείο Εσωτερικών για την επιτάχυνση της μελέτης των αιτήσεων είναι η διαδικασία του αυτοελέγχου από τους μελετητές με βάση την οποία η εξέταση της αίτησης ολοκληρώνεται μέσα σε 30 εργάσιμες μέρες. Είναι πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι το νέο αυτό μέτρο αξιοποιείται από τους μελετητές, με αποτέλεσμα 3.200 περίπου αιτήσεις να έχουν εξεταστεί μέσα στην περίοδο των 30 ημερών που αποτελεί πλέον δέσμευση για τις Πολεοδομικές Αρχές. Μάλιστα, ενθαρρυμένοι από τα αποτελέσματα που έχουμε μέχρι σήμερα και μετά από συνεργασία με το ΕΤΕΚ, έχουμε ολοκληρώσει πρόσφατα όλη την αναγκαία προεργασία για την επέκταση του μέτρου του αυτοελέγχου και σε νέους τύπους αναπτύξεων, μεγαλύτερους σε κλίμακα και πιο σύνθετους σε ό,τι αφορά τις χρήσεις. Πριν λίγες μέρες έχουν κυκλοφορήσει σε όλους τους ενδιαφερόμενους τα σχετικά έγγραφα και η επέκταση τίθεται σε εφαρμογή από τις 14 Μαρτίου.

Η ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 4 Μαρτίου στην Πύλη Αμμοχώστου αλλά και η έκθεση που οργανώθηκε για την παρουσίαση παραδειγμάτων από όλο το φάσμα της εργασίας του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, με τη βοήθεια πλούσιου εποπτικού υλικού, αποσκοπούν στην ενημέρωση του σύγχρονου πολίτη για το έργο του Τμήματος μέχρι σήμερα και τους στόχους που έχει θέσει η Κυβέρνηση Χριστόφια σε ό,τι αφορά την Πολεοδομία για το μέλλον.

Είμαι βέβαιος ότι το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως έχει περιθώρια για ουσιαστικό εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση της συμβολής του στην προσπάθεια της Κυβέρνησης να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια δίκαιη κοινωνία και για εξορθολογισμό και υποστήριξη της περαιτέρω κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης της Κύπρου. Για να επιτύχουμε σε αυτόν τον μεγάλο στόχο, το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως είναι έτοιμο να υλοποιήσει το μεταρρυθμιστικό μας έργο και να εισέλθει σε μια νέα περίοδο της μακράς του ιστορίας.