1/3/11

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να τελέσουμε τα εγκαίνια του Γ΄ Δημοτικού Σχολείου Μακεδονίτισσας «Στυλιανός Λένας», του Γ΄ Δημόσιου Νηπιαγωγείου Μακεδονίτισσας «Στυλιανός Λένας» και των γραφείων της Σχολικής Εφορείας Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Έγκωμης, ενός μοναδικού στο είδος του έργου εκπαιδευτικής υποδομής.

Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στα εγκαίνια του Γ' Δημοτικού Σχολείου και του Γ' Δημόσιου Νηπιαγωγείου Μακεδονίτισσας «Στυλιανός Λένας» και των γραφείων της Σχολικής Εφορείας Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Έγκωμης
01/03/2011





Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να τελέσουμε τα εγκαίνια του Γ΄ Δημοτικού Σχολείου Μακεδονίτισσας «Στυλιανός Λένας», του Γ΄ Δημόσιου Νηπιαγωγείου Μακεδονίτισσας «Στυλιανός Λένας» και των γραφείων της Σχολικής Εφορείας Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Έγκωμης, ενός μοναδικού στο είδος του έργου εκπαιδευτικής υποδομής.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Το σχολείο που εγκαινιάζουμε σήμερα αποτελεί ένα πολυδύναμο εκπαιδευτικό συγκρότημα υψηλών προδιαγραφών. Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός των κτιριακών εγκαταστάσεων, σε συνδυασμό με την αισθητική όλων των χώρων και τον υπερσύγχρονο τεχνικό εξοπλισμό, διασφαλίζουν την παροχή σωστής εκπαίδευσης στα παιδιά μας που συναγωνίζεται τα επίπεδα των πιο σύγχρονων ευρωπαϊκών σχολείων.

Χωροθετημένο σε μια εξαιρετική τοποθεσία και εκφρασμένο με πρωτοτυπία, απλότητα και ευαισθησία, μέσα στις κοινωνικές και τεχνολογικές συνθήκες της εποχής του, το όλο κτιριακό συγκρότημα αποτελεί πραγματικό στολίδι της τοπικής κοινωνίας και σημείο αναφοράς της ευρύτερης περιοχής Έγκωμης. Για τούτο και η Σχολική Εφορεία Έγκωμης, οι διευθύνσεις των σχολείων, οι εκπαιδευτικοί και τα παιδιά που φοιτούν σε αυτό, οι γονείς αλλά και ολόκληρη η τοπική κοινωνία θα πρέπει να νιώθουν σήμερα περήφανοι γιατί έχουν στη διάθεσή τους ένα εκπαιδευτικό συγκρότημα με όλες τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις η αξιοποίηση των οποίων αναβαθμίζει ουσιαστικά την παρεχόμενη εκπαίδευση και αγωγή των παιδιών μας.

Το κράτος ανέλαβε εξ ολοκλήρου τη συνολική δαπάνη του έργου που ανέρχεται στα οκτώ εκατομμύρια εννιακόσιες είκοσι χιλιάδες ευρώ. Το έργο αυτό αποδεικνύει έμπρακτα τη σημασία που αποδίδει η Κυβέρνηση στην αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής των σχολείων. Για τον σκοπό αυτό και παρά την παγκόσμια οικονομική κρίση αυξήσαμε σε σημαντικό βαθμό τις σχετικές δαπάνες. Συγκεκριμένα, τα προβλεπόμενα κονδύλια για την αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής των σχολείων αυξήθηκαν από 68,3 εκ. ευρώ το 2008 στα 75 εκ. ευρώ το 2009 και στα 88 εκ. ευρώ το 2010. Παράλληλα, για το 2009 παραχωρήθηκαν πρόσθετες πιστώσεις 20 εκ. ευρώ στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού για έργα κτηριολογικής υποδομής, στα πλαίσια των μέτρων που λήφθηκαν από την Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Η παιδεία και ο πολιτισμός βρίσκονται πολύ ψηλά στις προτεραιότητες της παρούσας Κυβέρνησης. Γιατί η παιδεία αποτελεί την καλύτερη επένδυση για το μέλλον, για την κοινωνική, την οικονομική, την πνευματική και την πολιτιστική ανάπτυξη και πρόοδο της κοινωνίας. Η παιδεία είναι για τον κάθε άνθρωπο το πολυτιμότερο κοινωνικό αγαθό και ως τέτοια πρέπει να διασφαλίζεται ισότιμα σε όλους τους πολίτες, με την παροχή δωρεάν και υψηλής ποιότητας δημόσιας εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες του εκπαιδευτικού συστήματος, από το νηπιαγωγείο μέχρι το πανεπιστήμιο. Ως Κυβέρνηση έχουμε αποδείξει από τα τρία πρώτα χρόνια διακυβέρνησης ότι έχουμε την πολιτική βούληση και τη διάθεση να προχωρήσουμε στην υλοποίηση όλων των εξαγγελιών μας για την παιδεία, γιατί το οφείλουμε στα παιδιά και στους νέους οι οποίοι αποτελούν την ελπίδα και το μέλλον αυτού του τόπου.

Για τούτο η συνεχής βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής των σχολείων με την ανέγερση νέων σχολικών κτηρίων, την αντισεισμική αναβάθμιση των υφισταμένων και τις επεκτάσεις που γίνονται αποτελεί βασική παράμετρο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης την οποία σταδιακά υλοποιούμε. Η μεθοδική εφαρμογή της πολιτικής αυτής καταδεικνύει το συνεχές ενδιαφέρον, την έγνοια και τη φροντίδα της κυπριακής Πολιτείας για μια ποιοτική και αποτελεσματική παιδεία την οποία δικαιούνται σήμερα όλα τα παιδιά, χωρίς καμιά διάκριση.

Η ανέγερση και ο εκσυγχρονισμός των σχολικών μονάδων αποσκοπεί στη δημιουργία όλων εκείνων των προϋποθέσεων που απαιτούνται ώστε η παρεχόμενη μόρφωση στα παιδιά να τα εξοπλίζει επαρκώς με τα αναγκαία εφόδια για μια επιτυχή διαβίωση στη σύγχρονη πολύπλοκη και ανοικτή κοινωνία, ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν ως χρήσιμοι, ενεργοί και δημιουργικοί πολίτες, ο καθένας στον δρόμο που διαλέγει.

Χαίρομαι που διαπιστώνω ότι το δημοκρατικό και ανθρώπινο σχολείο που οραματιστήκαμε και επαγγελθήκαμε άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά. Χρειάζεται βέβαια να γίνουν πολλά ακόμα. Χρειάζεται να αντιμετωπιστούν τα εμπόδια που προκαλούν πολλές προκαταλήψεις, στεγανά και δογματικές, εθνικιστικές και ξεπερασμένες θεωρήσεις για τον ρόλο της παιδείας. Στόχος της μεταρρύθμισης είναι ένα σχολείο στο οποίο κανένα παιδί δεν θα αποκλείεται, δεν θα περιθωριοποιείται, δεν θα στιγματίζεται, δεν θα περιφρονείται και δεν θα δυστυχεί εξαιτίας κάποιας ιδιαιτερότητας. Ένα σχολείο που θα σέβεται απόλυτα την αξιοπρέπεια των μαθητών και των μαθητριών και θα παρέχει σε όλα τα παιδιά τη δυνατότητα επίτευξης όλων των στόχων της εκπαίδευσης, χωρίς οποιεσδήποτε εκπτώσεις στην ποσότητα και στην ποιότητα των μορφωτικών αγαθών.

Ως Κυβέρνηση έχουμε κάνει ήδη από τα πρώτα χρόνια διακυβέρνησης αποφασιστικά βήματα προς την κατεύθυνση υλοποίησης της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Βήματα με τα οποία εκτιμούμε ότι η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση περνάει από τη θεωρία στην πράξη.

Ενδεικτικά θέλω να αναφέρω κάποιες ουσιαστικές αλλαγές που έχουμε υλοποιήσει. Το σημαντικότερο βήμα που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα είναι η ολοκλήρωση της τεράστιας προσπάθειας για διαμόρφωση νέων αναλυτικών προγραμμάτων από το νηπιαγωγείο μέχρι το λύκειο, που αποτελεί την πεμπτουσία της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Παράλληλα έχουμε υλοποιήσει την εισαγωγή ενός μεγάλου προγράμματος επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών στα νέα αναλυτικά προγράμματα, τη μείωση του αριθμού των μαθητών κατά τμήμα στους 25 για όλες τις τάξεις και την εισαγωγή των τετραμήνων στη Μέση Εκπαίδευση. Σημαντικές αλλαγές αποτελούν επίσης η επέκταση των Ζωνών Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας, η δημιουργία του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας και Αξιολόγησης και η εφαρμογή του προγράμματος εισαγωγικής επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών. Ενισχύσαμε παράλληλα την οικονομική και κοινωνική στήριξη στους μαθητές και τους φοιτητές. Αυτό επιτεύχθηκε με την παραχώρηση για τρίτη συνεχή σχολική χρονιά χορηγίας σε όλους του μαθητές της Β’ Γυμνασίου για την αγορά φορητού ηλεκτρονικού υπολογιστή, την επέκταση της κρατικής φοιτητικής μέριμνας με την έγκριση πακέτου στοχευμένων μέτρων στήριξης των φοιτητών και οικογενειών που αντιμετωπίζουν σοβαρά κοινωνικοοικονομικά προβλήματα, συνολικού ύψους €12.000.000, και την εφαρμογή του θεσμού του δωρεάν σχολικού λεωφορείου.

Ένα νέο σχολείο αποτελεί πάντα μια ανανεωμένη πηγή ελπίδας για το μέλλον. Μια νέα ελπίδα για τα παιδιά μας που ζουν σε μια ημικατεχόμενη πατρίδα και ταυτόχρονα καλούνται να ανταποκριθούν στις πολύπλοκες απαιτήσεις των σημερινών καιρών. Στόχος και σκοπός κάθε σχολείου διαχρονικά, και ιδιαίτερα στις μέρες μας, είναι να καλλιεργεί την αγάπη για τη γλώσσα και τον πολιτισμό, τον σεβασμό στη διαφορετικότητα και στον γλωσσικό, πολιτιστικό και θρησκευτικό πλουραλισμό και την προσήλωση στις πανανθρώπινες αξίες της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης και της ισότητας. Μέσα από τη λειτουργία κάθε σχολείου πρέπει να προωθείται η καλλιέργεια των ιδιοτήτων που χαρακτηρίζουν τον ενεργό και δημοκρατικό πολίτη, να προάγεται η κριτική σκέψη, να καλλιεργούνται οι δεξιότητες, οι ικανότητες και τα ταλέντα των παιδιών, να διασφαλίζεται η φυσική, συναισθηματική και ψυχική τους υγεία και να προσφέρονται γνώσεις από όλο το φάσμα των επιστημονικών πεδίων.

Αγαπητοί εκπαιδευτικοί,

Η ευθύνη για την υλοποίηση των στόχων της παιδείας πέφτει κατά κύριο λόγο στους δικούς σας ώμους. Με την άρτια παιδαγωγική και επιστημονική σας κατάρτιση αλλά και τη βαθιά συναίσθηση της υψηλής αποστολής σας, στοιχεία που θα πρέπει να διακρίνουν τον καθένα από σας, καλείστε να καθοδηγήσετε τα παιδιά που η κοινωνία σας εμπιστεύεται στον δύσκολο δρόμο της μάθησης και της αρετής. Η Πολιτεία φροντίζει να σας παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια, επενδύοντας στην παιδεία ένα σημαντικό ποσοστό του ΑΕΠ, συγκριτικά πολύ μεγαλύτερο από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Είμαστε βέβαιοι ότι και εσείς θα συνεχίσετε να επιδεικνύετε τον αναμενόμενο ζήλο για το λειτούργημα που επιτελείτε και να στέκεστε πάντοτε στο ύψος των περιστάσεων, γιατί η πατρίδα σας χρειάζεται σήμερα όσο ποτέ άλλοτε.

Αγαπητοί γονείς,

Σημαντικός είναι και ο δικός σας ρόλος για τη μόρφωση και ορθή διαπαιδαγώγηση των παιδιών σας. Σταθείτε δίπλα στο σχολείο ως οι πιο στενοί του συνεργάτες, αγκαλιάστε το με αγάπη και ενδιαφέρον, εμπιστευθείτε τους δασκάλους των παιδιών σας και συνεργαστείτε μαζί τους σε μια από κοινού προσπάθεια για προώθηση των στόχων του και επιτυχία του εκπαιδευτικού του έργου. Η Πολιτεία σας προσφέρει αυτό το σχολείο - κόσμημα, με τον υπερσύγχρονο εξοπλισμό και το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό, και σας καλεί να το περιβάλετε με ενδιαφέρον και να το στηρίξετε στο δύσκολο έργο του για το καλό των παιδιών σας, της κοινωνίας και της δοκιμαζόμενης πατρίδας μας.

Αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες,

Το σχολείο σας, που έχω τη χαρά να εγκαινιάζω σήμερα, ιδρύθηκε για να ικανοποιήσει τις δικές σας ανάγκες και προσδοκίες. Τις προσδοκίες των δασκάλων σας, των γονιών σας και ολόκληρης της Πολιτείας. Η Πολιτεία το παραδίδει σε εσάς, τους μελλοντικούς πολίτες του τόπου μας, με σκοπό να συμβάλει στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό στην υλοποίηση των δικών σας ευγενικών οραμάτων και φιλοδοξιών. Είμαστε βέβαιοι ότι θα το αγαπάτε και θα το φροντίζετε σαν δεύτερό σας σπίτι. Όχι μόνο τώρα που φοιτάτε σε αυτό αλλά και αργότερα, μετά την αποφοίτησή σας. Είμαστε επίσης βέβαιοι ότι, με τη βοήθεια των δασκάλων και των γονιών σας και τη δική σας επίμονη προσπάθεια, θα κατορθώσετε να κατακτήσετε τις υψηλές αξίες του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης, της αγάπης και της έγνοιας για τον συνάνθρωπό σας. Προπάντων, μην ξεχνάτε ποτέ ότι ζούμε σε μια ημικατεχόμενη πατρίδα και ότι έχουμε όλοι χρέος ιερό να εργαστούμε για την απαλλαγή της από την κατοχή και για την επανένωσή της.

Με αυτές τις σκέψεις εγκαινιάζω σήμερα το Γ΄ Δημοτικό Σχολείο και το Γ΄ Δημόσιο Νηπιαγωγείο Μακεδονίτισσας «Στυλιανός Λένας» και τα γραφεία της Σχολικής Εφορείας Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Έγκωμης και εκφράζω θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές του έργου.

Συγχαίρω θερμά τον Πρόεδρο και τα μέλη της Σχολικής Εφορείας Έγκωμης για τη σημαντική συμβολή τους στην υλοποίηση του μεγαλεπήβολου αυτού έργου πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την αποπεράτωση της ανέγερσής του. Χάρη στις άοκνες προσπάθειες του Προέδρου της Σχολικής Εφορείας και στη στενή συνεργασία του με τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, τη διεύθυνση του σχολείου και τη Διεύθυνση του Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, το σχολείο εξοπλίστηκε με τα πιο σύγχρονα μέσα, κατόρθωσε να ξεπεράσει τις αναμενόμενες για μια νεοσύστατη σχολική μονάδα δυσκολίες και να ξεκινήσει απρόσκοπτα τη λειτουργία του από την πρώτη μέρα έναρξης της σχολικής χρονιάς.

Συγχαίρω, επίσης, τη διεύθυνση και το διδακτικό προσωπικό του δημοτικού σχολείου που εργάστηκαν με απαράμιλλο ζήλο και ενθουσιασμό και έθεσαν γερά θεμέλια στο εκπαιδευτήριο αυτό κατά τον πρώτο χρόνο της λειτουργίας του, καθώς και τη διεύθυνση και το διδακτικό προσωπικό του νεοσύστατου νηπιαγωγείου και τους Συνδέσμους Γονέων που συμπαραστέκονται στο έργο των δύο σχολείων. Συγχαίρω, τέλος, τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού που είχαν τη γενική ευθύνη για την προώθηση και την εποπτεία της ανέγερσης του κτηριακού αυτού συγκροτήματος καθώς και τους αρχιτέκτονες, τους μηχανικούς και τους εργολάβους για την εξαιρετική δουλειά που έχουν επιτελέσει και για την εποικοδομητική συνεργασία τους με τους αρμόδιους φορείς του κράτους.

Στους μαθητές των δύο σχολείων, στις διευθύνσεις, στο διδακτικό προσωπικό και στο υπόλοιπο προσωπικό που εργάζεται εδώ καθώς και στον Πρόεδρο, τα μέλη και όλους τους εργαζομένους στη Σχολική Εφορεία Έγκωμης εύχομαι καλή δύναμη και κάθε επιτυχία στο έργο τους.