1/3/11

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους στην έκθεση του ιδρύματος «Φημονόη» με θέμα «Γνωρίζετε τι κάνει η Ευρώπη για τις γυναίκες;»
01/03/2011





Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση της Προέδρου του Ιδρύματος «Φημονόη» να παρευρεθώ στη σημερινή σας εκδήλωση και να τελέσω τα εγκαίνια της έκθεσης που διοργανώνεται με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για τη Γυναίκα με θέμα «Γνωρίζετε τι κάνει η Ευρώπη για τις γυναίκες;».

Θέλω να συγχαρώ θερμά το Ίδρυμα «Φημονόη» και ιδιαίτερα την Πρόεδρο κα Μαίρη Πύργου για την όμορφη αυτή πρωτοβουλία αλλά κυρίως για τη συμβολή στον αγώνα για τη γυναικεία χειραφέτηση και ισοτιμία και να ευχηθώ από τα βάθη της καρδιάς μου να συνεχίσετε με τον ίδιο ζήλο το αξιόλογο έργο σας γιατί η ισότητα είναι ένα θέμα που θα πρέπει να προβληματίζει και να αφορά τον καθένα μας.

Η 8η Μαρτίου κάθε χρόνου είναι η ημέρα που τιμάται η προσφορά όλων των γυναικών, της μάνας, της συντρόφου, της νοικοκυράς, της εργαζόμενης, που πολλές φορές υπερβαίνουν τον εαυτό τους μέσα από τους πολυσύνθετους ρόλους που καθημερινά επιτελούν. Είναι όμως και ημέρα αποτίμησης των κατακτήσεων, προβληματισμού αλλά και ευαισθητοποίησης για τα ζητήματα που άπτονται της ισότητας των φύλων.

Η ισότητα γυναικών και ανδρών αποτελεί μια από τις θεμελιώδεις αξίες του κοινοτικού δικαίου και οι στόχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο κεφάλαιο αυτό επικεντρώνονται κυρίως στην εξασφάλιση ίσων ευκαιριών και μεταχείρισης για τα δύο φύλα και στην καταπολέμηση κάθε μορφής διακρίσεων λόγω φύλου. Οι πιο πάνω αρχές επεκτείνονται σε όλους τους τομείς της κοινωνίας και αγγίζουν ζητήματα όπως η πρόσβαση στην εκπαίδευση και τις υπηρεσίες υγείας, η συμμετοχή στην οικονομία και τη διαδικασία λήψης αποφάσεων και η καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.


Η ΕΕ μέσα από τις πολιτικές της επικεντρώνεται σε τομείς όπως η εξάλειψη των στερεοτύπων, η δημιουργία καλύτερης ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής, ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής, η ενδυνάμωση και αναβάθμιση του ρόλου του κράτους και των αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η δημιουργία προϋποθέσεων για ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Σ’ αυτά τα πλαίσια το κοινοτικό κεκτημένο περιέχει μια σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων που καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα όπως η ισότητα στις ευκαιρίες πρόσβασης στην αγορά εργασίας, η εφαρμογή της αρχής της ίσης αμοιβής για άνδρες και γυναίκες, η εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης στα σχέδια επαγγελματικής κοινωνικής ασφάλισης, η ασφάλεια και υγεία των εγκύων και γαλουχουσών εργαζομένων και η καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων.

Ταυτόχρονα μέσα από τη συγχρηματοδότηση έργων προωθεί μέτρα όπως η ανάπτυξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας, η κάλυψη των αναγκών κατάρτισης και ανάπτυξης κατάλληλων δεξιοτήτων για γυναίκες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε συγκεκριμένους τομείς και η εφαρμογή πολιτικών και δράσεων που αποσκοπούν στη συμφιλίωση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής.

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ως το αρμόδιο Υπουργείο για εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου που διέπει το θέμα της εξάλειψης των διακρίσεων στον εργασιακό χώρο και την προώθηση της πολιτικής απασχόλησης, εφαρμόζει σειρά μέτρων που στοχεύουν στην καταπολέμηση της διάκρισης λόγω φύλου. Στα μέτρα αυτά συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η ενίσχυση του μηχανισμού επιθεώρησης και κατάρτισης των Λειτουργών του Υπουργείου σε θέματα ισότητας, η υλοποίηση έργων συγχρηματοδοτούμενων από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για προώθηση της ίσης αμοιβής, τη στήριξη των εθελοντικών οργανώσεων και των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για επέκταση και βελτίωση των υπηρεσιών φροντίδας για παιδιά και ηλικιω­μένους, η προώθηση προγράμματος κατάρτισης του αδρανούς γυναικείου δυναμικού, η δημιουργία Φορέα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής καθώς και η βελτίωση του νόμου για την προστασία της μητρότητας.

Κλείνοντας τον σύντομο αυτό χαιρετισμό, επιτρέψετέ μου για ακόμη μια φορά να σας ευχαριστήσω θερμά για την πρόσκληση που μου απευθύνατε και να σας διαβεβαιώσω ότι στόχος τόσο της Κυβέρνησης όσο και του Υπουργείου Εργασίας ειδικότερα είναι ο περαιτέρω εκσυγχρονισμός των θεσμών για εξάλειψη κάθε μορφής διάκρισης σε βάρος της γυναίκας και για κατοχύρωση των δικαιωμάτων της σε όλους τους τομείς της ζωής. Η ανάπτυξη μιας σφαιρικής και σύγχρονης κοινωνικής πολιτικής που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τους ρόλους της γυναίκας αποτελεί έναν από τους σημαντικούς άξονες πάνω στους οποίους κινείται η κυβερνητική πολιτική.

Η δική σας συμβολή, ως οργάνωσης μέλους του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, όσο και των άλλων οργανώσεων που καταπιάνονται με ζητήματα ισότητας αποκτά τεράστια σημασία στον αγώνα για εμπέδωση μιας πιο δίκαιης και πιο ανθρώπινης κοινωνίας για όλους.