3/3/11

Δηλώσεις του Υπουργού Εμπορίου

03/03/2011
Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνης Πασχαλίδης απάντησε σήμερα σε ερωτήσεις δημοσιογράφων αναφορικά με διάφορα θέματα της δημοσιότητας.



Κληθείς να σχολιάσει τις ευθύνες του Υπουργείου Εμπορίου όσον αφορά την καθυστέρηση που παρατηρείται στις διαδικασίες για δημιουργία Συνεδριακού Κέντρου στη Λεμεσό, ο κ. Πασχαλίδης είπε: «Να πω ξεκάθαρα, για ακόμη μια φορά, στους φίλους Λεμεσιανούς ότι το Υπουργείο και εγώ προσωπικά, υποστηρίζουμε 100% τη δημιουργία Συνεδριακού Κέντρου στη Λεμεσό. Να λυθούν τα προβλήματα – τα πρακτικά και προβλήματα χώρου – και να είστε σίγουροι ότι εμείς θα προωθήσουμε το Συνεδριακό Κέντρο στη Λεμεσό».

Ερωτηθείς σχετικά με τη δημόσια συζήτηση που διεξάγεται για τον εταιρικό φόρο και το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας που θα συζητηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και για τη χθεσινή ανακοίνωση του ΚΕΒΕ που αναφέρει ότι στην Κύπρο ενδεχομένως να μην αντιληφθήκαμε σωστά τη διάσταση του προβλήματος, ο Υπουργός Εμπορίου είπε : «Εμείς υποστηρίζουμε το θετικό επιχειρηματικό περιβάλλον που υπάρχει στην Κύπρο και προσπαθούμε να το βελτιώσουμε. Ένας από τους παράγοντες που βοηθούν σίγουρα είναι ο χαμηλός φορολογικός συντελεστής και η Κύπρος δεν πρόκειται να δεχθεί αλλαγές που θα υποσκάψουν αυτό το ελκυστικό σημείο προς τους ξένους επενδυτές και επιχειρηματίες.

Στην ουσία όμως, για να είμαστε δίκαιοι, δεν υπήρξε και δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση από κανέναν. Υπήρξε βολιδοσκόπηση μέσω κάποιας διαρροής που ήθελε να βολιδοσκοπήσει περισσότερο ποιές είναι οι αντιδράσεις. Σίγουρα, τόσο η Κύπρος όσο και άλλες χώρες, δεν πρόκειται να δεχθούμε τέτοιο πράγμα, το οποίο θα υποσκάψει, όπως είπα και προηγουμένως, το όλο θετικό επιχειρηματικό πακέτο που προσφέρεται σήμερα από την Κύπρο και από άλλες χώρες».

Κληθείς να αναφέρει ποιοί θα συμμετάσχουν στη σύσκεψη που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Τρίτη για εξέταση του θέματος, ο κ. Πασχαλίδης ανέφερε: «Θα συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι – το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Εμπορίου και άλλοι φορείς. Αλλά θα είναι καλά, πέραν της αντιμετώπισης αυτού του συγκεκριμένου θέματος, να ξαναδούμε μαζί τις φορολογίες μας και πώς τις αντιμετωπίζουν και οι επιχειρηματίες, καθώς και να συζητήσουμε για να εκσυγχρονίσουμε γενικότερα και τις νομοθεσίες μας και για να δούμε τα πράγματα μελλοντικά».

Ερωτηθείς σχετικά με τις αυξήσεις που καταγράφονται στα καύσιμα, ο Υπουργός Εμπορίου είπε: «Όπως είναι γνωστό και σωστά έχει αναφερθεί σε όλα τα ΜΜΕ, τις τελευταίες 20 περίπου ημέρες, λόγω των αρνητικών εξελίξεων στη γειτονιά μας, αλλά και διεθνώς, οι τιμές του μαύρου χρυσού ανεβαίνουν σχεδόν καθημερινά. Στην Κύπρο, όπως γνωρίζουμε, η τελευταία αύξηση ήταν περίπου πριν δύο εβδομάδες, ενώ υπήρξε αύξηση προχθές και χθες από σχεδόν όλες τις εταιρείες.

Πρέπει να πω, όμως, ότι αυτή τη στιγμή – έδωσα οδηγίες από χθες – γίνεται πλήρης έρευνα και θα έχω την έκθεση, ελπίζω αύριο το πρωί, κατά πόσον οι αυξήσεις που επιβλήθηκαν στην Κύπρο είναι μέσα στα σωστά πλαίσια. Το δεύτερο, όμως, που έχουμε διαπιστώσει είναι ότι αρκετά πρατήρια έχουν ανεβάσει τις τιμές, είτε την ημέρα που ανακοινώθηκε από πλευράς της εταιρείας τους η αύξηση, είτε ακόμη και πριν παραλάβουν αυξημένο φορτίο.

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη το πιο λεπτομερές Παρατηρητήριο που έγινε ποτέ. Πέραν των τιμών που καταγράφονται, καταγράφεται η στιγμή που ανέβασε τις τιμές το κάθε πρατήριο. Έχουμε πάρει στοιχεία από τις εταιρείες και από αλλού πότε παρέλαβαν, εάν παρέλαβαν και πόσο παρέλαβαν, και ανάλογα θα πράξουμε. Έχω πληροφορήσει, επίσης, την ηγεσία του Συνδέσμου Πρατηριούχων και πάρα πολύ σύντομα, μόλις έχω την έκθεση, αύριο ή μεθαύριο, θα τους καλέσω και θα ζητήσω εξηγήσεις.

Το θέμα είναι ότι ναι μεν υπάρχει ελεύθερη αγορά και όταν ανεβαίνουν οι τιμές διεθνώς είναι φυσικό να ανέβουν οι τιμές και στην Κύπρο, αλλά όταν μειώνονται οι τιμές είμαστε όλοι μάρτυρες – και πρέπει να σας πω ότι είδα με τα μάτια μου σταθμό βενζίνης να αλλάζει τις τιμές προς τα πάνω πριν η εταιρεία του ανακοινώσει αύξηση των τιμών. Δηλαδή διάβασε ή πληροφορήθηκε, φαντάζομαι, την ανακοίνωση άλλης εταιρείας. Πώς δικαιολογείται η αύξηση εκείνης της ημέρας σε αυτό το συγκεκριμένο πρατήριο ή πρατήρια; Όταν μειώνονται οι τιμές – γνωρίζουμε όλοι και είναι θέση τους πάντοτε όταν τους πιέζουμε να τις μειώσουν – μας λένε να περιμένουμε ακόμη λίγες ημέρες για να πουλήσουν το απόθεμα.
Η θέση η δική μας είναι απλή: Όταν ανεβαίνουν οι τιμές διεθνώς και εδώ στην Κύπρο θα ανεβαίνουν στο σωστό πλαίσιο, αλλά όταν μειώνονται πρέπει να μειώνονται με τον ίδιο ρυθμό που ανεβαίνουν».

Κληθείς, τέλος, να σχολιάσει τις πληθωριστικές πιέσεις από τις αυξήσεις στα καύσιμα, με τις πληροφορίες που μιλούν ακόμη και για αναθεώρηση των προβλέψεων για την οικονομία, ο κ. Πασχαλίδης ανέφερε: «Αυτή η διαφοροποίηση είναι λίγα σεντ, χθες και σήμερα. Δεν μπορούμε να πούμε τώρα ότι σίγουρα θα υπάρξουν αυτά τα προβλήματα. Ελπίζουμε και ευχόμαστε ότι θα είναι προσωρινό και ότι οι τιμές, νοουμένου ότι δεν θα χειροτερέψουν τα πράγματα στην περιοχή μας, θα επιστρέψουν στην αρχική τους θέση, ούτως ώστε η τιμή του ακάθαρτου πετρελαίου να φύγει από τα 100 και 115 δολάρια, το βαρέλι και να πάει πίσω στα 80-85 δολάρια, που είναι μια πιο λογική και σταθερή τιμή.

Σίγουρα, όμως, μας ανησυχεί το θέμα. Το παρακολουθούμε πολύ στενά. Αλλά είναι και ένα θέμα που πρέπει να αντιληφθούμε όλοι ότι δεν μπορούμε να το ελέγχουμε εμείς».