3/3/11

Συνάντηση της Υπουργικής Επιτροπής για τους Αλλοδαπούς με εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων
03/03/2011





Στο πλαίσιο του διαλόγου που έχει αναπτύξει η Υπουργική Επιτροπή για τους Αλλοδαπούς με τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων, με θέμα τη Μεταναστευτική Πολιτική της Κυβέρνησης Χριστόφια και τις δράσεις και πρωτοβουλίες της Κύπρου εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πραγματοποιήθηκε σήμερα η δεύτερη συνάντηση στο Υπουργείο Εσωτερικών υπό την προεδρία του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νεοκλή Συλικιώτη. Παρόντες, επίσης, στη συνάντηση ήταν η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Σωτηρούλα Χαραλάμπους και ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Λουκάς Λουκά, καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους αμέσως μετά τη συνάντηση, ο κ. Συλικιώτης ευχαρίστησε τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τη συμμετοχή τους στον διάλογο και την πρόθεση όπως εκφράστηκε από όλες τις πλευρές να υπάρξει συνέχεια, έτσι που τα θέματα μετανάστευσης να αντικρίζονται υπεύθυνα και μέσα σε πνεύμα εποικοδομητικής συνεργασίας από το σύνολο των πολιτειακών παραγόντων. Στη σημερινή συνάντηση, είπε ο κ. Συλικιώτης, ζήτησε από τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων να καταθέσουν γραπτώς τις εισηγήσεις, απόψεις και προτάσεις τους για την ακολουθούμενη μεταναστευτική πολιτική της Κυβέρνησης, στη βάση τόσο των επίσημων στοιχείων που ήδη έχουν στη διάθεσή τους από την προηγούμενη μεταξύ τους συνάντηση όσο και του σχετικού εντύπου που εκδίδει το Υπουργείο Εσωτερικών και επεξηγεί αναλυτικά τη μεταναστευτική μας πολιτική, έτσι που να προχωρήσουμε σε ένα διεξοδικό και δομημένο διάλογο με τα κόμματα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, είπε ο κ. Συλικιώτης, οι εκπρόσωποι των κομμάτων ενημερώθηκαν για τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχε η ομάδα των έξι μεσογειακών χωρών μελών της ΕΕ στη Ρώμη στις 23 Φεβρουαρίου, καθώς και για το περιεχόμενο της κοινής διακήρυξης όπως αυτή κατατέθηκε την επομένη στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες, και η οποία καταγράφει τους κοινούς στόχους και θέσεις της Κύπρου, της Μάλτας, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Γαλλίας στην αντιμετώπιση των αυξανόμενων μικτών μεταναστευτικών ρευμάτων που παρατηρούνται ως αποτέλεσμα των δραματικών εξελίξεων στις χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Οι εκπρόσωποι των κομμάτων, τόνισε ο κ. Υπουργός, ενημερώθηκαν επίσης για τις θέσεις της Κύπρου και τον χειρισμό που ακολουθήθηκε στο Συμβούλιο Υπουργών για το θέμα της Συμφωνίας Επανεισδοχής ΕΕ – Τουρκίας, καθώς και για τη συνάντηση που θα έχει ο ίδιος με τους Κύπριους Ευρωβουλευτές στις 11 Μαρτίου, προκειμένου να συντονίσουμε τη δράση μας εντός του Ευρωκοινοβουλίου όπου θα συζητηθεί, την αμέσως επόμενη περίοδο, η Συμφωνία Επανεισδοχής ΕΕ – Τουρκίας, καθώς και άλλα ζητήματα που ενδιαφέρουν άμεσα την Κύπρο.

Τέλος, ανέφερε ο κ. Συλικιώτης, ενημερώσαμε τους εκπροσώπους των κομμάτων για τις νέες υποδομές που δημιουργούμε στην Κύπρο για την αντιμετώπιση της κατάστασης που επικρατεί με τους αιτητές ασύλου, τους κατόχους διεθνούς προστασίας, αλλά και τους παράνομους μετανάστες. Εξηγήσαμε, τόνισε ο κ. Υπουργός, πως με μια σειρά από μέτρα που λαμβάνουμε επιχειρούμε να δώσουμε λύσεις σε καίρια ζητήματα όπως την εργασιακή απασχόληση των πολιτικών προσφύγων, τη μείωση των παρεχόμενων επιδομάτων στους δικαιούχους λήπτες, αλλά και τη διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης. Στο πλαίσιο αυτό, είπε, έχουμε βελτιώσει ουσιαστικά τις υποδομές για επιτήρηση των συνόρων μας και έχουμε υιοθετήσει γρήγορες διαδικασίες για την εξέταση των αιτήσεων ασύλου στην Υπηρεσία Ασύλου και στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφύγων, με αποτέλεσμα τη σταθερή μείωση της ροής λαθρομεταναστών και αιτητών ασύλου. Επίσης, ανέφερε, προχωρούμε με τη λειτουργία των δύο νέων χώρων φιλοξενίας αιτητών ασύλου, αλλά και του σύγχρονου χώρου φύλαξης των υπό απέλαση παράνομων μεταναστών στη Μενόγεια, και υλοποιούμε την απόφασή μας για μετακίνηση αριθμού Παλαιστινίων προσφύγων από τη Λάρνακα σε άλλες περιοχές με την παράλληλη συμμετοχή τους σε προγράμματα κατάρτισης και εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας με στόχο την προώθησή τους στην αγορά εργασίας. Σε συνδυασμό με αυτά τα μέτρα, ανέφερε ο κ. Συλικιώτης, συνεχίζουμε τις ενέργειές μας για απέλαση όσων κατόχων διεθνούς προστασίας ή αιτητών ασύλου εμπλέκονται σε επεισόδια, όπως επίσης και τις προσπάθειες που καταβάλλουμε στο πλαίσιο είτε της ενδοκοινοτικής ανακατανομής είτε του ευρωπαϊκού προγράμματος επανασύνδεσης των οικογενειών, για μετακίνηση αριθμού Παλαιστινίων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.