18/2/11

Χαιρετισμός του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Λουκά Λουκά, στην 15η Ετήσια Χοροεσπερίδα του Επαρχιακού Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού Λευκωσίας
18/02/2011
Να μη μεταδοθεί πριν τις 8:00 μ.μ.



Είναι ιδιαίτερη χαρά μου να βρίσκομαι απόψε στην εκδήλωση αυτή που διοργανώνεται για να τιμήσουμε τους ανθρώπους που ίδρυσαν και συμμετέχουν στο Επαρχιακό Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού Λευκωσίας και στις εθελοντικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην πόλη και επαρχία Λευκωσίας.

Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 27 Νοεμβρίου 2009 αποφάσισε να ορίσει το έτος 2011 ως Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού. Η απόφαση αυτή καταδεικνύει ότι όλα τα ευρωπαϊκά κράτη αναγνωρίζουν ότι η συμβολή του εθελοντισμού είναι σημαντική στην κοινή πορεία για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την καταπολέμηση κάθε μορφής διάκρισης και την προώθηση των ίσων ευκαιριών και της κοινωνικής ενσωμάτωσης για όλους τους πολίτες.

Οι αρχές, οι αξίες και τα ιδεώδη του εθελοντισμού είναι στοιχεία που αναβαθμίζουν και προβάλλουν το ανθρώπινο πνεύμα, τον πολιτισμό, τη συνεργασία, την ομαδικότητα. Μέσα από τον εθελοντισμό προβάλλεται το συμφέρον του συνόλου έναντι του ατόμου. Αναδεικνύονται οι κοινοί στόχοι και τα κοινά οράματα έναντι του προσωπικού συμφέροντος. Η κάθε εθελοντική οργάνωση υπηρετεί τον άνθρωπο και με τις δραστηριότητές της παρέχει ηθική, ψυχολογική και υλική βοήθεια με σκοπό να ανακουφίσει τον πόνο και να δώσει ελπίδα ζωής.

Μέσα από την ανιδιοτελή προσφορά, ο εθελοντής ξεπερνά τα όρια της φιλανθρωπίας. Καλλιεργεί δεξιότητες, αποκτά πολύτιμες εμπειρίες και ευαισθητοποιείται για τα ιδιαίτερα προβλήματα της κοινωνίας.
Το εθελοντικό κίνημα, μακριά από εντυπωσιασμούς, στο επίκεντρό του έχει τον άνθρωπο, τις ανάγκες, προβλήματα, αλλά και τα δικαιώματά του. Γι’ αυτό και έχει ανάγκη τη συνεχή ενθάρρυνση και υποστήριξη όλων.

Το κλειδί της επιτυχούς ανοδικής πορείας του εθελοντισμού, είναι η δύναμη του πνεύματος αλληλεγγύης, συνεργασίας και προσφοράς που κινητοποιεί όλους τους εθελοντές σε όλο τον κόσμο.

Στην αποψινή εκδήλωση, μάς δίνεται η ευκαιρία να εκφράσουμε τα ειλικρινή μας συγχαρητήρια και τη συμπαράστασή μας στους Εθελοντές, στο Επαρχιακό Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού Λευκωσίας και στις εθελοντικές οργανώσεις που συμμετέχουν σε αυτό για το πολύτιμο έργο προσφοράς που επιτελούν προς τον συνάνθρωπο και την κοινωνία συνολικά. Η πολιτεία, αλλά πιστεύω και όλος ο λαός, σας ευχαριστεί γι’ αυτή σας την προσφορά.