18/2/11

Χαιρετισμός του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνη Πασχαλίδη, στη βραδιά έκθεσης και προώθησης κυπριακού κρασιού, στην Αγία Νάπα
18/02/2011
Να μη μεταδοθεί πριν τις 7:30 μ.μ.



Με μεγάλη μου χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση του Ομίλου Οινοφίλων Αμμοχώστου για να παρευρεθώ στην βραδιά έκθεσης κυπριακού κρασιού, που διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Αγία Νάπα. Ο Όμιλος Οινοφίλων Αμμοχώστου, που διανύει μόλις τον δεύτερο χρόνο λειτουργίας του, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του, ανέλαβε την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της βραδιάς αυτής, με σκοπό την προώθηση της εμπορίας των κυπριακών κρασιών, μέσω της αξιοποίησης της προτίμησής τους από τις τουριστικές επιχειρήσεις της περιοχής.

Το γεγονός ότι την εκδήλωση στηρίζουν ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού και οι Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης Παραλιμνίου και Αγίας Νάπας, καθώς και η αθρόα προσέλευση εκπροσώπων τουριστικών επιχειρήσεων και η συμμετοχή των περισότερων οινοποιείων μας, αποτελούν εχέγγυα για την επιτυχία της.

Ο πολιτισμός του οίνου, η κατανάλωση κρασιού ως κοινωνικό γεγονός και η εκλεπτυσμένη εκτίμησή του αναπτύχθηκε για πρώτη φορά από τους αρχαίους Έλληνες. Στην Κύπρο, η καλλιέργεια του αμπελιού είναι τόσο αρχαία όσο και τα βασίλειά της. Με παράδοση που αρχίζει από το 2.000 π.Χ. στην παραγωγή και εμπορία κρασιού, η Κύπρος κατέχει την αρχαιότερη θέση στη λεκάνη της Μεσογείου ως οινοπαραγωγός χώρα.

Η Κυβέρνηση, με την εφαρμογή στοχευμένων μέτρων, πέτυχε να αξιοποιήσει το πλεονέκτημα της παράδοσης που κατέχει η Κύπρος ως χώρα του αμπελιού και του κρασιού. Σήμερα τα οινοποιεία μας, τεχνολογικά αναβαθμισμένα και με την τεχνογνωσία που διαθέτουν παράγουν μεγάλη ποικιλία εκλεκτών επιτραπέζιων οίνων και οίνων με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης, ανώτερης ποιότητας. Το γεγονός αυτό τους προσδίδει αναγνωρισιμότητα τόσο στην εσωτερική όσο και στη διεθνή αγορά, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οινοβιομηχανίας.

Το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην προβολή και προώθηση των κυπριακών κρασιών. Αυτό καταδεικνύεται από ένα ευρύ φάσμα προωθητικών δράσεων, όπως η συμμετοχή σε εκθέσεις τροφίμων και ποτών, οι οποίες είναι υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού και η παροχή κρατικών επιδοτήσεων για συμμετοχή των οινοποιείων μας σε εκθέσεις οινικών προϊόντων που επιλέγονται από ομάδες και Συνδέσμους Οινοπαραγωγών. Παράλληλα, αξιοποιούνται τα Εμπορικά μας Κέντρα στο εξωτερικό, καθώς και οι διασυνδέσεις μας με ξένους δημοσιογράφους.

Δίνεται, επίσης, έμφαση στην εφαρμογή συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων για προβολή και προώθηση των οινικών μας προϊόντων, στην εσωτερική αγορά και σε τρίτες χώρες, μέσω του σχεδίου κοινοτικών και κρατικών προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να συγχαρώ τον Όμιλο Οινοφίλων Αμμοχώστου,o οποίος με την πρωτοβουλία του γι΄αυτή τη διοργάνωση, στο πλαίσιο της κοινωνικής του προσφοράς, έρχεται να συνδράμει την Κυβέρνηση και τους οινοπαραγωγούς στην προσπάθεια για προώθηση του κυπριακού κρασιού.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στη αποψινή βραδιά. Είμαι βέβαιος ότι τη φετινή διοργάνωση θα ακολουθήσουν και άλλες και η βραδιά έκθεσης και προώθησης κυπριακού κρασιού θα καθιερωθεί σαν ετήσιος θεσμός. Ευχή και ελπίδα, οι διοργανώσεις που θα ακολουθήσουν να φιλοξενηθούν στην αγαπημένη πόλη του Ευαγόρα, την Αμμόχωστο.