7/2/11

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου
06/02/2011

Σε αυτό που είναι σταθερός ο ΔΗΣΥ είναι μόνο στην ισοπεδωτική επίκριση και στην ακατάσχετη κινδυνολογία για όλα, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου.



Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στεφάνου, αναφερόμενος στη σημερινή ομιλία του Προέδρου του ΔΗΣΥ κ. Νίκου Αναστασιάδη στο Πολιτικό Συνέδριο του ΔΗΣΥ, είπε: «Η σημερινή ομιλία του κ. Αναστασιάδη επαναβεβαίωσε κάτι που όλος ο κόσμος εδώ και καιρό έχει αντιληφθεί: ότι δηλαδή ο ΔΗΣΥ δεν έχει συγκεκριμένες θέσεις, αλλά μόνο γενικόλογες διακηρύξεις τις οποίες προσαρμόζει ανάλογα με την περίπτωση και το ακροατήριο, με αποτέλεσμα καθημερινά να πέφτει σε πολλές αλληλοαναιρούμενες αντιφάσεις.

Σε αυτό που είναι σταθερός ο ΔΗΣΥ είναι μόνο σε ένα πράγμα: στην ισοπεδωτική επίκριση και στην ακατάσχετη κινδυνολογία για όλα. Σε αυτό τον τόπο, κατά τον ΔΗΣΥ, όλα είναι λάθος.

Και δεν αρκείται μόνο σ’ αυτό. Με διάφορους εξωφρενικούς κα αστήριχτους ισχυρισμούς, αξιωματούχοι του ΔΗΣΥ καταγγέλλουν το κράτος ότι είναι απατεώνας, αφού τάχα στήνει αριθμούς. Τέτοιες συμπεριφορές πλήττουν την αξιοπιστία του κυπριακού κράτους μας διεθνώς. Και αυτό, σε μια εποχή που η κυπριακή οικονομία βρίσκεται κάτω από τον προσεκτικό φακό διάφορων οίκων αξιολόγησης, αλλά και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία μόλις πρόσφατα απέδωσε τα εύσημα για τα οικονομικά μέτρα της Κυβέρνησης.

Για την ομιλία του κ. Αναστασιάδη θα μπορούσαν να λεχθούν πολλά. Θα αρκεστούμε μόνο σε δύο σημεία:

·Στην πολυσέλιδη ομιλία του, ο κ. Αναστασιάδης δεν αναφέρθηκε ούτε μια φορά στη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, όταν μάλιστα πολύ πρόσφατα ο ίδιος σε συνέντευξή του σε εβδομαδιαία εφημερίδα άσκησε δριμεία κριτική στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επειδή δεν θεωρεί τη λύση αυτή ιδανική. Ποια είναι η σκοπιμότητα της απάλειψης της αναφοράς για την ομοσπονδία; Σε ποιους θέλει να απευθυνθεί ο κ. Αναστασιάδης και ποιους δεν θέλει να ενοχλήσει;

·Ο κ. Αναστασιάδης, στην ομιλία του σε σχέση με την εσωτερική πολιτική και το κράτος, καλεί τους πολίτες να μην αναζητούν ευθύνες για το παρελθόν. Απολύτως κατανοητό γιατί ο κ. Αναστασιάδης θέλει να διαγράψει το παρελθόν το οποίο είναι πολύ ενοχλητικό για το ΔΗΣΥ. Το παρελθόν πλήττει καίρια την αξιοπιστία των όσων σήμερα λέει ο ΔΗΣΥ. Οι ευθύνες του ΔΗΣΥ στη δημιουργία και στην όξυνση των στρεβλώσεων στη Δημόσια Υπηρεσία και στην οικονομία είναι τεράστιες. Στη δική τους δεκαετία δημιουργήθηκαν πολλές τέτοιες στρεβλώσεις και οξύνθηκαν πολλές άλλες. Τεράστιες ευθύνες έχει ο ΔΗΣΥ και για το υδροκέφαλο της Δημόσιας Υπηρεσίας και για τις πολλαπλές συντάξεις και για την αναξιοκρατία και για μια σειρά από άλλα ζητήματα τα οποία σήμερα θυμήθηκε ο ΔΗΣΥ ότι υπάρχουν και ζητά ως δια μαγείας να λυθούν εδώ και τώρα».

Απαντώντας, εξάλλου, σε δηλώσεις του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου για θέματα οικονομίας, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ο κ. Νεοφύτου «αναφέρεται σε ποσό των €130 εκ. τα οποία πληρώθηκαν, όπως λέει, στις 3 Ιανουαρίου για να μην επιβαρυνθούν τα οικονομικά δεδομένα του 2010. Απευθύνθηκα ξανά στο Υπουργείο Οικονομικών. Οι τεχνοκράτες του Υπουργείου Οικονομικών διαβεβαιώνουν ότι όποια υποχρέωση είχε το κράτος έναντι εργολάβων ή άλλων η διαδικασία εξόφλησής τους έγινε τον Δεκέμβριο, όπως προβλέπουν οι διαδικασίες που ακολουθούνται εδώ και δεκαετίες και όσα χρωστούσε το κράτος και θα έπρεπε να πληρώσει έχουν προσμετρηθεί στα οικονομικά δεδομένα του 2010.

Ο κ. Νεοφύτου μιλά για ‘πλαστικές επεμβάσεις’. Αυτό προσβάλλει την ακεραιότητα πρώτα απ΄ όλα και τον επαγγελματισμό τεχνοκρατών του κράτους. Και δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει. Το έκανε και στην περίπτωση της Στατιστικής Υπηρεσίας του κράτους. Όταν οι αριθμοί και τα δεδομένα της κυπριακής οικονομίας άρχισαν να βελτιώνονται, ο κ. Νεοφύτου ‘τα έβαλε’ με τη Στατιστική Υπηρεσία του κράτους αφήνοντας έντονα το υπονοούμενο ότι οι αριθμοί ήταν ‘στημένοι’. Και τη στιγμή μάλιστα που πολλές φορές ο ίδιος ο κ. Νεοφύτου είχε χρησιμοποιήσει αριθμητικά δεδομένα της Στατιστικής Υπηρεσίας του κράτους για να επικρίνει την Κυβέρνηση στα πολλά που επικρίνει, είτε για την οικονομία, είτε για άλλες πτυχές της εσωτερικής πολιτικής. Είναι με αυτό που επαναλαμβάνουμε ότι ο κ. Νεοφύτου και ο ΔΗΣΥ πλήττουν την αξιοπιστία του κράτους – ότι λίγο πολύ είναι ένα κράτος απατεώνας – και αυτό έχει αρνητικές παρενέργειες και συνέπειες για την Κύπρο διεθνώς.

Άλλωστε, αν έγιναν αυτά που λέει ο κ. Νεοφύτου θα φανεί τον μήνα Ιανουάριο. Ένα ποσό των €130 εκ. δεν είναι εύκολο να διαγραφεί και αν διαγράφηκε από τον Δεκέμβριο τότε θα φαίνεται στον Ιανουάριο. Σε μερικές μέρες θα φανούν τα στοιχεία και μάλιστα για ένα τόσο σημαντικό ποσό που αναμφίβολα θα επιβαρύνει τα αριθμητικά δεδομένα του Ιανουαρίου».

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού κ. Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία καμιά ανάμειξη δεν είχε στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας των Τουρκοκυπρίων στα κατεχόμενα. Και το δηλώνω αυτό κατηγορηματικά και ευθαρσώς. Οι διαδηλώσεις όμως των Τουρκοκυπρίων δίνουν πολλές απαντήσεις στον ίδιο τον Τούρκο Πρωθυπουργό για το παράνομο της παρουσίας της Τουρκίας στην Κύπρο. Οι Τουρκοκύπριοι δηλώνουν στον κ. Ερντογάν ότι δεν είναι κάποια αγέλη που περιμένει από την Τουρκία να την ταΐσει. Του είπαν ότι έχουν και αυτοί αξιοπρέπεια, όπως και οι Ελληνοκύπριοι έχουν αξιοπρέπεια και γι’ αυτό ο κυπριακός λαός αγωνίζεται να απαλλαχθεί από την κατοχή και να ζήσει ελεύθερα στο δικό του επανενωμένο κράτος και να είναι αφέντης στον δικό του τόπο.

Ο κ. Ερντογάν μίλησε για στρατηγικά συμφέροντα της Τουρκίας που εξυπηρετούνται από την παρουσία της χώρας του σε ένα ανεξάρτητο κράτος, όπως είναι η Κυπριακή Δημοκρατία. Κανένα στρατηγικό συμφέρον δεν δικαιολογεί και δεν νομιμοποιεί την παραβίαση του διεθνούς νόμου και του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, στην οποία η Τουρκία προβαίνει από το 1974 με την παράνομη εισβολή και κατοχή στην Κύπρο. Άλλωστε, οι παρανομίες της Τουρκίας ευθαρσώς υποδεικνύονται σε αποφάσεις του ΟΗΕ και άλλων πολλών διεθνών οργανισμών.

Ας κατανοήσει, λοιπόν, η Τουρκία ότι η Κύπρος είναι για τους Κυπρίους, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους και επιτέλους ας σεβαστεί και εφαρμόσει τα Ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Κύπρο. Για να απελευθερωθεί η Κύπρος και να επανενωθεί η χώρα και ο λαός».

Όσον αφορά το θέμα που συζητήθηκε στην έκτακτη Σύνοδο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «η συζήτηση που έγινε ήταν στη βάση διάφορων απόψεων που είχαν τεθεί για να διερευνηθεί το έδαφος αναφορικά με το αν μπορούν να συζητηθούν απόψεις που κύρια η Γαλλία και η Γερμανία έχουν για ζητήματα φορολογίας και κοινωνικής πολιτικής. Αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, εξέφρασαν τη θέση ότι αυτές οι απόψεις δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές διότι περιορίζουν και πλήττουν το κοινωνικό κράτος. Έγινε δε ξεκάθαρο ότι τα ζητήματα που αναφέρονται στις κοινωνικές παροχές και άλλα συναφή ζητήματα είναι θέματα εθνικής υπόθεσης του κάθε κράτους και ούτε η Συνθήκη της Λισαβόνας, ούτε το ευρωπαϊκό κεκτημένο λέει κάτι διαφορετικό».

Κληθείς να πει κατά πόσο εκτιμά ότι υπάρχει ενδεχόμενο η πρόταση της Γαλλίας και της Γερμανίας, που ουσιαστικά εξαφανίζει την ΑΤΑ, θέτει κατώτατο συντελεστή για τη φορολόγηση των εταιρειών κ.ά., να τύχει έγκρισης, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «η συζήτηση που έχει γίνει στο Συμβούλιο έχει καταδείξει ότι είναι πάρα πολλές οι χώρες που δεν κάνουν αποδεκτές αυτές τις προτάσεις. Και σωστά έχετε επισημάνει μια σειρά από θέματα που είναι πολύ σημαντικά για διάφορες χώρες της ΕΕ αλλά και για την ίδια την Κύπρο. Είναι γνωστό ότι η ΑΤΑ, που είναι μια κατάκτηση των εργαζομένων εδώ και δεκαετίες, διασφαλίζει από τη μια ένα ικανοποιητικό βιοτικό επίπεδο στους εργαζομένους και από την άλλη λειτουργεί πάρα πολύ θετικά στην ύπαρξη κοινωνικής και εργατικής ειρήνης στην Κύπρο, κάτι που είναι πολύ σημαντικό και για το ίδιο το κράτος και για την ίδια την οικονομία. Από την άλλη είναι, επίσης, σημαντικό ότι η Κύπρος, με τον τρόπο που έχει διαμορφώσει τα φορολογικά της δεδομένα, λειτουργεί ως μια χώρα προσέλκυσης επενδύσεων, κάτι που είναι πολύ χρήσιμο για την κυπριακή οικονομία. Σημειώνω ότι αυτά τα μέτρα που προτείνονται έχουν τύχει της αντίδρασης πολλών κρατών μελών και νομίζω ότι αυτό μπορεί να καθορίσει και την πιθανή εξέλιξη στα θέματα αυτά».

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του κ. Ερντογάν ότι αυτός έχει το «πάνω χέρι» για το Κυπριακό και ότι αυτός αποφασίζει και κατά πόσον η Κυβέρνηση πήρε κάτι από αυτές τις δηλώσεις, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «και αυτές οι δηλώσεις εντάσσονται στο πλαίσιο των προκλητικών δηλώσεων στις οποίες, ειδικά το τελευταίο διάστημα, Τούρκοι αξιωματούχοι και η τουρκική ηγεσία προβαίνουν και σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ίδιας της ΕΕ. Άρα, δεν θα έλεγα ότι πήραμε κάτι θετικό, αλλά αρνητικό από αυτές τις δηλώσεις».