7/2/11

Χαιρετισμός του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνη Πασχαλίδη στην τελετή απονομής του Κυπριακού Βραβείου Εξαγωγών 2009
07/02/2011







Εξοχότατε κ. Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας,
Κυρίες και κύριοι, φίλοι και φίλες,

Θέλω να σας καλωσορίσω και να σας ευχαριστήσω που βρίσκεστε σήμερα εδώ, στη φετινή τελετή απονομής του Κυπριακού Βραβείου Εξαγωγών, η οποία συνδιοργανώνεται από το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

Η παρουσία σας εδώ σήμερα, κ. Πρόεδρε, επιβεβαιώνει για ακόμα μια φορά το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης και εσάς προσωπικά για τον επιχειρηματικό μας κόσμο καθώς και την αναγνώριση των συνεχών προσπαθειών του για διείσδυση, με αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα, στις αγορές του εξωτερικού. Ο καταξιωμένος θεσμός του Κυπριακού Βραβείου Εξαγωγών καθιερώθηκε με μεγάλη επιτυχία εδώ και 29 χρόνια, από το 1982, με σκοπό την αναγνώριση και επιβράβευση της εξαιρετικής προσπάθειας του εμποροβιομηχανικού κόσμου της Κύπρου για αύξηση των εξαγωγών κυπριακών βιομηχανικών και γεωργικών προϊόντων και υπηρεσιών.

Το ζητούμενο είναι μια οικονομία που παράγει περισσότερα από όσα καταναλώνει. Είναι μια οικονομία που μπορεί να εξάγει ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες, αλλά και να προσελκύει κεφάλαια και επενδύσεις. Αν θέλουμε να κερδίσουμε αυτό το στοίχημα χρειαζόμαστε γενναίες και τολμηρές επιχειρήσεις που αξιοποιούν τις ευκαιρίες που τους προσφέρονται.

Η Κύπρος διαθέτει μια εξωστρεφή οικονομία. Λόγω της γεωγραφικής της θέσης διατηρούσε πάντοτε στενές οικονομικές σχέσεις με άλλες χώρες. Πρόσθετα, λόγω του μικρού μεγέθους της επιτόπιας αγοράς της καθώς επίσης και της ανοικτής οικονομίας της, η πρόσβαση σε ξένες αγορές θεωρείται εξαιρετικά σημαντική. Ως αποτέλεσμα το εμπόριο, το οποίο αποτελεί έναν από τους σημαντικότερούς τομείς της κυπριακής οικονομίας, προσφέρει σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου. Κατά το 2009 οι συνολικές εξαγωγές αντιστοιχούσαν με περίπου το 6% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

Επίσης, κατά το 2009 οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων αποτέλεσαν τον μεγαλύτερο όγκο εγχώριων εξαγωγών της Κύπρου με μερίδιο 61%. Οι σημαντικότερες κατηγορίες βιομηχανικών προϊόντων που εξήχθησαν ήταν τα φαρμακευτικά προϊόντα, οι δίοδοι εκπομπής φωτός, τα προϊόντα ανακύκλωσης και τα τσιγάρα.

Οι εξαγωγές ακατέργαστων και κατεργασμένων γεωργικών προϊόντων αποτέλεσαν το 34% των συνολικών εγχώριων εξαγωγών. Ειδικότερα μέσα στο 2009 τα κυριότερα προϊόντα εξαγωγής στον τομέα των ακατέργαστων γεωργικών προϊόντων ήταν οι πατάτες και τα εσπεριδοειδή και στον τομέα των κατεργασμένων γεωργικών προϊόντων το χαλούμι, οι χυμοί φρούτων και λαχανικών και τα κρέατα. Αξιοσημείωτη ήταν η αύξηση στις εξαγωγές χαλουμιού οι οποίες ανήλθαν το 2009 στα €41,2 εκ., καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 18% έναντι του προηγούμενου έτους.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελούν τις κυριότερες εξαγωγικές αγορές της Κύπρου. Μέσα στο 2009 απορρόφησαν το 59% των εγχώριων εξαγωγών. Η κυριότερη αγορά είναι η Γερμανία και ακολουθούν η Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιταλία. Τη δεύτερη μεγάλης εξαγωγικής σημασίας ομάδα χωρών για την Κύπρο αποτελούν οι χώρες της Μέσης Ανατολής, οι οποίες απορρόφησαν μέσα στο 2009 περίπου το 14% των κυπριακών εξαγωγών, με κυριότερες αγορές αυτές του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Στόχος της Κυβέρνησης είναι η περαιτέρω ανάπτυξη των κυπριακών εξαγωγών προϊόντων και υπηρεσιών. Για την επίτευξη του στόχου αυτού σχεδιάστηκε και τέθηκε σε εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων, μέσω του οποίου ενισχύεται η προσπάθεια των κυπριακών επιχειρήσεων για αποτελεσματική δραστηριοποίησή τους στις αγορές του εξωτερικού. Το πρόγραμμα δράσης περιλαμβάνει την προβολή και προώθηση των προϊόντων εγχώριας παραγωγής της Κύπρου, την παροχή ενισχύσεων και κινήτρων με προσανατολισμό στην αύξηση των εξαγωγών με τη συμμετοχή σε διεθνείς εμπορικές εκθέσεις του εξωτερικού, την οργάνωση εμπορικών αποστολών, τη διαφήμιση και την έρευνα αγοράς.

Πρόσθετα στην προσπάθεια αυτή ενεργό ρόλο διαδραματίζουν και τα 11 εμπορικά κέντρα τα οποία λειτουργούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου μας σε επιλεγμένες αγορές του εξωτερικού. Κύρια δραστηριότητα των εμπορικών κέντρων είναι η προώθηση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών στις αγορές του εξωτερικού. Σήμερα λειτουργούν εμπορικά κέντρα σε Αίγυπτο, Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ηνωμένο Βασίλειο, Λίβανο, Πολωνία και Ρωσία.

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες ο τομέας των Υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένου και του τουρισμού, παρουσιάζει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και σήμερα θεωρείται η κινητήριος δύναμη για περαιτέρω ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας. Ο κλάδος των επαγγελματικών και επιχειρηματικών υπηρεσιών αποτελείται από ένα ευρύ φάσμα οικονομικών δραστηριοτήτων που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, νομικές και λογιστικές υπηρεσίες, χρηματιστηριακές και ασφαλιστικές υπηρεσίες, υπηρεσίες υγείας και ευεξίας, εκπαιδευτικές υπηρεσίες, υπηρεσίες ναυτιλίας και διαχείρισης πλοίων, ταξιδιωτικές και τουριστικές υπηρεσίες και υπηρεσίες πληροφορικής και επικοινωνιών. Κατά το 2009 οι εξαγωγές υπηρεσιών κυμάνθηκαν στα €7 δις.

Η ενίσχυση των εξαγωγικών δυνατοτήτων των επαγγελματικών και άλλων τομέων υπηρεσιών αποτελεί σταθερή στρατηγική προτεραιότητα της Κυβέρνησης. Κύριος στόχος του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού είναι να συμβάλει άμεσα σε αυτήν την προσπάθεια μέσω της προβολής της Κύπρου ως διεθνούς επιχειρηματικού κέντρου και κέντρου παροχής υπηρεσιών σε αγορές του εξωτερικού, καθώς και μέσω της ενίσχυσης των εξαγωγικών προσπαθειών των Κύπριων επιχειρηματιών.

Κεντρικός στόχος της προσπάθειάς μας είναι η δημιουργία ενός νέου, υγιούς περιβάλλοντος μέσα στο οποίο θα μπορέσει το εμπόριο να ανοίξει τα φτερά του και να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης όλης της οικονομικής δραστηριότητας στον τόπο μας.

Καταλήγοντας, θα ήθελα να καλέσω τον εμποροβιομηχανικό κόσμο να ανταποκριθεί στις νέες εξελίξεις και να αξιοποιήσει, στον μέγιστο δυνατό βαθμό, τις ευκαιρίες και καινοτομίες που παρουσιάζονται και οι οποίες θα οδηγήσουν στον εκσυγχρονισμό του επιχειρηματικού περιβάλλοντος του τόπου μας και στην οικονομική ανάπτυξη.

Τέλος, θα ήθελα να συγχαρώ θερμά τις βιομηχανίες και επιχειρήσεις που βραβεύονται σήμερα και να ευχαριστήσω το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο τόσο για τη συνδιοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης όσο και για την άριστη συνεργασία με το Υπουργείο, η οποία έφερε και συνεχίζει να φέρνει πολύ καλά αποτελέσματα. Ευχαριστώ, επίσης, τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Επιλογής για το αξιόλογο και αντικειμενικό έργο που επιτελούν.