11/1/11

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νεοκλή Συλικιώτη στην κοινή συνέντευξη Τύπου με την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Σωτηρούλα Χαραλάμπους με θέμα τη σύγκληση συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου για τα ποσά που δαπανώνται για τους αιτητές πολιτικού ασύλου και πολιτικούς πρόσφυγες
11/01/2011





Φίλες και φίλοι δημοσιογράφοι,

Σας ευχαριστώ για την κάλυψη της δημοσιογραφικής διάσκεψης. Σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου όχι μόνο ενήργησε με τρόπο που την φέρνει σε σύγκρουση με την εκτελεστική εξουσία, προκαλώντας θεσμικό ζήτημα, αλλά καταρράκωσε το κύρος της Βουλής των Αντιπροσώπων ερχόμενη σε απευθείας ρήξη με όσα και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και οι Αρχηγοί ή εκπρόσωποι των κομμάτων έχουν συμφωνήσει για το πώς θα πρέπει να λειτουργούν οι Κοινοβουλευτικές Επιτροπές, στη βάση πάντα των κανονισμών της Βουλής.

Και για να αναφερθώ στα πραγματικά γεγονότα: Όταν η συνάδελφός μου Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Σωτηρούλα Χαραλάμπους και εγώ προσκληθήκαμε να παρευρεθούμε στη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου για συζήτηση του θέματος «Τα ποσά που δαπανώνται για τους αιτητές πολιτικού ασύλου και τους πολιτικούς πρόσφυγες στην Κύπρο καθώς και τα επιδόματα που καταβάλλονται σε αυτούς», απευθυνθήκαμε στον Πρόεδρο της Βουλής με επιστολή μας, εξηγώντας πως για τη συζήτηση του ίδιου θέματος, με τα ίδια ερωτήματα, έχουμε ήδη παρευρεθεί και δώσαμε πλήρεις απαντήσεις σε πολλές και διαφορετικές συνεδρίες Κοινοβουλευτικών Επιτροπών και συγκεκριμένα σε δύο συνεδρίες της Επιτροπής Ελέγχου, στην Επιτροπή Θεσμών όπως και στην Επιτροπή Οικονομικών, στο πλαίσιο της συζήτησης για τους προϋπολογισμούς. Πολύ περισσότερο που η Επιτροπή Ελέγχου θα έχει την ευκαιρία να πάρει τις απαντήσεις που θέλει γι’ αυτό το θέμα πολύ σύντομα, όταν θα βρισκόμαστε ενώπιόν της για τη συζήτηση της Ετήσιας Έκθεσης της Γενικής Ελέγκτριας για το 2009. Άποψή μας είναι πως επιτέλους θα πρέπει να πάψει αυτή η πρακτική της παράλληλης εξέτασης των ίδιων θεμάτων από διαφορετικές Κοινοβουλευτικές Επιτροπές που δεν προσφέρει τίποτα ουσιαστικό στην πραγματική παραγωγή της πολιτικής και που απλώς εξυπηρετεί όσους, πλειοδοτώντας στο λαϊκισμό, θέλουν να μετατρέψουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε άλλη μια αρένα στον προεκλογικό τους αγώνα για τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.

Στην απαντητική του επιστολή ημερομηνίας 5 Ιανουαρίου 2011, ο Πρόεδρος της Βουλής σαφώς μας επισήμανε πως τόσο η δική του άποψη όσο και αυτή των Αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων που παρευρέθηκαν στη σχετική σύσκεψη όπου συζητήθηκε το εν λόγω θέμα ήταν πως «η παράλληλη εξέταση από Κοινοβουλευτικές Επιτροπές όμοιων ή παρόμοιων θεμάτων είναι φαινόμενο που πρέπει να αποφεύγεται τόσο για πρακτικούς όσο και για ουσιαστικούς λόγους. Αυτό άλλωστε επιβάλλει και ο ίδιος ο κανονισμός της Βουλής και προς την κατεύθυνση αυτή έχουν ήδη γίνει ενέργειες προς τους Προέδρους των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, ενώ επίσης μελετώνται τρόποι περαιτέρω αντιμετώπισης του προβλήματος αυτού στα πλαίσια της βελτίωσης της λειτουργίας των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών».

Αυτά τα στοιχεία τα καταθέτω για να υποδείξω το μέγεθος του σφάλματος που διέπραξε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου.

Αυτά επί της διαδικασίας, γιατί επί της ουσίας του θέματος θα επαναλάβω πως εφαρμόζοντας για πρώτη φορά μια ολοκληρωμένη και συγκροτημένη μεταναστευτική πολιτική έχουμε επιτύχει να αντιμετωπίσουμε τις πλέον κρίσιμες πτυχές αυτού του φαινομένου που ονομάζεται μετανάστευση, συμπεριλαμβανομένων της νόμιμης μετανάστευσης, της παράνομης μετανάστευσης, της σωστής ένταξης των μεταναστών στην κυπριακή κοινωνία κλπ. Έτσι, μεταξύ πολλών άλλων, έχουμε επιτύχει τη θεαματική μείωση εισροής λαθρομεταναστών από τα κατεχόμενα. Με βάση τα στατιστικά στοιχεία από την Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αστυνομίας, ενώ το 2008 εισήλθαν 5.162 λαθρομετανάστες από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές, μέχρι και τον Νοέμβριο του 2010 ο αριθμός αυτός περιορίστηκε στους 1709. Και αυτό είναι το αποτέλεσμα τόσο της δράσης μας εντός Κύπρου με τα μέτρα που θέσαμε σε εφαρμογή για την καλύτερη επιτήρηση της πράσινης γραμμής και τη βελτίωση και επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων ασύλου όσο και της δράσης μας εντός της ΕΕ.

Συγκεκριμένα:

1) Έχουμε αξιοποιήσει τα διαθέσιμα προς την Κύπρο κονδύλια από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων για την αγορά σύγχρονου εξοπλισμού, όπως για παράδειγμα ελικοπτέρων ή και οχημάτων που έμμεσα συμβάλλουν και στην καλύτερη επιτήρηση της πράσινης γραμμής.
2) Επιτύχαμε να επιτηρούμε καλύτερα τις ακτές μας γι’ αυτό και δεν βλέπουμε πλέον να εισρέουν λαθρομετανάστες με τις βάρκες όπως συνέβαινε στο παρελθόν.
3) Όσον αφορά το θέμα των επιδομάτων, για πρώτη φορά έχει δρομολογηθεί η δημιουργία επαρκών χώρων υποδοχής για τους αιτητές πολιτικού ασύλου όπως και χώρου φύλαξης όσων θα επιστραφούν στις χώρες τους. Αυτές οι αποφάσεις σταδιακά θα οδηγήσουν στον περιορισμό της παροχής επιδομάτων.
4) Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως το 2004, λόγω των λαθών και παραλείψεων των προηγούμενων Κυβερνήσεων, η Κύπρος ήταν ουσιαστικά μια ανοχύρωτη πολιτεία. Διέθετε μια υποτυπώδη Υπηρεσία Ασύλου που μόλις είχε συσταθεί, ένα υποστελεχωμένο και ανεπαρκές Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης και παντελή έλλειψη χώρων υποδοχής αιτητών ασύλου. Ως αποτέλεσμα, ενώ το 2005 είχαμε 11,5 χιλιάδες εκκρεμούσες αιτήσεις ασύλου και η εξέταση μιας αίτησης διαρκούσε δύο- τρία χρόνια, με όλα τα αρνητικά συνεπακόλουθα, σήμερα έχουμε μειώσει αυτόν τον αριθμό στους 1000 περίπου, ενώ η διάρκεια εξέτασης των αιτήσεων είναι μικρότερη από έξι μήνες.

Καταλήγοντας, να επισημάνω πως, όπως πολύ σωστά και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει επισημάνει, στην Κύπρο αντιμετωπίζουμε πρόβλημα ρατσισμού, το οποίο και καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, και όχι πρόβλημα μετανάστευσης.