12/1/11

Δηλώσεις του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό μετά τη σημερινή συνάντηση των δυο ηγετών
12/01/2011





Μετά τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια και του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Ντερβίς Έρογλου στο πλαίσιο των συνομιλιών που διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ, σε εισαγωγική του δήλωση, καλωσόρισε τον κ. Έρογλου μετά την πρόσφατη επιτυχή χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε.

Εξέφρασε δε την ικανοποίησή του που ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ήταν σε θέση να παρευρεθεί στη σημερινή συνάντηση. Ευχήθηκε όπως το 2011 να είναι μια καλή χρονιά όσον αφορά το κυπριακό πρόβλημα και συνέχισε:

"Οι ηγέτες συζήτησαν σήμερα τα θέματα της διακυβέρνησης και του διαμερισμού εξουσιών. Και οι δυο πλευρές έθεσαν κάποιες προτάσεις, τις οποίες θα μελετήσουν αργότερα. Οι Σύμβουλοι των δυο ηγετών θα συναντηθούν πολύ σύντομα. Η επόμενη συνάντηση των δυο ηγετών είναι για την επόμενη Παρασκευή στις 10 π.μ. Αυτή θα είναι και η τελευταία συνάντηση πριν τη συνάντηση της Γενεύης με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, η οποία έχει οριστεί για τις 26 Ιανουαρίου".

Κληθείς να αναφέρει ποιες είναι οι προσδοκίες των Ηνωμένων Εθνών όσον αφορά τη συνάντηση της Γενεύης, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι δυο σημεία μπορούν να εξαχθούν από αυτή τη συνάντηση. Το ένα, ανέφερε, είναι ότι οι ηγέτες θα είναι σε θέση να αναφερθούν στην πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις από τότε που είχαν συναντήσει τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη τον περασμένο Δεκέμβριο και δεύτερον, στα επόμενα βήματά τους. Βεβαίως, τόνισε ο κ. Ντάουνερ, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα συζητήσει μαζί τους και τα δυο αυτά σημεία και πώς οι δυο ηγέτες τα έχουν επιληφθεί, εντοπίζοντας τα καίρια ζητήματα τα οποία ακόμη χρειάζονται να επιλύσουν στις συνομιλίες που είχαν για ορισμένα θέματα", ανέφερε ο κ. Ντάουνερ, τονίζοντας ότι η συνάντηση της Γενεύης θα είναι πάρα πολύ σημαντική.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Ντάουνερ ανέφερε ότι τα καίρια ζητήματα τα οποία χρειάζονται επίλυση έχουν ήδη εντοπιστεί και ότι στόχος των δυο ηγετών είναι να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις.

Στη συνέχεια, σε ερώτηση εάν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο πλάνο πριν μεταβούν στη Γενεύη, ο κ. Ντάουνερ απάντησε ότι, κατά τη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη, είναι βέβαιος ότι θα γίνει συζήτηση με τον Γενικό Γραμματέα όσον αφορά τα επόμενα βήματα, και πρόσθεσε: "Αυτό νομίζω είναι το κατάλληλο μέρος για να συζητηθεί αυτό. Εξάλλου, είναι αυτό που ο Γενικός Γραμματέας επιθυμεί να συζητήσει μαζί τους". Και επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή οι δυο ηγέτες προσπαθούν να εξεύρουν όσες το δυνατό περισσότερες συγκλίσεις και έχουν εντοπίσει αυτά που θεωρούν ως τα καίρια ζητήματα, τα οποία πρέπει να επιλυθούν. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, θα είναι μια πολύ παραγωγική συνάντηση, πρόσθεσε.

Σε ερώτηση εάν θα υπάρξει κάποιο χρονοδιάγραμμα το οποίο θα συμφωνηθεί στις 26 του μήνα, δεδομένου ότι οι συνομιλίες δεν μπορούν να συνεχιστούν επ 'αόριστον, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι ανέκαθεν υποστήριζε ότι, όσον αφορά αυτή τη διαδικασία εδώ στην Κύπρο, η οποία συνεχίζεται για πάρα πολύ καιρό, δεν τίθεται θέμα για καθορισμό συγκεκριμένης ημερομηνίας. Και πρόσθεσε: "Αυτό που είναι σημαντικό είναι η διαδικασία να είναι μια διαδικασία η οποία να έχει δυναμική, η οποία ξεκάθαρα να προχωρά. Όταν φτάσαμε στα μέσα περίπου του περασμένου Οκτωβρίου, και ήταν σαφές ότι η όλη διαδικασία είχε αρχίσει να χάνει την δυναμική της, ο Γενικός Γραμματέας σκέφτηκε ότι θα έχει κάποιο νόημα γι 'αυτόν να παρέμβει και να παρέμβει άμεσα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτό". Ο κ. Ντάουνερ εξέφρασε, επίσης, την εκτίμησή του ότι, από τις 18 Νοεμβρίου, η διαδικασία έχει επανακτήσει τη δυναμική της. Ο Γενικός Γραμματέας θα ζητήσει να ενημερωθεί πώς οι ηγέτες προτείνουν να προχωρήσει η διαδικασία μετά από την συνάντηση στις 26 Ιανουαρίου και θα θελήσει να είναι βέβαιος ότι η διαδικασία θα έχει αρκετή δυναμική, χωρίς ο ίδιος να χρειάζεται να προσδιορίσει μια συγκεκριμένη ημερομηνία κατά την οποία όλα θα πρέπει να υπογραφούν, να σφραγιστούν και να παραδοθούν. Αυτό που θα επιδιώξει, συνέχισε, είναι να διατηρηθεί η δυναμική στη διαδικασία και εξήγησε πως η συνέχιση της πορείας, και κατ’ ακρίβεια, η συνέχιση των διαπραγματεύσεων από τις δυο πλευρές σημαίνει να είναι σε θέση να καταθέτουν προτάσεις, καθώς και εναλλακτικές προτάσεις στην περίπτωση που οι αρχικές δεν γίνουν αποδεκτές, όπως επίσης, και να προσπαθούν να γεφυρώνουν τις διαφορές τους με στόχο την επίτευξη συγκλίσεων.

Όσον αφορά τη γεφύρωση των διαφορών και τον ρόλο που θα διαδραματίζει ο ΟΗΕ, ο κ. Ντάουνερ απάντησε: «Ο ρόλος του ΟΗΕ δεν έχει αλλάξει. Ο ρόλος του ΟΗΕ είναι ο ίδιος όπως έχω αναφέρει με ευκρίνεια σε πολλές περιπτώσεις τα τελευταία δύο χρόνια, όπως και ο Γενικός Γραμματέας έχει διατυπώσει επίσης. Τίποτα δεν έχει αλλάξει σε σχέση με τον ρόλο των Ηνωμένων Εθνών και δεν πρόκειται να αλλάξει".