15/12/10

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στην εκδήλωση για τα "50 χρόνια Συνταγματικής Δικαιοσύνης" που διοργανώνει το Ανώτατο Δικαστήριο
15/12/2010
Να μη μεταδοθεί πριν τις 7.00 μ.μ.



Με ιδιαίτερη χαρά συμμετέχω στην αποψινή εκδήλωση που διοργανώνει το Ανώτατο Δικαστήριο, η οποία σημασιολογικά εντάσσεται και συμπληρώνει, με ξεχωριστό τρόπο, τους εορτασμούς για τα 50χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση. Η συμμετοχή σε μια τέτοια εκδήλωση δεν μπορεί παρά να χαροποιεί κάθε δημοκρατικό άνθρωπο, είτε κατέχει κάποιο δημόσιο αξίωμα, είτε είναι απλά και μόνο πολίτης αυτού του τόπου. Και ο λόγος αφορά, κυρίως, στη συνειδητοποίηση μιας πολύ σημαντικής πραγματικότητας: ότι, παρά τις αντιξοότητες και τις δυσχέρειες που καθόρισαν την πορεία του κυπριακού κράτους, ευθύς μετά την ανεξαρτησία του, έχει διανυθεί πολύ μεγάλος δρόμος στην προσπάθεια διασφάλισης συνθηκών κράτους-δικαίου και ενίσχυσης των δημοκρατικών θεσμών, με τη συνεργασία όλων των εξουσιών, των φορέων και οργάνων της πολιτείας.

Η σημερινή εποχή, παγκόσμια, καθορίζεται από συνεχείς και απρόβλεπτες πολλές φορές αλλαγές, εξελίξεις και ανατροπές, που επηρεάζουν με πολλαπλούς τρόπους την ανθρώπινη ύπαρξη και τη ζωή μας. Η απόλυτη προσήλωση στις αρχές της δικαιοσύνης, της ισότητας έναντι του Νόμου και ο σεβασμός κάθε ατόμου ξεχωριστά και των δικαιωμάτων του, ως μέλους του κοινωνικού συνόλου, προβάλλει περισσότερο από ποτέ άλλοτε επιτακτικά, όχι μόνο ως προσδοκία, αλλά και ως απαίτηση των καιρών, μαζί και των πολιτών.

Σε μια δημοκρατικά οργανωμένη πολιτεία, προσηλωμένη στην αρχή της διάκρισης των εξουσιών, η ύπαρξη ανεξάρτητου, ισχυρού και αποτελεσματικού φορέα απονομής της δικαιοσύνης αποτελεί τον πρώτο και κυριότερο εγγυητή του κράτους-δικαίου και της υπεροχής του Νόμου.

Η κυπριακή δικαιοσύνη, θωρακισμένη από το Σύνταγμα με ισχυρή ανεξαρτησία, είναι εντεταλμένη να διαδραματίζει τον ρόλο φύλακα της τήρησης του υπέρτατου Νόμου του κράτους, του φρουρού της νομιμότητας και της αποτελεσματικής ασπίδας εναντίον κάθε μορφής αυθαιρεσίας.

Έχοντας υποστεί και στο χώρο της, τις συνέπειες της πολυτάραχης ιστορίας του τόπου, που είχαν ως αποτέλεσμα, λίγα μόλις χρόνια μετά την ανεξαρτησία, να συγχωνευθούν οι εξουσίες και αρμοδιότητες των δύο ξεχωριστών ανώτατων δικαιοδοτικών οργάνων που προέβλεπε το Σύνταγμα σε ένα, κατ’ επίκληση του Δικαίου της Ανάγκης, η κυπριακή δικαιοσύνη με αμεροληψία και συνέπεια υπηρέτησε τον Νόμο και τον άνθρωπο και έχει συμβάλει ουσιαστικά και πολύτιμα στην εδραίωση συνθηκών ισοπολιτείας στην πατρίδα μας.

Πιστεύω ακράδαντα, και είμαι ευτυχής γι’ αυτό, ότι η κυπριακή δικαιοσύνη χαίρει της ανεπιφύλακτης εμπιστοσύνης του λαού, και δικαίως, γιατί έχει καθιερωθεί στη συνείδηση του πολίτη ως ο εγκυρότερος υπερασπιστής των δικαιωμάτων του και η ασφαλέστερη ασπίδα των δικαίων του.

Να μου επιτρέψετε να προσθέσω ότι, στην ανάπτυξη αυτής της εμπιστοσύνης συνέβαλε και η μεγάλη εκτίμηση και αναγνώριση και στήριξη των άλλων δύο κρατικών εξουσιών προς τη δικαιοσύνη. Από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, διαχρονικά η πολιτική ηγεσία του τόπου μας, στο σύνολό της, υιοθέτησε σταθερή στάση διαφύλαξης της ανεξαρτησίας, λειτουργικής και προσωπικής, του Δικαστή και σεβασμού προς τις αποφάσεις των Δικαστηρίων μας, ανεξαρτήτως αν συμφωνούσε ή αν είχε για ορισμένες από αυτές επιφυλάξεις, ακόμη και διαφωνίες.

Αγαπητοί φίλοι,

Στον τομέα της στελέχωσης των δικαστηρίων, καθώς και στην ανάπτυξη και βελτίωση των κτηριακών εγκαταστάσεων για τη δικαιοσύνη, έχουν επιτελεστεί πολλά και σημαντικά από την πολιτεία.

Σε ό,τι αφορά στη λειτουργία των δικαστηρίων, η πολιτική της Κυβέρνησης στοχεύει στην ενίσχυση, σε στενή συνεργασία με το Ανώτατο Δικαστήριο, και στο πλαίσιο των δικών μας αρμοδιοτήτων, όλων σφαιρικά των παραγόντων που σχετίζονται και μπορούν να συμβάλουν στην ομαλή και απρόσκοπτη απονομή της δικαιοσύνης, με απόλυτο σεβασμό στη συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία και αυτονομία της. Ο τεχνολογικός εκσυγχρονισμός της δικαιοσύνης είναι επιτακτική ανάγκη των καιρών ώστε να επιταχυνθεί η απονομή της δικαιοσύνης. Ο χρόνος απονομής της δικαιοσύνης, χωρίς αχρείαστη καθυστέρηση, συνιστά μια ουσιαστική παράμετρο για το επίπεδο απονομής της δικαιοσύνης.

Ασφαλώς, οι κτηριακές εγκαταστάσεις, η υποδομή, η στελέχωση και οι τεχνολογικές διευκολύνσεις συμβάλλουν στα υψηλά επίπεδα απονομής της δικαιοσύνης, που απολαμβάνουμε στον τόπο μας.

Η καρδιά, όμως, του να απονέμεις το δίκαιο, χωρίς φόβο ή πάθος, ορθά και αμερόληπτα βρίσκεται αποκλειστικά και μόνο στη νομική γνώση, το ήθος, την αρετή και τη συνείδηση των Δικαστών.

Στην κυπριακή δικαιοσύνη, που γιορτάζει φέτος 50 χρόνια συντεταγμένης παρουσίας, εύχομαι να συνεχίσει με την ίδια αφοσίωση και αποτελεσματικότητα την υψηλή αποστολή της, στην εξυπηρέτηση του Νόμου και του λαού.