15/12/10

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στα εγκαίνια της έκθεσης: «50 Χρόνια Έργα και Συγκοινωνίες», στο Κυπριακό Αρχαιολογικό Μουσείο

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στα εγκαίνια της έκθεσης: «50 Χρόνια Έργα και Συγκοινωνίες», στο Κυπριακό Αρχαιολογικό Μουσείο
15/12/2010






Είναι με μεγάλη χαρά που τελώ σήμερα τα εγκαίνια της Έκθεσης «50 Χρόνια Έργα και Συγκοινωνίες» που διοργανώνει το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων.

Όταν στις 16 Αυγούστου 1960 σχηματίστηκε η πρώτη Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο εκ Λεμεσού ορμώμενος, αείμνηστος σήμερα, Ανδρέας Παπαδόπουλος ορκιζόταν ως ο πρώτος Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων.

Το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων ήταν εξ αρχής ένα από τα σημαντικότερα Υπουργεία της Κυπριακής Δημοκρατίας λόγω της ευρύτητας και σπουδαιότητας των αρμοδιοτήτων του. Ορισμένα από τα Τμήματά του, όπως το Τμήμα Δημοσίων Έργων, το Τμήμα Αρχαιοτήτων και το Τμήμα Ταχυδρομικών Υπηρεσιών προϋπήρχαν της ίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας και οι ρίζες τους φθάνουν πίσω, στα πρώτα χρόνια της αγγλοκρατίας.

Σταδιακά, οι αρμοδιότητες αυτές διευρύνονταν ακόμη περισσότερο, ώστε σήμερα να έχουμε ένα Υπουργείο με εννέα συνολικά Τμήματα και τέσσερις βασικούς τομείς αρμοδιότητας, τον τομέα των έργων, τον τομέα των συγκοινωνιών και μεταφορών, τον τομέα των επικοινωνιών και τις αρχαιότητες.

Η σημασία των εν λόγω τομέων στην οικονομία του τόπου είναι προφανής. Οι τομείς αυτοί επιφορτίζονται με:

· Τη γρήγορη, άνετη και ασφαλή διακίνηση των πολιτών στο οδικό δίκτυο.
· Την αύξηση του επιπέδου οδικής ασφάλειας.
· Την εισαγωγή τολμηρών λύσεων στο κυκλοφοριακό πρόβλημα, με την πλήρη ανάπτυξη του νέου συστήματος δημόσιων επιβατικών μεταφορών.
· Την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στον τομέα των οδικών μεταφορών και τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που προκαλούνται από τις μεταφορές.
· Την ανάπτυξη της Κύπρου ως διεθνούς ναυτιλιακού κέντρου.
· Τη συνεχή ποιοτική αναβάθμιση των υφιστάμενων υπηρεσιών πολιτικής αεροπορίας και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών για θέματα ασφάλειας πτήσεων.
· Την καθιέρωση της Κύπρου σε περιφερειακό τηλεπικοινωνιακό κόμβο, με την τεχνολογική αναβάθμιση και την εισαγωγή καινοτομιών στις επικοινωνίες και στην κοινωνία της πληροφορίας.
· Την έρευνα, προβολή, ανάδειξη και, κυρίως, τη συντήρηση και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου.
· Την περαιτέρω αναβάθμιση των Ταχυδρομικών Υπηρεσιών.
· Τέλος, την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων του αυξανόμενου ανταγωνισμού, και την πληρέστερη και αναβαθμισμένη επιτήρηση της αγοράς ηλεκτρομηχανολογικών προϊόντων.

Όλα αυτά αποτελούν τομείς αρμοδιοτήτων με ιδιαίτερη βαρύτητα στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου μας, στους οποίους η Κυβέρνηση επενδύει πολλά, θέτοντάς τους πολύ υψηλά στις προτεραιότητές της.

Ειδικά, στις οικονομικά δύσκολες συνθήκες που διανύουμε, οι τομείς αυτοί αποτελούν βασικό πυλώνα άσκησης δημοσιονομικής πολιτικής μέσω της ενίσχυσης της ανάπτυξης, της προσέλκυσης νέων επενδύσεων και της μετατροπής της Κύπρου σε κέντρο παροχής υπηρεσιών.

Με ιδιαίτερη, λοιπόν, χαρά απευθύνω σήμερα χαιρετισμό στην επετειακή εκδήλωση για τα 50χρονα του Υπουργείου σας. Θέλω δε με αυτή την ευκαιρία να συγχαρώ τους πρώην και νυν Υπουργούς, Γενικούς Διευθυντές, Τμηματάρχες και το προσωπικό που υπηρέτησαν και υπηρετούν το Υπουργείο τα τελευταία 50 χρόνια. Αυτούς που συνέβαλαν διαχρονικά και συνεχίζουν να συμβάλλουν στην πραγματικά κοπιώδη, επίμονη και σκληρή, αλλά με ορατά θετικά αποτελέσματα προσπάθεια για την καταξίωση του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων ως ενός παραγωγικού και αποδοτικού Υπουργείου, προς όφελος της οικονομίας, της προόδου και της ανάπτυξης του τόπου μας.

Το Υπουργείο σας υφίσταται, όπως άλλωστε ολόκληρος ο λαός μας, τις συνέπειες της τουρκικής κατοχής. Η ανάπτυξη του οδικού δικτύου εμποδίζεται, η εμπορική ναυτιλία και η πολιτική αεροπορία παρακωλύονται από τα τουρκικά εμπάργκο, ο έλεγχος της εναέριας κυκλοφορίας παρενοχλείται από το παράνομο κέντρο του ψευδοκράτους στην Τύμπου, οι ηλεκτρονικές επικοινωνίες υφίστανται ένα ανελέητο πόλεμο συχνοτήτων από τα κατεχόμενα, οι αρχαιότητες και λοιπή πολιτιστική μας κληρονομιά έχουν υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά από την καταστροφή και τη λεηλασία.

Αγωνιζόμαστε νυχθημερόν για να αρθούν όλα αυτά τα εμπόδια, για να απαλλαγούμε από τις συνεχιζόμενες συνέπειες της κατοχής, στο πλαίσιο μίας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Μιας λύσης που θα επανενώνει την πατρίδα και τον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους, θα αίρει την κατοχή και θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο. Λύση που να στηρίζεται σε αρχές.

Δεν υπάρχει σήμερα καλύτερος τρόπος να τιμήσουμε την επέτειο για τα 50 χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Υπουργείου σας, από την υπόσχεσή μας για συνέχιση του αγώνα για λύση του Κυπριακού, αλλά και για συνεχή ανάπτυξη, πρόοδο, κοινωνική δικαιοσύνη και εδραίωση της οικονομίας, για μία ισχυρή Κυπριακή Δημοκρατία του παρόντος και του μέλλοντος. Αυτόν τον αγώνα θα συνεχίσουμε να τον δίνουμε με όλες μας τις δυνάμεις μέχρι την τελική δικαίωση.

Σε λίγες ημέρες έρχονται οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Εύχομαι σε όλους σας καλές γιορτές με υγεία, προσωπική και επαγγελματική ευτυχία και πρόοδο για το καλό της κοινωνίας και της πατρίδας μας γενικότερα.