15/12/10

Χαιρετισμός του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνη Πασχαλίδη

Χαιρετισμός του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνη Πασχαλίδη στην παρουσίαση του Συστήματος Μηχανογράφησης των Υπηρεσιών του Τμήματος Εφόρου Εταιρειών, στη Λευκωσία
15/12/2010







Είναι με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας για να σας παρουσιάσω τα αποτελέσματα μιας προσπάθειας που ανέλαβε το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, σε συνεργασία με το Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής και την εταιρεία ΙΒΜ, για τη βελτίωση των παρεχομένων προς το κοινό υπηρεσιών του Τμήματος Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη.

Νέες τεχνολογίες, νέα προϊόντα και υπηρεσίες, νέες επιχειρηματικές πρακτικές καθορίζουν την οικονομική δραστηριότητα. Η ανταγωνιστικότητα και η επιτυχία κάθε σύγχρονου οργανισμού στηρίζεται, όλο και περισσότερο, στον βαθμό της αφομοίωσης των νέων τεχνολογιών της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών και στην αξιοποίησή τους για την εισαγωγή νέων μεθόδων εργασίας και δημιουργία νέων ευέλικτων οργανωτικών δομών. Στηρίζεται, επίσης, στον βαθμό και στη δυνατότητα για καινοτομία στη δημιουργία και προσφορά νέων προϊόντων και υπηρεσιών.

Η Κύπρος μπορεί και πρέπει να έχει μια δυναμική παρουσία στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Αυτό μας το εγγυάται το άριστα εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό και η επιχειρηματική δραστηριότητα που χαρακτηρίζει τον Κύπριο επιχειρηματία.

Η πληροφορική είναι στρατηγικής σημασίας τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τη Δημόσια Υπηρεσία, ειδικά σε μια τέτοια περίοδο, αφού καθιστά τις διαδικασίες αποδοτικότερες και οικονομικότερες. Τα σύγχρονα συστήματα τεχνολογιών πληροφορικής μπορούν, αναμφισβήτητα, να οδηγήσουν σε χαμηλότερο κόστος και να προωθήσουν καινοτόμα προϊόντα και διαδικασίες. Είναι, επομένως, ένα σημαντικό όργανο στη διαχείριση της οικονομικής κρίσης.

Η απλοποίηση και η αυτοματοποίηση διαδικασιών, η συνεχής παροχή υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και η αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων οδηγούν στην αύξηση της παραγωγικότητας και της αποδοτικότητας, επιτυγχάνοντας συγχρόνως την εξοικονόμηση σημαντικών πόρων για το Δημόσιο, όπως τη μείωση ανάγκης πρόσληψης προσωπικού.

Κομμάτι της πορείας μας προς την πλήρη αυτοματοποίηση των διαδικασιών και την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη είναι και το e-filing σύστημα υποβολής εγγράφων για την εγγραφή εταιρειών μέσω διαδικτύου, που θα σας παρουσιάσουμε σήμερα. Να μου επιτρέψετε να κάνω μια σύντομη αναφορά στις υπηρεσίες που θα προσφέρει και στα οφέλη που αναμένονται.

Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα μέσω του διαδικτύου:

· Να βλέπουν τα στοιχεία που τηρούνται στο Μητρώο Εταιρειών (π.χ. Αριθμός εγγραφής και ημερομηνία εγγραφής, όνομα εταιρείας, Μέτοχοι και Μετοχικό κεφάλαιο, αξιωματούχοι, υποθήκες και επιβαρύνσεις κ.ά).
· Να υποβάλλουν τα έντυπα και έγγραφα για την εγγραφή εταιρειών και την καταχώρηση των αλλαγών τους.
· Να παραλαμβάνουν σε ηλεκτρονική μορφή τα πιστοποιητικά ή πιστοποιημένα αντίγραφα που ζήτησαν από το Τμήμα του Εφόρου Εταιρειών.
· Να πληρώνουν τα τέλη για τα αιτήματά τους με πιστωτική κάρτα.
· Να βλέπουν την πρόοδο των αιτημάτων τους μέσω του προσωπικού χώρου που θα τηρείται στο διαδίκτυο.

Παράλληλα, το Τμήμα του Εφόρου θα έχει τη δυνατότητα:

· Να δημιουργήσει τον ηλεκτρονικό φάκελο.
· Να αυτοματοποιήσει τις διαδικασίες του και, ιδιαίτερα, τη διακίνηση των φακέλων και εγγράφων.
· Να προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες και στις επιχειρήσεις.

Τα αναμενόμενα οφέλη από την εφαρμογή του συστήματος e-filing είναι:

· Καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων.
· Μείωση της προσέλευσης στο Γραφείο του Εφόρου για την παράδοση των εγγράφων και την πληρωμή των τελών και για την έρευνα των φακέλων.
· Μείωση των λαθών στη συμπλήρωση των εντύπων.
· Αύξηση των εσόδων του Εφόρου (είσπραξη ακριβούς ποσού τελών).
· Μείωση της διακίνησης των εγγράφων και φακέλων.
· Καλύτερη διαχείριση αποθηκευτικών χώρων για την αποθήκευση των φακέλων και εγγράφων.

Είναι σαφές ότι η πληροφορική παραμένει ένας από τους σημαντικότερους στρατηγικούς εταίρους της Κυβέρνησης για την υλοποίηση των στόχων της σε σχέση με την αντιμετώπιση της κρίσης.

Η νέα τεχνολογία περιορίζει, επίσης, τα μειονεκτήματα του μικρού μεγέθους της χώρας μας και της απόστασης από τα κέντρα αποφάσεων και τις αγορές. Δίνεται, συνεπώς, η δυνατότητα σε μικρότερες χώρες, όπως η Κύπρος, να συμμετάσχουν ισότιμα στον διεθνή οικονομικό, εμπορικό και κοινωνικό στίβο.

Η Κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που έχει η Κύπρος έναντι των άλλων χωρών της περιοχής, καθώς και τη θετική επίδραση που έχει η ένταξη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει θέσει ως στόχο της την ανάδειξη της Κύπρου ως κέντρο παροχής υπηρεσιών υψηλής τεχνολογίας στην περιοχή και ως κόμβου σύνδεσης της Ευρώπης με τη Μέση Ανατολή.

Ένας άλλος, επίσης, σημαντικός στόχος της Κυβέρνησης είναι η βελτίωση των σχέσεων κράτους - πολίτη. Ο πολίτης έχει δικαίωμα να εξυπηρετείται από το κράτος. Με την προσφορά βελτιωμένων υπηρεσιών προς τον πολίτη μέσω του διαδικτύου, ώστε να έχει πρόσβαση από οπουδήποτε και σε όποιο χρόνο χρειαστεί και με την εξάλειψη, κατά το δυνατόν, της γραφειοκρατίας, πιστεύουμε ότι θα καταστήσουμε τον πολίτη κύριο χειριστή των πληροφοριών στις οποίες έχει δικαίωμα πρόσβασης. Με αυτό τον τρόπο πιστεύουμε, επίσης, ότι συμβάλλουμε στην ενδυνάμωση των δημοκρατικών θεσμών και αξιών.
Πριν κλείσω τον χαιρετισμό μου, επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω όλους τους παράγοντες που συνέβαλαν στην επιτυχία αυτού του έργου και, ειδικότερα, το Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής που είχε την επίβλεψη του έργου, την εταιρεία ΙΒΜ που είναι ο ανάδοχος του έργου, το Τμήμα του Εφόρου Εταιρειών για τη συνεργασία του με τους πιο πάνω φορείς, καθώς και όλο το προσωπικό που συνέβαλε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην ολοκλήρωση της φιλόδοξης αυτής προσπάθειας.

Με αυτά τα λίγα λόγια, θα ήθελα να σας καλωσορίσω στην αποψινή ενημερωτική συνάντηση, όπου θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε την πρόοδο των εργασιών του πρωτοποριακού αυτού συστήματος και να σας ευχηθώ καλές γιορτές.