6/11/10

Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νεοκλή Συλικιώτη σε Συμπόσιο του Δήμου Μόρφου με θέμα: «Η Μόρφου ανά τους αιώνες», στο Πανεπιστήμιο Κύπρου
06/11/2010





Φίλε Δήμαρχε,
Πανιερώτατε,
Κυρίες και κύριοι,

Με προσκαλέσατε να ανέβω μαζί σας στο καράβι για ένα ταξίδι νοσταλγίας, ένα ταξίδι μνήμης και διατράνωσης του πόθου για επιστροφή. Σε αυτό το ταξίδι δηλώνω παρών και σας ευχαριστώ για την πολύ τιμητική αυτή πρόσκλησή σας.

Περιδιαβαίνοντας τη Μόρφου ανά τους αιώνες, όπως είναι και η θεματική του σημερινού συμποσίου, ανασκαλίζουμε το χώμα και φτάνουμε στις ρίζες που συνδέουν τους Μορφίτες με τη γη τους. Ρίζες βαθιές, ρίζες γερές. Τόσο γερές που συνεχίζουν να κρατούν και να αντιστέκονται στην κατοχή.

Ταξιδεύοντας στη Μόρφου ανά τους αιώνες ξανανταμώνουμε με την ιστορία και τον πολιτισμό μας, όπως αυτός αναπτύχθηκε σε αυτήν την πανέμορφη λεμονανθούσα κωμόπολη. Περνάμε από το αρχαίο θέατρο των Σόλων, τις εκκλησίες, τα σχολεία, τα σωματεία, και αφήνουμε τα μάτια μας να αγναντέψουν την απέραντη εύφορη μορφίτικη γη με τα εσπεριδοειδή.

Αυτό το νοερό ταξίδι, όμως, σε ανθρώπους, τοπία, χρώματα, γεύσεις και μυρωδιές διακόπτεται βίαια. Παρεμβαίνει η τουρκική εισβολή και η κατοχή.

«Άνυδρα τώρα μέρη τρέφουν τους ίσκιους.
Μια μυρωδιά από ένα μανταρίνι
που δεν πρόλαβα να ξεφλουδίσω
αρμενίζει στις θολές γραμμές
των νοτισμένων κήπων…»

Αυτή η μυρωδιά του μανταρινιού που κυνηγά πάντα τον ποιητή, όπου και αν ταξιδέψει, για να του θυμίζει τη γενέθλια πόλη του, τη Μόρφου, διαχέεται σε αυτήν την αίθουσα, γίνεται ένα με τις αναρτημένες φωτογραφίες στους τοίχους, καταγραφή και μαρτυρία μιας ζωής που ζήσαμε σε έναν τόπο που μας ανήκει, σε έναν τόπο που δεν συμφωνήσαμε να παραδώσουμε σε κανέναν κατακτητή, έναν τόπο που διεκδικούμε να μας επιστραφεί.

Φίλοι μου,

Θα επαναλάβω αυτό που μόλις πριν λίγες μέρες και ο Πρόεδρος Χριστόφιας σας τόνισε: Χωρίς την επιστροφή της Μόρφου υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση δεν μπορεί να υπάρξει λύση του Κυπριακού. Και αυτή μας τη θέση την κάναμε ξεκάθαρη και στα Ηνωμένα Έθνη και στον κ. Έρογλου. Είναι, συνεπώς, καταλυτικής σημασίας οι Μορφίτες να αποφύγετε οποιεσδήποτε ενέργειες που θα σας αποξενώνουν από τη γη σας και θα μεταφέρουν τις περιουσίες σας σε τουρκική ιδιοκτησία.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ο Πρόεδρος Χριστόφιας μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη στις 18 Νοεμβρίου, άλλη μια απόδειξη της ειλικρινούς βούλησής μας να εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να επιτύχουμε τη λύση του Κυπριακού. Μια λύση που θα επανενώνει πραγματικά την Κύπρο και το λαό μας, το έδαφος, τους θεσμούς, την κοινωνία και την οικονομία. Μια λύση που θα σέβεται και θα αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα ολόκληρου του λαού, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Αρμενίων, Μαρωνιτών και Λατίνων. Μια λύση δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική, στο πλαίσιο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας που θα διασφαλίζει και θα διαφυλάσσει ένα κράτος με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα και με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο αγώνας, λοιπόν, είναι συνεχής μέχρι τη δικαίωση, γι' αυτό και εσείς οι παλαιότεροι κρατήστε ζωντανά όλα όσα συνθέτουν τις ανεξίτηλες μνήμες από έναν αξέχαστο τόπο και περάστε στις νέες γενιές των Μορφιτών την ίδια αγάπη για την κωμόπολη τους και τον ίδιο πόθο για επιστροφή.

Καταλήγοντας, θέλω να συγχαρώ το φίλο Δήμαρχο, τους φίλους μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, την εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», αλλά και όλους όσοι συμβάλατε στη διοργάνωση του σημερινού συμποσίου. Μια αξιολογότατη πρωτοβουλία που συμβάλλει τα μέγιστα στη διατήρηση ζωντανών των δεσμών των Μορφιτών με τη γενέθλια γη τους. Να είστε βέβαιοι πως ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεν θα πάψει να αγωνίζεται με το ίδιο πάθος που τον διακρίνει και το ίδιο ακούραστα για τη λύση του Κυπριακού. Για να γεμίσει ξανά ο μορφίτικος κάμπος με τα χρώματα των πορτοκαλεώνων και τις μυρωδιές των μανταρινιών. Για να ζωντανέψει ξανά το αρχαίο θέατρο των Σόλων. Για να γίνει η Μόρφου κοιτίδα ειρηνικής συνύπαρξης και δημιουργίας.

Με αυτές τις σκέψεις κηρύσσω την έναρξη των εργασιών του συμποσίου «Η Μόρφου ανά τους αιώνες».