6/11/10

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους στο ετήσιο συνέδριο του Επαρχιακού Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού Πάφουμε θέμα «Εθελοντισμός του χθες και του σήμερα: Πρόκληση και πρόσκληση για όλους», στην Πάφο
06/11/2010





Mε τιμά ιδιαίτερα η πρόσκλησή σας να κηρύξω την έναρξη του ετήσιου συνεδρίου του Επαρχιακού Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού Πάφου. Τα ετήσια συνέδριά του έχουν καθιερωθεί πλέον ως φόρουμ διαλόγου και προβληματισμού πάνω στα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα και στον ρόλο των οργανωμένων εθελοντών για αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων.

Ο εθελοντισμός καθορίζεται ως η συνεισφορά ατόμων, στο πλαίσιο μιας μη κερδοσκοπικής, μη αμειβόμενης δράσης που δεν αποσκοπεί στην επαγγελματική ανέλιξη, με σκοπό την ευημερία του συνανθρώπου, της κοινότητας ή της κοινωνίας γενικότερα και διευρύνεται σε όλο το φάσμα της κοινωνικής ζωής. Η ανάγκη για εθελοντική προσφορά είναι μεγαλύτερη σήμερα παρά ποτέ, δεδομένων της οξύτητας των παγκόσμιων προβλημάτων και του αυξημένου αριθμού ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες φτώχειας.

Αναφερόμενη στα οφέλη που προκύπτουν από τις εθελοντικές δράσεις, θεωρώ ότι το σημερινό συνέδριο θα θέσει τις προκλήσεις στο επίπεδο των καθημερινών μας προσεγγίσεων και πρακτικών και θα συμβάλει ουσιαστικά στον προβληματισμό ως προς τις ευθύνες του κράτους, άλλων φορέων αλλά και όλων των πολιτών στο θέμα αυτό.

Η εθελοντική δράση αποτελεί διαδικασία μάθησης, αναπτύσσει τις κοινωνικές και επικοινωνιακές δεξιότητες του εθελοντή, και ο ίδιος καθίσταται πομπός αλλά και δέκτης των ωφελειών που προκύπτουν από την εθελοντική δράση.

Ως Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με συνέπεια και κοινωνική ευθύνη, οραματιζόμαστε:

· ένα καλά οργανωμένο σύστημα που να εισάγει την κοινωνική συμμετοχή όλων των μελών της κοινωνίας με δικαίωμα λόγου και ρόλου και με στόχο την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και

· ένα σύστημα το οποίο να προσφέρει ίσες ευκαιρίες σε όλους τους πολίτες και υψηλού επιπέδου κοινωνικές υπηρεσίες, εξασφαλίζοντας ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

Οι πρωτοβουλίες και δράσεις για την επίτευξη των στόχων μας θα είναι ημιτελείς χωρίς τη δημιουργία του σωστού πλαισίου για συμμετοχή των οργανωμένων φορέων τόσο στη διαδικασία χάραξης κοινωνικής πολιτικής όσο και στη διαδικασία υλοποίησής της.

Στην υλοποίηση των στόχων μας για μια πιο δίκαιη κοινωνία με συνοχή και αλληλεγγύη προς τα μέλη της, ιδιαίτερο ρόλο έχουν να διαδραματίσουν οι εθελοντικές οργανώσεις και η τοπική κοινωνία με τους οργανωμένους φορείς. Αυτοί οι δύο παράγοντες μπορούν να αποβούν οι βασικοί πυλώνες πρόληψης του κοινωνικού αποκλεισμού, εντοπισμού των ευπαθών ομάδων και ψυχοκοινωνικής στήριξής τους. Ως Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στοχεύουμε μέσα από το διάλογο να αναβαθμίσουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας με το εθελοντικό κίνημα και τις τοπικές κοινωνίες.

Το σημερινό συνέδριο είμαι σίγουρη ότι θα αποβεί βοηθητικό και δημιουργικό για όλους στην αναζήτηση καλύτερων τρόπων στήριξης των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να εκφράσω για ακόμη μία φορά τα θερμά μου συγχαρητήρια στο Επαρχιακό Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού Πάφου για την ανάληψη μιας τόσο εποικοδομητικής πρωτοβουλίας και να καταθέσω το σεβασμό και την εκτίμησή μου στον εθελοντισμό, που αποτελεί βασικό πυλώνα ενός σύγχρονου κράτους πρόνοιας και δείκτη πολιτισμού και συμμετοχικής δημοκρατίας.

Το χαιρετισμό διάβασε η Επαρχιακή Λειτουργός Ευημερίας Πάφου κα Χρύσω Νεοφύτου.