18/11/10

Με αρκετές νέες εκδόσεις και ενημερωμένες επανεκδόσεις σε διάφορες γλώσσες, ο κλάδος διαφωτιστικών εκδόσεων του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζει την προβολή της Κύπρου και των διαφόρων πτυχών του κυπριακού προβλήματος διεθνώς αλλά και στο εσωτερικό.

Διαφωτιστικές εκδόσεις του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας
18/11/2010




Κεντρική θέση κατέχει η διαφωτιστική έκδοση «Το Κυπριακό Πρόβλημα: Σύντομη Εισαγωγή», όπου παρουσιάζεται συνοπτικά μια ιστορική αναδρομή και οι διάφορες πτυχές του προβλήματος, οι διεθνείς και ευρωπαϊκές του προεκτάσεις καθώς και οι προοπτικές που παρουσιάζονται για λύση, ιδιαίτερα μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η έκδοση δίνει περιεκτικά το ιστορικό υπόβαθρο του κυπριακού προβλήματος και κάνει μία αδρή πολιτική επισκόπηση των διάφορων πτυχών του και των πιο βασικών εξελίξεων. Καταγράφει τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής και κατοχής, την πορεία των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και τις πιο σημαντικές νομικές αποφάσεις για το κυπριακό πρόβλημα. Εκτός από χάρτες, η έκδοση περιλαμβάνει παραρτήματα με γεγονότα και στοιχεία καθώς και χρονολόγιο των πιο σημαντικών εξελίξεων. Κυκλοφορεί ήδη σε οκτώ γλώσσες [αγγλικά, αραβικά, γαλλικά, γερμανικά, ελληνικά, ισπανικά, ρωσικά και τσέχικα] ενώ προωθείται η μετάφρασή του και στα πορτογαλικά, ουγγρικά, πολωνικά και ολλανδικά.

Κυκλοφορεί επίσης σε επτά γλώσσες [αγγλικά, αραβικά, γαλλικά, γερμανικά, ελληνικά, ισπανικά και ρωσικά] η έκδοση «Παραβιάσεις Aνθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Κύπρο από την Τουρκία». Υποστηρίζοντας τη βασική θέση ότι η αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κυπριακού λαού αποτελεί τη βάση μιας δίκαιης και βιώσιμης διευθέτησης, το εγχειρίδιο πραγματεύεται τις μαζικές και συνεχιζόμενες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τουρκία στην Κύπρο. Μέσα από ανεξάρτητες πηγές αποδεικνύονται οι παραβιάσεις από την Τουρκία διεθνών και ευρωπαϊκών συνθηκών και συμφωνιών για τα ανθρώπινα δικαιώματα που η ίδια η Τουρκία έχει προσυπογράψει.

Η έκδοση «Προς μια Ενωμένη Κύπρο: Ο Μύθος της 'Απομόνωσης' των Τουρκοκυπρίων» [αγγλικά, αραβικά, γαλλικά, γερμανικά, δανέζικα, ελληνικά, εσθονικά, ισπανικά, ιταλικά, νορβηγικά, ολλανδικά, ουγγρικά, πολωνικά, πορτογαλικά, ρωσικά, σουηδικά, τσέχικα και φινλανδικά] αντικρούει τους ισχυρισμούς της Τουρκικής προπαγάνδας περί της δήθεν απομόνωσης της τουρκοκυπριακής κοινότητας για την οποία κατηγορούνται άδικα η Κυβέρνηση της Κύπρου και η ελληνοκυπριακή πλευρά. Εξηγεί αναλυτικά ότι για οποιαδήποτε πολιτικά, νομικά και οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η τουρκοκυπριακή κοινότητα ευθύνονται αποκλειστικά η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς που έχουν επιβάλει μια παράνομη κατάσταση στις κατεχόμενες από την Τουρκία περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ως εκ τούτου, επισημαίνεται στην έκδοση, μόνο ο τερματισμός της κατοχής και του εποικισμού και η πραγματική επανένωση της Κύπρου, του λαού, των θεσμών και της οικονομίας της θα επιτρέψουν σε ολόκληρο τον κυπριακό λαό να ευημερήσει κάτω από συνθήκες ειρήνης, νομιμότητας και σταθερότητας, αξιοποιώντας και τις ευκαιρίες που προσφέρει η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ευρωζώνη.

Σε δέκα γλώσσες [αγγλικά, αραβικά, γαλλικά, γερμανικά, ελληνικά, ισπανικά, ιταλικά, ολλανδικά, ρωσικά και σουηδικά] κυκλοφορεί το έντυπο «Κύπρος: Ιστορική Επισκόπηση», όπου ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία για μια γρήγορη ματιά στην ιστορική εξέλιξη της Κύπρου και στα καθοριστικά εκείνα γεγονότα που έχουν επηρεάσει την πολιτική, πολιτισμική, κοινωνική και οικονομική του ανέλιξη.

Σε άλλες, πιο εξειδικευμένες πτυχές του κυπριακού προβλήματος αναφέρεται μια σειρά εκδόσεων ή φυλλαδίων σε διάφορες γλώσσες, όπως «Ένας Πολιτισμός Χάνεται: Καταστροφή της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Κατεχόμενη Κύπρο» [αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ελληνικά, ισπανικά, ιταλικά και ρωσικά] και «Muslim Places of Worship in Cyprus» [αγγλικά, αραβικά και τούρκικα].

Εξάλλου, στην εκτεταμένη έκδοση «Περί Κύπρου» («About Cyprus», στα αγγλικά) περιγράφονται οι δραστηριότητες των διαφόρων κυβερνητικών Τμημάτων και δίνονται χρήσιμες πληροφορίες για όλες τις πτυχές της ζωής στην Κύπρο. Γενικές πληροφορίες σε διάφορες γλώσσες, για διάφορους τομείς, δίνουν και τα έντυπα «Η Κύπρος με μια Ματιά» [αγγλικά, αραβικά, γαλλικά, γερμανικά, δανέζικα, ελληνικά, ισπανικά, ιταλικά, ολλανδικά, ρωσικά, σερβικά, σουηδικά και τσέχικα], τα πεντάπτυχα φυλλάδια με χάρτη «Κυπριακή Δημοκρατία από το 1960 Μέχρι Σήμερα» [αγγλικά, αραβικά, γαλλικά, γερμανικά, ελληνικά, ισπανικά, ιταλικά, ολλανδικά, ρωσικά, σουηδικά και τσέχικα] και «Κύπρος: Κέντρο Διεθνών Επιχειρήσεων και Υπηρεσιών» [αγγλικά, αραβικά, γαλλικά, γερμανικά, δανέζικα, ελληνικά, ισπανικά, ιταλικά, ολλανδικά, ρωσικά και σερβικά].

Οι διαφωτιστικές εκδόσεις του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών περιγράφονται στην έκδοση «PIO Publications Print & Electronic». Η έκδοση, η οποία κυκλοφορεί μόνο στα αγγλικά, περιλαμβάνει τόσο τα έντυπα (βιβλία, εγχειρίδια, φυλλάδια) όσο και τις παραγωγές σε ηλεκτρονική μορφή (ψηφιακούς δίσκους και DVD). Εξάλλου, οι περισσότερες από τις εκδόσεις του ΓΤΠ είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα: www.moi.gov.cy/pio.

Οι διαφωτιστικές εκδόσεις παρέχονται δωρεάν από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών στην οδό Απελλή, στη Λευκωσία, όπου υπάρχει και ειδικά διαμορφωμένος εκθεσιακός χώρος για την καλύτερη ενημέρωση και πρόσβαση του κοινού. Οι ίδιες εκδόσεις παρέχονται επίσης μέσω των Διπλωματικών Αποστολών της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διάφορες χώρες.