23/10/10

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας

23/10/2010
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας διαβίβασε χθες στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ συγκεκριμένες ημερομηνίες τις οποίες προτείνει για τη συνάντηση του ιδίου με τον ΓΓ και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη.



Σε δηλώσεις του σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο, στο περιθώριο της εκδήλωσης για τον Ραδιομαραθώνιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κληθείς να σχολιάσει το θέμα που αφορά στην τηλεφωνική του επικοινωνία με τον ΓΓ του ΟΗΕ, είπε ότι «λέγονται πολλά, εικασίες και εικοτολογίες βέβαια. Θέλω να κάνω ξεκάθαρο ότι τηλεφώνησε ο ΓΓ για να βολιδοσκοπήσει, πρώτα από όλα να ζητήσει από μένα, τουλάχιστον, να του σκιαγραφήσω την εικόνα, την κατάσταση στις συνομιλίες, πράγμα το οποίο έκανα βέβαια, υπογραμμίζοντας ότι στο περιουσιακό η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι εκτός των πλαισίων των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ και ασφαλώς της βάσης πάνω στην οποία θα πρέπει να λυθεί το Κυπριακό. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες. Είχαμε πάνω από δέκα λεπτά συνομιλία με τον ΓΓ και με βολιδοσκόπησε αν θα ήταν δυνατόν, μετά από 15 μέρες, μετά το επόμενο δεκαπενθήμερο, να συναντηθούμε στη Νέα Υόοκη οι τρεις μας: ΄Ερογλου, Χριστόφιας, Γενικός Γραμματέας. Είπα στον ΓΓ ότι είναι και χαρά και τιμή μου να συναντώμαι με τον ΓΓ είτε ξεχωριστά οι δύο μας είτε και μαζί με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας. ΄Ομως να μου επιτρέψει να δω και το πρόγραμμά μου. Διότι έχω κάποιες υποχρεώσεις και να του απαντήσω. Ο ΓΓ ανέμενε απάντηση από μένα κατά πόσον επιτρέπει το πρόγραμμα και πότε και πώς επιτρέπει το πρόγραμμα για να συναντηθούμε. Αυτή είναι η όλη ιστορία.

Χθες, μέσω του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Κυπριακής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Εθνη, διαβίβασα στον ΓΓ συγκεκριμένες ημερομηνίες τις οποίες προτείνω για αυτή τη συνάντηση. Αυτή είναι η όλη ιστορία. Ξεκίνησαν στα κατεχόμενα και στην Τουρκία το τροπάριο ότι ο Χριστόφιας έχει απορρίψει πρόταση του ΓΓ και εμείς ως συνήθως, δυστυχώς, την αναμασούμε. Από ΄κει και πέρα, εντάξει. Δεν είμαι ούτε μαζοχιστής ούτε θα ήθελα να αυτομαστιγωνόμαστε. ΄Ομως, δυστυχώς, αυτό γίνεται. Χθες, ψες και σήμερα βλέπω και ακούω πράγματα, τα οποία ισοδυναμούν με αυτομαστίγωμα στο τέλος της ημέρας. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Τίποτε άλλο. Φιλικότατη συνομιλία με τον ΓΓ χωρίς καμιά πίεση από πλευράς του, μια απλή βολιδοσκόπηση στην οποία έχω ανταποκριθεί».
Ερωτηθείς εάν η αντιπρόταση του ιδίου αφορά στις ημερομηνίες 15-17, απάντησε καταφατικά διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για τις 15-17 Νοεμβρίου. Πρόσθεσε ότι οι ημερομηνίες αυτές αφορούν μερικές μέρες μετά από το δεκαπενθήμερο που θα ακολουθήσει. «Δεν καταλαβαίνω εν πάση περιπτώσει προς τι όλος αυτός ο θόρυβος», συμπλήρωσε.

Κληθείς να σχολιάσει την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ προς την 5η Επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που κάνει λόγο για αύξηση των συναντήσεων και για νέα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «έχουμε εκφράσει την ετοιμότητά μας για εφαρμογή νέων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, για άνοιγμα νέων οδοφραγμάτων, για παράδειγμα. Και είμαστε πανέτοιμοι. Κατά συνέπειαν, χαίρομαι που κάνει τέτοια τοποθέτηση ο ΟΗΕ μέσω του προϋπολογισμού. Από ΄κει και πέρα σε ό,τι αφορά στις συναντήσεις – διότι και αυτό κυκλοφορεί συνεχώς – δεν έχουμε συχνές συναντήσεις, όχι από υπαιτιότητα του Χριστόφια, για να λέμε ‘τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη’. Ο κ. ΄Ερογλου, την ίδια ώρα που συνομιλούμε, κάνει ταξίδια στο εξωτερικό για να προβάλει – έκανε ως πρόσφατα για να προβάλει τη θέση τους για το απευθείας εμπόριο – το δεύτερο λεγόμενο κράτος στην κατεχόμενη Κύπρο. Αυτό κάνει ο κ. ΄Ερογλου. Στις 26-27-28 (του μήνα) ο κ. ΄Ερογλου θα απουσιάζει στη Γερμανία, για παράδειγμα. Δεν είναι δική μου υπαιτιότητα που την ερχόμενη βδομάδα δεν θα έχουμε συνάντηση. Συνεπώς, τα περί μη συχνών συναντήσεων ένεκα του κ. Χριστόφια τα οποία αναμασούν μέχρι και διπλωμάτες δυστυχώς, είναι αστήρικτα, είναι και λανθασμένα και με θλίβουν πάρα πολύ».

Τέλος κληθείς να σχολιάσει αναφορές του Ειδικού Σύμβουλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ ότι αν υπάρξει σύγκλιση στο περιουσιακό μέχρι το τέλος του χρόνου, θα συναντηθούν οι εγγυήτριες δυνάμεις και θα ακολουθήσει νέο δημοψήφισμα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «δεν θέλω να σχολιάζω θέσεις και απόψεις του κ. Ντάουνερ. Νομίζω είναι αρκετά τα όσα λέγονται και συζητούνται σε σχέση με τον κ. Ντάουνερ και εγώ θα ήθελα να τηρήσω μια στάση σοβαρότητας και ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ως διαπραγματευτής».

Αρχή