25/10/10

Ενημέρωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου προς τους δημοσιογράφους

25/10/2010
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου προέβη σήμερα σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Σε δήλωσή του ο κ. Στεφάνου ανέφερε τα εξής:



«Θέλω να σχολιάσω δηλώσεις του κ. Έρογλου αναφορικά με τη συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ, του Προέδρου της Δημοκρατίας και του κ. Ερογλου στη Νέα Υόρκη. Ο κ. Ερογλου ισχυρίζεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αρχικά δεν δέχθηκε να συναντήσει τον ΓΓ και τον ίδιον στη Νέα Υόρκη, κάτι που δεν είναι αλήθεια. Ουδέν αναληθέστερο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποδέχθηκε να γίνει η συνάντηση και για αυτόν ακριβώς το λόγο είχε δώσει συγκεκριμένες ημερομηνίες για να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση. Οι ημερομηνίες που έχουμε δώσει είναι 15 – 17 Νοεμβρίου. Κάποιος που δεν θέλει να γίνει μια συνάντηση δεν δίνει ημερομηνίες κιόλας.

Ο κ. Έρογλου λέει τα δικά του και κάνει τη δουλειά του προσπαθώντας να εμφανίσει την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι απορρίπτει ή είναι απρόθυμη για συνάντηση με τον ΓΓ. Διερωτώμαστε, όμως, ποια είναι η σκοπιμότητα ορισμένοι να αναπαράγουν την προπαγάνδα του κ. Έρογλου και να αμφισβητούν τις προθέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και τη θέση του για πραγματοποίηση της συνάντησης, και αναφέρομαι στον ΔΗΣΥ. Καλούμε τον ΔΗΣΥ να αφήσει τις υπεκφυγές και να τοποθετηθεί ευθαρσώς επί του συγκεκριμένου ζητήματος. Είναι υπέρ ή εναντίον της πραγματοποίησης της συνάντησης με τον ΓΓ; Εδώ είναι η ουσία».

Στη συνέχεια απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ως ακολούθως:

Ν. Κουλέρμου: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε διαβουλεύσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων για να πάρει απαντήσεις κατά πόσον είναι υπέρ ή εναντίον της συνάντησης;

Απάντηση: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει το δικαίωμα και τη νομιμοποίηση να αποφασίζει επ’ αυτού. Και ο Πρόεδρος έχει τοποθετηθεί στο ΓΓ από την πρώτη στιγμή για το συγκεκριμένο θέμα.

Κ. Κωνσταντίνου: Έχει καθοριστεί πότε θα μεταβεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη;

Απάντηση: Όχι ακόμη, γίνεται διαβούλευση για τις ημερομηνίες έχοντας υπόψη ότι χθες ο κ. Έρογλου ανακοίνωσε ότι οι συγκεκριμένες ημερομηνίες δεν τον βολεύουν.

Κ. Πομηλορίδης: Επικοινωνιακά το χειριστήκαμε σωστά το θέμα ως Κυπριακή Δημοκρατία; Για ποιο λόγο δεν λέχθηκε από την αρχή για το ενδεχόμενο να γίνει η συνάντηση και δόθηκε η ευχέρεια στον κ. Έρογλου να λέει ό,τι θέλει;

Απάντηση: Διότι υπάρχουν και κάποια διπλωματικά θέσμια. Όταν η ίδια η Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ εξέδωσε ανακοίνωση με το συγκεκριμένο περιεχόμενο για τη συνάντηση, αντιλαμβάνεστε ότι εμείς δεν είχαμε κανένα δικαίωμα να πούμε κάτι περισσότερο από αυτό που και η Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ ανακοινώνει. Τώρα, αν ο κ. Έρογλου ήθελε να φύγει από αυτά τα θέσμια, είναι μια άλλη ιστορία.

Σ. Παρούτης: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μπορούσε να είχε ενημερώσει τους αρχηγούς των μεγαλυτέρων κομμάτων για την κίνηση του ΓΓ;

Απάντηση: Επαναλαμβάνω ότι το ζήτημα δεν είναι αν θα γίνει η συνάντηση ή όχι. Μας καλεί ο ΓΓ του ΟΗΕ και θα το απορρίψουμε; Όταν ζητούμε εμείς το Κυπριακό να λυθεί στο πλαίσιο του ΟΗΕ και υπό την αιγίδα του ΓΓ, ο οποίος παρέχει τις καλές του υπηρεσίες, στο πλαίσιο και στη βάση των όρων εντολής που το Συμβούλιο Ασφαλείας ορίζει. Από κει και πέρα ένα είναι το να γίνει η συνάντηση και άλλο είναι το περιεχόμενο της συνάντησης. Αυτά δεν προλάβαμε ακόμη να τα μιλήσουμε, ούτε καν με τον ΓΓ. Δεν έχει συμφωνηθεί οτιδήποτε ακόμη και πρώτα από όλα το πότε θα γίνει η συνάντηση.

Σ. Παρούτης: Αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωνε απλώς ότι δέχθηκε αυτό το τηλεφώνημα και τέθηκε προς σκέψη και δώσαμε ημερομηνίες για το ενδεχόμενο μιας τέτοιας συνάντησης, αυτό θεωρείτε ότι θα ήταν έξω από μια κίνηση τακτικής και ουσίας;

Απάντηση: Ο Πρόεδρος έχει το δικαίωμα να κλείνει συναντήσεις και να απαντά θετικά στον ΓΓ – είναι ξεχωριστό θέμα το περιεχόμενο της ίδιας της συνάντησης και, επαναλαμβάνω, τίποτα δεν έχει λεχθεί ακόμη.

Κ. Κωνσταντίνου: Παρά τα όσα λέγονται ότι δεν υπάρχει βάση για τη συνάντηση, η ουσία θα φανεί από το περιεχόμενό της;

Απάντηση: Αυτό που εννοώ είναι ότι ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη, στην παρουσία και του κ. Έρογλου, στο πλαίσιο της διαδικασίας για τη διαπραγμάτευση στο Κυπριακό. Ποια είναι αυτή η διαδικασία; Υπάρχει ο διακοινοτικός διάλογος, μεταξύ δηλαδή των δύο κοινοτήτων, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και με την παρουσία του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ ο οποίος εξ ονόματος του ΓΓ παρακάθεται στις συνομιλίες. Και επειδή ο ΓΓ θέλει να έχει ιδίαν άποψη για την πορεία των διαπραγματεύσεων τους καλεί να πάνε στη Νέα Υόρκη για να έχουν συνάντηση μαζί του. Αυτό δεν νομίζω να επιδέχεται κάποια αμφιβολία κατά πόσο γίνεται αποδεκτό ή όχι. Δεν υπάρχει αλλαγή στη διαδικασία.

Κ. Πομηλορίδης: Πού το ξέρουμε αυτό; Πού ξέρουμε ότι ο ΓΓ δεν θα θέσει θέμα αλλαγής διαδικασίας;

Απάντηση: Η διαδικασία που ακολουθείται δεν είναι θέμα του ΓΓ του ΟΗΕ. Η διαδικασία αποφασίζεται και αποφασίστηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Και υπάρχουν ψηφίσματα που καθορίζουν τόσο τη διαδικασία όσο και τη βάση διαπραγμάτευσης και ο ΓΓ έχει όρους εντολής από το Συμβούλιο Ασφαλείας αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις του Κυπριακού. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τη πολιτική του, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τις πρωτοβουλίες του, φρόντισε να γίνει ξεκάθαρη και η διαδικασία και η βάση διαπραγμάτευσης. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο τόσο η διαδικασία όσο και η βάση διαπραγμάτευσης βρίσκονται σε ψηφίσματα.

Α. Τομαράς: Το σχόλιό σας για την εικόνα που παρουσιάζει η Κυβέρνηση σύμφωνα με έρευνες που παρουσιάστηκαν το Σαββατοκύριακο.

Απάντηση: Οι δημοσκοπήσεις και οι έρευνες είναι ένα από τα εργαλεία που η κάθε Κυβέρνηση και η κάθε πολιτική δύναμη αξιοποιεί, αξιολογεί έτσι ώστε να κρίνει και το επίπεδο της πολιτικής που αναπτύσσει αλλά ταυτόχρονα και για να αξιολογεί πώς αυτή φτάνει στους πολίτες και πώς οι πολίτες αντιλαμβάνονται αυτήν την πολιτική. Γίνονται πάρα πολλές δημοσκοπήσεις και εμείς κάθε φορά και προσεκτικά τις διαβάζουμε και προσεκτικά τις αξιολογούμε.

Σ. Παρούτης: Κάνετε και εσείς;

Απάντηση: Εννοείτε δημοσκοπήσεις; Αν εννοούμε δημοσκοπήσεις γενικά και αόριστα, θα έλεγα ότι είναι μέρος της πολιτικής κάθε Κυβέρνησης να έχει πάντοτε σαφή αντίληψη για το πώς συμπεριφέρεται ή αντιλαμβάνεται η κοινή γνώμη διάφορα ζητήματα και γενικότερα και ειδικότερα.

Κ. Πομηλορίδης: Κάνετε δηλαδή;

Απάντηση: Ασφαλώς.

Α.Τομαράς: Υπάρχουν πληροφορίες ότι οι εργαζόμενοι στις Κυπριακές Αερογραμμές θα προχωρήσουν σε απεργιακά μέτρα. Αύριο θα γίνει έκτακτη Γενική Συνέλευσή τους.

Απάντηση: Δεν μπορώ να σχολιάζω πληροφορίες. Να περιμένουμε και τις αποφάσεις για να μπορούμε να κάνουμε και σχόλια. Από κει και πέρα, θέλω να πω ότι η Κυβέρνηση έχει αναλάβει, μέσα σε δύσκολες από οικονομικής άποψης συνθήκες, αλλά και μέσα σε δύσκολες συνθήκες για τις αερομεταφορές παγκοσμίως, να επιλύσει προβλήματα τα οποία, δυστυχώς, έχουν συσσωρευτεί εδώ και πάρα πάρα πολλά χρόνια. Αναζητούμε, σε διάλογο και με τους εμπλεκόμενους, να γίνουν εκείνα που μπορούν και πρέπει να γίνουν έτσι ώστε να διασφαλίσουμε το μέλλον των αερομεταφορών στην Κύπρο και να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε και τα διάφορα προβλήματα τα οποία όντως είναι πιεστικά, νομίζω ότι το αναγνωρίζουν και το γνωρίζουν. Από κει και πέρα δεν υπάρχει κάτι άλλο να λεχθεί.

Α. Τομαράς: Τεχνοκράτες και από τις δύο εταιρείες υπολογίζουν ότι το εγχείρημα θα στοιχίσει στα κρατικά ταμεία 30 εκατομμύρια.

Απάντηση: Είναι και αυτό ένα ζήτημα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Είναι γεγονός ότι υπάρχουν διάφορες υποχρεώσεις και προεκτάσεις από το εγχείρημα το οποίο αναλαμβάνεται, κάτι που έρχεται από συμφωνίες που έχουν γίνει ή από διαδικασίες που υπάρχουν από παλιά. Θα πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε και προσπαθούμε να βρούμε και εδώ λύσεις.

Α. Τομαράς: Άρα, είστε σε διαδικασία αναζήτησης του ποσού.

Απάντηση: Είμαστε σε γενικότερη διαδικασία συζήτησης για να εξευρεθούν οι καλύτερες δυνατές λύσεις.

Π. Ποταμίτης: Είπατε και εσείς ότι κάνετε δημοσκοπήσεις. Οι δικές σας δείχνουν την ίδια τάση;

Απάντηση: Έχουμε μια προσέγγιση αναφορικά με το Κυπριακό η οποία λέει ότι το Κυπριακό είναι μια ενότητα, ένα σύνολο και επειδή μια συμβιβαστική λύση θα έχει πράγματα που αρέσουν όπως και πράγματα που δεν αρέσουν και δεν ικανοποιούν, θα πρέπει οι προσεγγίσεις να είναι συνολικές επί της λύσης του Κυπριακού. Άλλωστε, αν με το καλό οι διαπραγματεύσεις προχωρήσουν ή αν μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια πρόταση λύσης, είναι το σύνολο της λύσης που οι Ελληνοκύπριοι όπως και οι Τουρκοκύπριοι θα κληθούν να αποδεχθούν ή να απορρίψουν στα χωριστά και ταυτόχρονα δημοψηφίσματα.

Π. Ποταμίτης: Τι δείχνουν οι δικές σας δημοσκοπήσεις;

Απάντηση: Γιατί θα πρέπει ο καθένας να λέει τι βρίσκει ή όχι;

Κ. Πομηλορίδης: Σε ό,τι αφορά στην εικόνα της Κυβέρνησης από τις δημοσκοπήσεις, αυτό σας λέει ότι είναι καιρός για ανασχηματισμό;

Απάντηση: Ο ανασχηματισμός είναι θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, συνταγματικό του δικαίωμα. Αντιλαμβάνεστε ότι οι δημοσκοπήσεις δεν είναι το μοναδικό και δεν μπορεί να είναι το μοναδικό εργαλείο για διαμόρφωση πολιτικής και γι' αυτόν ακριβώς το λόγο δεν νομίζω ότι πρέπει να βγαίνει μια ευθεία γραμμή ότι οι δημοσκοπήσεις λένε αυτό, άρα θα πρέπει να κάνουμε αυτό. Και αυτό ισχύει για όλες τις πολιτικές δυνάμεις και για όλες τις Κυβερνήσεις.

Σ. Παρούτης: Έχει πολιτική θέση η Κυβέρνηση για την υπόθεση της ικανοποίησης του αιτήματος του κ. Παπασάββα που, αυστηρά ομιλούντες και με βάση τη διαδικασία, δεν έπρεπε να τεθεί;

Απάντηση: Αυτό πρέπει να το κρίνει και η ίδια η έρευνα. Εγώ δεν μπορώ να κρίνω και να κατακρίνω αν εδικαιούτο ή όχι και για το τι έχει γίνει και το τι δεν έχει γίνει. Παρακολουθώ τα δημοσιεύματα της εφημερίδας σας πολύ προσεκτικά και δεν είναι εύκολο για την Κυβέρνηση χωρίς να έχει συγκεκριμένα δεδομένα μπροστά της να καταλήξει και σε κάποια συμπεράσματα. Γι' αυτό τούτη την ώρα δεν θα πω τίποτα περισσότερο επί του θέματος.

Σ. Παρούτης: Ο Πρόεδρος εγκρίνει αυτήν την ενέργεια του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα;

Απάντηση: Να μου επιτρέψετε ούτε και σε αυτό να μην τοποθετηθώ. Είναι ένα θέμα που βρίσκεται υπό έρευνα και γι' αυτό θα ήθελα να έχω την πολυτέλεια να μην τοποθετηθώ.

Σ. Παρούτης: Με τη γνωμοδότηση, επειδή έτσι τουλάχιστον φαίνεται, η επιστολή που απέστειλε ο κ. Παπασάββας στο Υπουργείο Υγείας, θεωρώντας περίπου ως δεδομένο ότι του οφείλονται αυτά τα χρήματα, ανοίγει ουδόλως ευκαταφρόνητη τρύπα για τα δημόσια ταμεία, διότι θα ακολουθήσουν αιτήματα δικαιούχων από τη Δημόσια Υπηρεσία, συνταξιούχων δημοσίων υπαλλήλων, για να μην αφήσουμε κατά μέρος τους φτωχούς εκείνους οι οποίοι ταλαιπωρούνται από δημόσιες υπηρεσίες για ανάλογα αιτήματα.

Απάντηση: Είναι πάρα πολύς ο κόσμος ο οποίος προσφεύγει στις κρατικές Υπηρεσίες και στη δημόσια υγεία για να έχει περίθαλψη, υπάρχουν διαδικασίες και κανονισμοί. Και ένα κομμάτι της έρευνας αφορά και σε αυτό. Δηλαδή, σύμφωνα με τους κανονισμούς που εδώ και χρόνια έχει το κράτος, δικαιούται ή δεν δικαιούται κάποιος να πάρει βοήθεια, και γι' αυτόν ακριβώς το λόγο λέγω ότι δεν μπορώ τούτη την ώρα να κάνω την οποιαδήποτε δήλωση.

Σ. Παρούτης: Ο κ. Παπασάββας εδικαιούτο να πάρει δηλαδή;

Απάντηση: Πώς μπορώ να το πω αυτό όταν υπάρχει μια διαδικασία στην έρευνα. Αυτή η διαδικασία έγινε με δύο επιτροπές, εξ όσων γνωρίζω, γι' αυτό θα πρέπει να διερευνηθεί αν και κατά πόσο σωστά εδόθη ή αν δεν έπρεπε να δοθεί, αν ήταν όλο το ποσό ή καθόλου, αλλά δεν θέλω να τοποθετηθώ επί των λεπτομερειών όταν αυτή η έρευνα είναι σε εξέλιξη στο Υπουργείο Υγείας.

Σ. Παρούτης: Ο κ. Παπασάββας δήλωσε ότι νομότυπα έλαβε αυτά τα χρήματα. Εσείς υιοθετείτε αυτήν την τοποθέτηση;

Απάντηση: Έχει διαδικασίες το κράτος, γίνεται έρευνα και δεν θα ήθελα εγώ να προκαταλάβω τα όποια συμπεράσματα και την όποια εξέλιξη της όλης υπόθεσης.