23/10/10

Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νεοκλή Συλικιώτη

Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νεοκλή Συλικιώτη σε σεμινάριο του Συμβουλίου νοικοδόμησης και Επανεγκατάστασης με θέμα: «Από τη Σύγκρουση στο Συνεταιρισμό – το Περιβάλλον της Ανοικοδόμησης», στη Λευκωσία

23/10/2010





Με μεγάλη χαρά υποδεχόμαστε τους υψηλούς προσκεκλημένους μας από τη Βόρειο Ιρλανδία που βρίσκονται σήμερα εδώ για να μοιραστούν μαζί μας τη δική τους εμπειρία για τις ενέργειες που γίνονται στη δική τους πατρίδα όσον αφορά τη συστηματική προσπάθεια που απαιτείται για τη μετάβαση από τη Σύγκρουση στο Συνεταιρισμό.

Κατά τις τελευταίες δεκαετίες, η Κύπρος υφίσταται τις συνέπειες της εισβολής μιας γειτονικής χώρας, της Τουρκίας, και της βίαιης διαίρεσής της. Μέχρι σήμερα, για διάφορους λόγους, που δεν είναι της παρούσης, οι Κύπριοι δεν έχουμε κατορθώσει να καταλήξουμε σε μια λύση που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες, τις ανησυχίες και τις επιδιώξεις όλων των κοινοτήτων που αποτελούνται από πολίτες αυτού του κράτους. Κατά συνέπεια, όλοι, ως πολίτες αυτού του κράτους, είμαστε υπόλογοι στα παιδιά μας και στις επόμενες γενιές Κύπριων πολιτών, στους οποίους δεν είμαστε μέχρι στιγμής σε θέση να δώσουμε την ευκαιρία να αισθανθούν, να μοιραστούν και να αξιοποιήσουν την πλούσια και πολυδιάστατη πολιτιστική μας κληρονομιά, να εργαστούν για την ανοχή στη διαφορετικότητα και για τον σεβασμό του καθενός προς τον κάθε άνθρωπο, ο οποίος είναι διαφορετικός με κάποιο τρόπο.

Όπως και εσείς στη Βόρειο Ιρλανδία, βρισκόμαστε σε μια διαδικασία αναζήτησης της ειρήνης, τρόπων συνύπαρξης μεταξύ των κοινοτήτων του κυπριακού λαού και καλής γειτονίας με τα γειτονικά μας κράτη. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά πως η πορεία προς την ειρήνη δεν είναι ούτε απλή, ούτε εύκολη. Η κυπριακή Κυβέρνηση εργάζεται με προσήλωση και επιμονή για μια πολιτική διευθέτηση και λύση του προβλήματός μας. Και είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο και τη στρατηγική που αποδίδει τόσο μεγάλη σημασία στην αποστολή του Συμβουλίου Ανοικοδόμησης και Επανεγκατάστασης, το οποίο αποτελεί έναν από τους συνδιοργανωτές της σημερινής εκδήλωσης. Το Συμβούλιο ιδρύθηκε και η εργασία του υποστηρίζεται από την Κυβέρνησή μας, με στόχο, προτού έλθει η ημέρα μετά την επίτευξη πολιτικής λύσης του Κυπριακού, να αναλάβει την ευθύνη για την επεξεργασία λύσεων, στρατηγικών αποκατάστασης και ανάπτυξης και απαντήσεων, αναφορικά με:



· Την επεξεργασία σχεδίων, προγραμμάτων και προτάσεων για συγκεκριμένα έργα,
· Την προετοιμασία του πλαισίου και του περιβάλλοντος για πρωτοβουλίες, παρεμβάσεις και την εξεύρεση των αναγκαίων πόρων, από την Κύπρο, αλλά και από το εξωτερικό για τη χρηματοδότηση της επανένωσης, της ανοικοδόμησης και της επανεγκατάστασης,
· Τη διαμόρφωση πλαισίου και των αναγκαίων προϋποθέσεων για την προσέλκυση του ενδιαφέροντος της ΕΕ και άλλων διεθνών οργανισμών για τη συμμετοχή στο τεράστιο έργο της αποκατάστασης των πληγών και την ανοικοδόμηση γεφυρών επανένωσης και προοπτικών σε ολόκληρη την Κύπρο.

Από της ίδρυσής του, το Συμβούλιο Ανοικοδόμησης και Επανεγκατάστασης εργάζεται στο πλαίσιο της αποστολής που του ανάθεσε η πολιτεία, αντιμετωπίζοντας πρωτόγνωρες προκλήσεις. Και αυτό γιατί επιχειρεί να σχεδιάσει για ένα μέλλον, του οποίου πολλά κρίσιμης σημασίας χαρακτηριστικά δεν είναι ακόμη γνωστά, καθώς οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων συνεχίζουν να συζητούν για το θέμα. Είναι, λοιπόν, αναγκαίο για το Συμβούλιο να εργάζεται πάνω σε διάφορα σενάρια, των οποίων τα χαρακτηριστικά μεταβάλλονται ή μπορούν να μεταβληθούν στο χρόνο.

Έχοντας αυτή την ιδιαίτερα απαιτητική αποστολή, το Συμβούλιο ορθά, κατά την εκτίμησή μου, αναζητεί διεθνώς ανάλογες περιστάσεις και εμπειρίες και επιζητεί την οικοδόμηση στενών σχέσεων συνεργασίας με άλλα όργανα, Αρχές ή οργανισμούς που έχουν ήδη αποκτήσει αναγκαίες εμπειρίες τόσο με το συνήθη όσο και με το δύσκολο τρόπο. Παρόλο που έχουμε πλήρη αντίληψη των ιδιαιτεροτήτων και των ιδιόμορφων χαρακτηριστικών της δικής μας κατάστασης, αισθανόμαστε πως έχουμε να αποκομίσουμε σημαντικά οφέλη από το τι έχουν κάνει άλλοι πριν από εμάς.

Θεωρώ αναγκαίο το διάλογο με τους εταίρους μας, μέσα στην ΕΕ, της Βορείου Ιρλανδίας, της Ιρλανδικής Δημοκρατίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Επιζητούμε να μάθουμε από αυτούς, πώς να αξιοποιήσουμε τη συσσωρευμένη γνώση και εμπειρία τους, ώστε να αποφύγουμε λάθη και απογοητεύσεις και να υιοθετήσουμε τις επιλογές τους που οδήγησαν σε επιτυχίες και αισιοδοξία. Σε διάφορες επισκέψεις εκπροσώπων του Συμβουλίου στη Βόρειο Ιρλανδία και επισκέψεις συνεργατών μας από τη Βόρειο Ιρλανδία στην Κύπρο, είχαμε μέχρι σήμερα την ευκαιρία να συζητήσουμε το τι πραγματικά απαιτείται για την οικοδόμηση γεφυρών, την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της αυτοπεποίθησης για την επιτυχία μεταξύ κοινοτήτων που παρέμειναν διαχωρισμένες για πολλά χρόνια, για τη διάνοιξη των προοπτικών και το φύτεμα της ελπίδας στις καρδιές των πολιτών μας για ένα καλύτερο, ειρηνικό και κοινό μέλλον.

Με τη βοήθεια πολλών, έχουμε αντιληφθεί τη δυναμική που βρίσκεται ενώπιόν μας. Γνωρίζουμε καλά πως η αποστολή και το έργο μας δεν είναι εύκολα, ούτε και θα ολοκληρωθούν σε σύντομο χρόνο. Είναι φανερό πως χρειάζεται επιμονή, πίστη στο τελικό αποτέλεσμα και συνεχής προσπάθεια για να κατεδαφίσει κανείς, όχι μόνο τα φυσικά εμπόδια που διαχωρίζουν κοινότητες, αλλά και τα ψυχολογικά εμπόδια. Χρειάζεται η συνεργασία και η αφοσίωση πολλών. Χρειάζονται άνθρωποι με όραμα και πίστη στο ειρηνικό μέλλον αυτού του τόπου. Είμαι βέβαιος πως τέτοιοι άνθρωποι υπάρχουν στην Κύπρο και στην Κυβέρνησή της.

Το Κυπριακό βρίσκεται σήμερα σε μια κρίσιμη φάση. Παράλληλα, η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει κτυπήσει και την Κύπρο με αρνητικές συνέπειες για τη ανάπτυξη της οικονομίας. Η Κυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια έχει δεσμευθεί ενώπιον του κυπριακού λαού για μια δίκαιη λύση του προβλήματος και για μια δίκαιη κοινωνία. Οι δύο στρατηγικές μας επιδιώξεις είναι άρρηκτα συνδεδεμένες και έχουμε τάξει σκοπό και προτεραιότητά μας την επίτευξη και των δύο στόχων μας.

Θέλω να συγχαρώ τόσο το Συμβούλιο Ανοικοδόμησης και Επανεγκατάστασης για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει με στόχο την άντληση εμπειριών από άλλες χώρες για το θέμα της ανοικοδόμησης όσο και το Ινστιτούτο για την Ευρωδημοκρατία «Γλαύκος Κληρίδης» για το δικό του έργο, μια και οι δύο οργανισμοί συνδιοργανώνουν τη σημερινή εκδήλωση.

Θέλω επίσης να ευχαριστήσω, για άλλη μια φορά, τους φιλοξενούμενούς μας από τη Βόρειο Ιρλανδία και να τους διαβεβαιώσω ότι θα αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο τη γνώση και την εμπειρία που θα μοιραστούν σήμερα μαζί μας.

Τέλος, θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για την παρουσία Τουρκοκυπρίων συμπολιτών μας στο σημερινό σεμινάριο και να ευχηθώ σύντομα να έχουμε την ευκαιρία να είμαστε και ουσιαστικά συμπολίτες μιας επανενωμένης Κύπρου, χωρίς διαχωρισμούς και διαφορές.