9/5/10

Με την ευκαιρία της Γιορτής της Πολύτεκνης Μάνας που διοργανώνει η Παγκύπρια Οργάνωση Πολυτέκνων (ΠΟΠ), μεταφέρω το χαιρετισμό και το σεβασμό του Προέδρου της Δημοκρατίας και ολόκληρης της πολιτείας προς την πολύτεκνη μάνα.

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, στη Γιορτή της Πολύτεκνης Μάνας, στη Λευκωσία
09/05/2010





Με την ευκαιρία της Γιορτής της Πολύτεκνης Μάνας που διοργανώνει η Παγκύπρια Οργάνωση Πολυτέκνων (ΠΟΠ), μεταφέρω το χαιρετισμό και το σεβασμό του Προέδρου της Δημοκρατίας και ολόκληρης της πολιτείας προς την πολύτεκνη μάνα.

Θέλω με την ευκαιρία αυτή, να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια προς την ΠΟΠ για την πολύπλευρη της δραστηριότητα τόσο στο επίπεδο της διεκδίκησης δικαιωμάτων για την πολύτεκνη οικογένεια όσο και για το ευρύτερο κοινωνικό της έργο. Η καθιέρωση της Γιορτής της Πολύτεκνης Μάνας και η απόδοση, κάθε χρόνο, της οφειλόμενης τιμής στην πολύτεκνη μάνα είναι μια χειρονομία η οποία έχει ταυτιστεί με την Οργάνωσή σας.

Συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ για να τιμήσουμε τις πολύτεκνες μάνες και ιδιαίτερα αυτές που γέννησαν επτά παιδιά ή προσέφεραν τις υπηρεσίες τεσσάρων παιδιών τους στην Εθνική Φρουρά.

Η Κυβέρνηση διαχρονικά στηρίζει αυτή σας την πρωτοβουλία με οικονομική χορηγία. Για τη φετινή εκδήλωση η χορηγία ανέρχεται σε €102.600, ποσό το οποίο θα διατεθεί για τη βράβευση πολύτεκνων μανάδων. Με αυτό τον τρόπο εκφράζουμε, στον ελάχιστο βαθμό, τα αισθήματα εκτίμησης και ευγνωμοσύνης προς το πρόσωπο της Κύπριας πολύτεκνης μάνας.

Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουμε τη σπουδαιότητα του ρόλου που διαδραματίζει η κάθε μάνα και ιδιαίτερα η πολύτεκνη μάνα. Παρόλο που οι ρόλοι μέσα στο σπίτι άλλαξαν και ο πατέρας εμπλέκεται ολοένα και περισσότερο στη φροντίδα των παιδιών, η μητέρα παραμένει ο βασικός άξονας της οικογενειακής λειτουργίας και αναλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος ευθύνης στην ανατροφή των παιδιών. Τα καθήκοντά της δεν περιορίζονται σε αυτά της συζύγου και μητέρας, αλλά επεκτείνονται και στο χώρο εργασίας, συμβάλλοντας έτσι στην οικονομική στήριξη της οικογένειας, αλλά και ευρύτερα στην οικονομική ανάπτυξη.

Η Κύπρια πολύτεκνη μάνα είναι μια ιδιαίτερη μορφή η οποία συνδέεται με όλες τις στιγμές της πολυτάραχης ζωής του τόπου μας. Η Κύπρια πολύτεκνη μάνα είναι σύμβολο αγάπης, καρτερικότητας, υπομονής και αγωνιστικότητας ταυτόχρονα. Είναι ο εστιακός πόλος γύρω από τον οποίο αναπτύχθηκε η σύγχρονη κυπριακή οικογένεια, η οποία, παρά τις αλλαγές που έχει υποστεί, παραμένει μια οικογένεια που νοιάζεται και στηρίζει τα μέλη της.

Η κυπριακή πολιτεία διαχρονικά στηρίζει την πολύτεκνη οικογένεια και την πολύτεκνη μάνα. Το 2009 διατέθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών συνολικό ποσό €17.970.632 σε 20.719 πολύτεκνες μάνες, και σε 15.228 δικαιούχες οικογένειες επίδομα τέκνου ύψους €62.668.630, ποσό που αποτελεί πέραν του ενός τρίτου της συνολικής ετήσιας δαπάνης που παραχωρείται ως επίδομα τέκνου. Επιπρόσθετα, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θέλοντας να στηρίξει τους εργαζόμενους γονιούς στην άσκηση του ρόλου τους έχει προχωρήσει πρόσφατα στην τροποποίηση του Νόμου για τη γονική άδεια.

Σήμερα με τις δημογραφικές πιέσεις να είναι έντονες, σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες περιλαμβανομένης και της Κύπρου, με τις κοινωνικές και οικονομικές ανάγκες των οικογενειών να αλλάζουν, με τη γυναίκα να εντάσσεται ολοένα και περισσότερο στην απασχόληση, η στήριξη της οικογένειας αποκτά κοινωνική και αναπτυξιακή σημασία.

Στόχος της διακυβέρνησής μας είναι μια ολοκληρωμένη οικογενειακή και δημογραφική πολιτική, η οποία θα απαντά στις ανάγκες της οικογένειας σε όλα τα στάδια δημιουργίας και εξέλιξης της και σε όλες της τις μορφές. Αυτός είναι και ο λόγος που έχουμε δημιουργήσει τον Φορέα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής, στον οποίο μετέχει και η Οργάνωσή σας.

Θέλουμε και πρέπει να ξεφύγουμε από τις αποσπασματικές, χωρίς συνοχή και συνέργεια πολιτικές. Οι εμπειρίες χωρών της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης που έχουν θετικά δημογραφικά στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι χρειαζόμαστε ένα σύνολο πολιτικών που θα στηρίζουν το ζευγάρι στοχευμένα, έτσι που να μπορεί να ασκήσει συνθετικά και τον γονεϊκό του ρόλο αλλά και την παρουσία του στην εργασία. Η μελέτη που εκπονήθηκε πρόσφατα για λογαριασμό του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και παρουσιάστηκε στα μέλη του Φορέα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής καταγράφει σημαντικά συμπεράσματα, τα οποία σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε εισάγοντας νέες πολιτικές στήριξης της οικογένειας. Η Κυβέρνησή μας, στο πλαίσιο του συνολικού σχεδιασμού της οικογενειακής και δημογραφικής πολιτικής, αναγνωρίζει ότι η πολύτεκνη οικογένεια είναι μια ομάδα που χρειάζεται εξειδικευμένες παρεμβάσεις.

Η δημιουργία μιας σύγχρονης κοινωνικής πολιτικής για την οικογένεια προϋποθέτει μια ισχυρή οικονομία με ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης που θα οδηγούν σε ψηλά ποσοστά απασχόλησης και υγιή δημόσια οικονομικά δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στο κράτος να ασκήσει τον κοινωνικό του ρόλο. Μέσα στο δύσκολο οικονομικό και δημοσιονομικό περιβάλλον που αντιμετωπίζουμε είναι αναγκαίο όλοι να στηρίξουμε τις προσπάθειες που η Κυβέρνηση καταβάλλει για δημοσιονομική εξυγίανση και ανάκαμψη της οικονομίας ως προϋπόθεση για διεύρυνση και εμβάθυνση του κοινωνικού κράτους. Σταθερή παραμένει η δέσμευσή μας να στηρίζουμε με τις πολιτικές μας τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Παρά τη δραστική μείωση των δημόσιων εσόδων, η Κυβέρνηση με συνέπεια υλοποιεί το κοινωνικό της πρόγραμμα. Σε αυτό το πλαίσιο κατά το 2009 δόθηκε έκτακτο επίδομα σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες που αντιπροσώπευε το ½ του μηνιαίου επιδόματος. Συνολικά δαπανήθηκαν €45.186.180 και επωφελήθηκαν 34.501 δικαιούχες οικογένειες.

Καταλήγοντας, νιώθω την ανάγκη να απευθυνθώ προς όλες τις πολύτεκνες μάνες για να τους μεταφέρω ένα μεγάλο ευχαριστώ εκ μέρους της πολιτείας και να τους ευχηθώ να είναι πάντα χαρούμενες και ευτυχισμένες μαζί με την οικογένειά τους και να είναι βέβαιες ότι έχουν ήδη καταταχθεί στις σελίδες του βιβλίου προσφοράς στην πατρίδα και στην κοινωνία.