30/4/10

Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Ανδρέα Δημητρίου για την Πρωτομαγιά

30/04/2010
Αγαπητοί εκπαιδευτικοί, σπουδαστές και σπουδάστριες,
μαθητές και μαθήτριες,

Την 1η του Μάη τιμούμε και φέτος την κορυφαία επέτειο η οποία είναι αφιερωμένη στον αγώνα των εργαζομένων όλου του κόσμου, τιμούμε την εργατική Πρωτομαγιά. Την ημέρα αυτή οι εργαζόμενοι σε ολόκληρο τον πλανήτη τιμούν τους νεκρούς των αγώνων για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης και των εργαζομένων.



Έχουν περάσει 124 χρόνια από τον ηρωικό ξεσηκωμό των εργατών και εργατριών του Σικάγο και τα οράματα των πρωτοπόρων παραμένουν ζωντανά και επίκαιρα. Συνεχίζουν να ενώνουν τους εργαζόμενους στους αγώνες τους ενάντια στην εκμετάλλευση, για εργασία με κατοχυρωμένα δικαιώματα, για ειρήνη, δημοκρατία, ισονομία και κοινωνική δικαιοσύνη.

Στην Κύπρο οι εργαζόμενοι θα τιμήσουν και φέτος την Πρωτομαγιά μέσα σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες σε μια πατρίδα που ακόμη βρίσκεται υπό ημικατοχή από τα τουρκικά στρατεύματα. Μέλημά μας είναι το ξεπέρασμα της κρίσης και η αντιμετώπιση των δυσκολιών. Φροντίδα μας, επίσης, είναι να μην επηρεαστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων του τόπου μας, ούτε να μειωθούν οι δαπάνες σε ζωτικούς κοινωφελείς τομείς όπως είναι η εκπαίδευση του τόπου.

Ως Κυβέρνηση και ως Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού μεριμνούμε για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών μας, αλλά και όλων των εργαζομένων. Φροντίζουμε για την εμβάθυνση και επέκταση των δικαιωμάτων αυτών. Πρόσφατα προωθήσαμε για ψήφιση το νομοσχέδιο που κατοχυρώνει την ελευθερία έκφρασης των εκπαιδευτικών μας και τερματίσαμε την εξέταση οποιασδήποτε ανώνυμης καταγγελίας σε βάρος εκπαιδευτικού. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας και σε συνεργασία με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις θα προωθήσουμε προς επίλυση οποιαδήποτε άλλα προβλήματα τυχόν υπάρχουν.

Ως Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού πιστεύουμε στη συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς και με όλους τους εργαζομένους. Θεωρούμε ότι έχουμε κοινό στόχο που δεν είναι άλλος από τη δημιουργία ενός δημοκρατικού και ανθρώπινου σχολείου στο πλαίσιο μιας πιο δίκαιης κοινωνίας σε μια ελεύθερη, δημοκρατική και επανενωμένη πατρίδα. Ο στόχος για ένα δημοκρατικό και ανθρώπινο σχολείο μπορεί να επιτευχθεί μέσα από τη συντελούμενη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση στην οποία καλούμαστε όλοι να διαδραματίσουμε πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Η 1η του Μάη είναι ημέρα τιμής και μνήμης. Είναι ημέρα αγώνα για τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των εργαζομένων, για μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις, για μια ειρηνική και επανενωμένη Κύπρο, κοινή πατρίδα για όλους τους κατοίκους της. Δηλώνουμε αμέριστη συμπαράσταση στους αγώνες των εργαζομένων του τόπου μας και μαζί τιμούμε την εργατική Πρωτομαγιά.